Aukojate „Maisto bankui“? O ką aukoja kiti ir už kiek?

Kovo 18-19 dienomis vyks dar viena „Maisto banko“ akcija, kurios metu prekybos centruose apsiperkantieji galės produktų nupirkti ir tiems, kurie gyvena vargingiau. Aukojamų prekių į savo pirkinių krepšelius įsideda ne tik daugiau uždirbantieji, bet ir tie, kurie patys vos suduria galą su galu.

Pirmuoju smuiku tarp aukojamų produktų griežia kruopos ir makaronai.<br>D.Umbraso nuotr.
Pirmuoju smuiku tarp aukojamų produktų griežia kruopos ir makaronai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 18, 2016, 1:34 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 8:38 AM

Vienas žmogus paaukoja maisto vidutiniškai už 2,5 euro. „Maisto bankas“ šį rodiklį apskaičiuoja padalydamas visą suaukoto maisto kainą iš aukojimų skaičiaus.

Žinoma, kaip sakė „Maisto banko“ atstovas Vaidotas Ilgius, yra žmonių, kurie iki aukas surenkančių savanorių atstumia pilnus vežimėlius, kurių turinys atsieina šimtinę ir daugiau eurų, tačiau dažnas atneša pakelį kruopų – kiekvienas pagal savo išgales.

Nors „Maisto bankas“ prašo aukoti ilgo galiojimo produktus, pernai prieš Velykas buvo perkančiųjų ir kiaušinių, ir dešrelių. Tokius produktus savanoriai dėjo į šaldytuvus ir stengėsi išdalyti kuo greičiau žmonėms, kuriems reikia paramos.

„Dažnai akcijų dieną į parduotuves ateina šeimos – suaugusieji rodo vaikams pavyzdį, kad reikia dalintis“, – pasakojo V.Ilgius.

Nepamiršta iš šokolado nupirkti

Pirmuoju smuiku tarp aukojamų produktų griežia kruopos ir makaronai. „Tai pigiausi produktai ir jie dažnai naudojami“, – paaiškino „Maisto banko“ atstovas Vaidotas Ilgius.

Antroji produktų, kurių per akcijas surenkama daugiausia, grupė – miltai, aliejus, cukrus.

„Visi šie produktai – ilgo galiojimo, vieni iš būtiniausių“, – pabrėžė „Maisto banko“ atstovas.

Po šių produktų eilėje rikiuojasi konservuota mėsa, žuvis, ankštinės daržovės. Dalis aukotojų į krepšelius įsimeta ir to, kas nelaikoma pirmojo būtinumo prekėmis, – džiovintų vaisių, saldainių, šokolado, sausainių.

„Tarp tų, kuriems labiausiai reikia paramos, yra daug vienišų mamų su mažais vaikais, socialiai pažeidžiamų šeimų, kurios taip pat augina mažylius, vienišų senukų, neįgaliųjų. Visiems jiems gabalėlis šokolado ar sausainis prie kavos – mažas šviesos spindulys, kurio jie patys negali sau leisti“, – kalbėjo V.Ilgius.

Perka tai, ką ir sau

Kokius produktus perka akcijų dalyviai, lemia ir rinkos pokyčiai. Tarkim, kai prieš kelerius metus smarkiai buvo pabrangę grikiai, jų pakuočių „Maisto bankas“ gavo kur kas mažiau.

Dažnai perkama prekybos tinklų nuosavo prekės ženklo produktų, mat jie pigesni, tie produktai, kuriems tuo metu parduotuvėse taikoma nuolaida.

„Lietuviai – taupūs žmonės. O aukojimui jie perka tai, ką ir patys sau perka. Pigios miežinės, perlinės kruopos, avižos juk visiems tinkamos“, – sakė V.Ilgius.

Aukoja 40 proc. Lietuvos gyventojų

„Maisto bankas“ po produktų rinkimo akcijų maisto paketus išdalija 56 tūkst. žmonių, 7 tūkst. gauna karšto maisto, ruošiamo vadinamosiose labdaros valgyklose.

„Maisto banko“ tyrimo duomenimis, aukojimo akcijose dalyvauja apie 40 proc. Lietuvos gyventojų. Maisto produktai renkami 71 mieste, iš viso 410 parduotuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.