Užsienio bendrovės Lietuvai deklaravo 3,6 mln. eurų PVM

Vilniaus apskrities valstybinė

Šiuo metu kaip MOSS sistemos dalyviai yra užsiregistravę 58 Lietuvos mokesčių mokėtojai.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiuo metu kaip MOSS sistemos dalyviai yra užsiregistravę 58 Lietuvos mokesčių mokėtojai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 9:43 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:48 AM

Praėjusiais metais Lietuvai PVM kas ketvirtį deklaravo vidutiniškai apie 1300 užsienio bendrovių, teikiančių minėtas el. paslaugas, jų deklaruota mokėtina PVM suma atskirais ketvirčiais svyravo nuo 800 tūkst. iki 1 mln. eurų.

Šiuo metu kaip MOSS sistemos dalyviai yra užsiregistravę 58 Lietuvos mokesčių mokėtojai. Pastebima, kad kiekvieną ketvirtį jų vis daugėja, taip pat didėja ir užsienio valstybėms deklaruoto mokėtino PVM sumos: pavyzdžiui, 2015 m. I ketvirtį deklaruota 51 tūkst. eurų mokėtino PVM, o IV ketvirtį ši suma išaugo iki 84 tūkst. eurų.

„Tarp didžiausias PVM sumas Lietuvai deklaruojančių bendrovių galima paminėti „Valve S.a.r.l“, „eBay Europe S.a.r.l“, „ITUNES S.a.r.l“, „Google Technology Inc“, „Etsy Inc“. Iš to galima spręsti, kad Lietuvos gyventojai aktyviai naudojasi IT sektoriaus ir kompiuterinių žaidimų bendrovių paslaugomis, jiems aktualios papildomos el. prekybos platformų galimybės, įskaitant galimybę internetu siųstis muziką ar filmus. Lietuviškų bendrovių plėtojamos el. paslaugos sulaukia užsienio vartotojų dėmesio, nes tiek kitoms ES valstybėms per MOSS sistemą PVM deklaruojančių įmonių skaičius, tiek mokesčio sumos praėjusiais metais didėjo“, – sako Vilniaus AVMI viršininkė Edita Glumbakienė, pažymėdama, kad per metus Lietuvai deklaruota mokėtina PVM suma yra gana didelė.

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad, 2015 m. sausio 1 d. įsigaliojus Tarybos direktyvos 2008/8/EB nuostatoms, TV ir radijo transliavimo, telekomunikacijų ir kitas elektronines paslaugas, ne PVM mokėtojams teikiančios bendrovės ir fiziniai asmenys, kurie turi prievolę deklaruoti ir sumokėti PVM, mokestį moka toje ES valstybėje, kur paslaugos buvo suteiktos. MOSS sistema tiek užsienio, tiek Lietuvos mokėtojams leidžia savo mokestines prievoles atlikti patogiau, nes nebereikia atskirai registruotis kaip PVM mokėtojui tose šalyse, kuriose yra jų paslaugų vartotojai.

MOSS sistema veikia vieno langelio principu: t. y. keliose valstybėse šias paslaugas teikiančios įmonės ar fiziniai asmenys dabar gali pateikti vieną deklaraciją, nurodydami, kuriose valstybėse šios paslaugos buvo suteiktos ne PVM mokėtojams, o Lietuvos ir užsienio šalių mokesčių administratoriai atitinkamoms valstybėms pateiks deklaracijos kopiją ir persiųs sumokėtą pridėtinės vertės mokestį.

Vilniaus AVMI primena, kad MOSS sistemos dalyviai 2016 m. I ketvirčio PVM deklaracijas turi pateikti iki balandžio 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.