Amerikos lietuvės akistata su „Regitra“: „Gerai mane pavaikė“

Dirbate JAV, bet esate Lietuvos pilietis? Grįžtate į Lietuvą ir, sėdę už vairo, riedate jos keliais, bet niekaip nerandate laiko senam vairuotojo pažymėjimui pasikeisti? Tuomet gali prireikti ne pinigų, bet kantrybės.

I.Nakienei-Valys akistata su „Regitra“ įsiminė ilgam.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Nakienei-Valys akistata su „Regitra“ įsiminė ilgam.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Nakienei-Valys akistata su „Regitra“ įsiminė ilgam.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Nakienei-Valys akistata su „Regitra“ įsiminė ilgam.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Nakienei-Valys akistata su „Regitra“ įsiminė ilgam.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
I.Nakienei-Valys akistata su „Regitra“ įsiminė ilgam.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė

Apr 16, 2016, 3:10 PM, atnaujinta May 28, 2017, 5:12 PM

Mokesčiai už naują vairuotojo pažymėjimą nėra milžiniški. Jei jis pakeičiamas per 10 darbo dienų, tam pakanka 14,19 euro, jei skubos tvarka – per vieną darbo dieną – 37,36 euro, jei per dvi – apie 23 eurus.

Nėra sunku gauti ir medicininės komisijos pažymą, nors sveikatos patikrinimas privačioje medicinos įstaigoje ir kainuoja apie 17 eurų. Dar 10 eurų prireiks už pažymą iš priklausomybės ligų centro – jei tik ją parūpins ta pati medicinos įstaiga.

Dar apie 6 eurus kainuos ir pažyma iš psichikos sveikatos centro.

Tačiau tie niekur neskubant išleisti 47 eurai neprilygsta kainai, kurią tenka pakloti už nesusipratimus, kylančius tarp vairuotojų ir „Regitros“ darbuotojų.

Laikas pasikeisti pažymėjimą

Pasityčiojimas. Ši mintis neapleidžia Amerikoje dirbančios lietuvės Irenos Nakienės – Valys. Netrukus, balandžio 19-ąją ji į JAV – į Konektikuką išskris neatsikračiusi nuoskaudos. O jos žiežirbas įskėlė užmojis „Regitroje“ pasikeisti seną, dar 1988 metais išduotą vairuotojo pažymėjimą į naują.

I.Nakienė-Valys – JAV Rytinės Konektikuto apylinkės Lietuvių bendruomenės pirmininkė. Nepaisant to, kad ji gyvena ir dirba Konektikute, ji yra Lietuvos pilietė.

„Gerai mane „Regitra“ pavaikė“, – atsiduso I.Nakienė-Valys.

Ji gyvenamąją vietą yra deklaravusi Lietuvoje, Vilniuje, Naujininkuose turi savo butą, ir keletą kartų per metus iš JAV atskrenda į Lietuvą.

„Mano tėtis serga, tad balandžio pradžioje atskridau iš Amerikos, kad galėčiau su jais pabūti. O čia mano dukra ėmė ir paakino, kad greičiau pasikeisčiau senąjį vairuotojo pažymėjimą, nes, pagal įstatymą, jis galios tik iki kitų metų vasario. Tad , to nepadariusi, nebeturėsiu teisės vairuoti automobilio“, – kalbėjo I.Nakienė-Valys.

Ji taip ir padarė – praėjo medicinos komisiją, ir, nešina dokumentais, sostinės A. Juozapavičiaus gatvėje pravėrė „Regitros“ duris.

O joje ir užvirė nesusipratimų makalynė.

Anketa – netiko

„Viskas prasidėjo nuo anketos, kurioje reikėjo atsakyti į klausimus, pavyzdžiui, ar gyvenu ilgiau nei pusmetį Lietuvoje, ar deklaruota gyvenamoji vieta – užsienyje. Blogiausia, kad nė viena iš ten pažymėtų nuorodų man netiko.

Parodžiau pasą darbuotojai, kad įrodyčiau, jog esu Lietuvos pilietė. Ir kad turiu 10 metų galiojančią JAV ambasados išduotą vizą, bet dažnai parskrendu namo – į Lietuvą.

Darbuotojai pasas buvo nė motais. Ji mestelėjo, kad esu „išskirtinis atvejis“. Tad mano atveju esą reikėtų paprašyti migracijos tarnybos leidimo laikinai – pusmečiui gyventi Lietuvoje.

Taip, esu viena tų, kurie esame laikinai išvykę iš Lietuvos. Tačiau tikrai ne vienintelė. Kokia dar gali būti laikina registracija, jei grįžtu keliskart metuose į savo namus?“ – kalbėjo I.Nakienė-Valys.

Jos teigimu, situacijos neįstengė suvaldyti ir „Regitros“ padalinio vadovas.

„Jis, kaip ir darbuotoja, ištiesė tą pačią anketą lapą liepdamas pažymėti tą variantą atsakymų, kuris man tinka. Bet man juk nė vienas netiko.

Tuomet vadovas mane ėmė raminti, esą, nėra ko čia krimstis. Juk kitąmet, kai pasibaigs senojo vairuotojo pažymėjimo galiojimo laikas, galėsiu išsilaikyti vairavimo egzaminą iš naujo.

Neištvėriau – trinktelėjau kumščiu į stalą. Ar jis suvokė, ką kalba? Mano vairavimo stažas – per 30 metų. Nė karto nesu pažeidusi kelių eismo taisyklių, bet esu verčiama išlaidauti – laikyti vairavimo egzaminą“, – emocijų neslėpė pašnekovė.

Prireikė net giminystės įrodymų

Tas jos „kumštelėjimas“ į stalą mestelėjo kitą „Regitros“ skyriaus vadovui idėją. Pasak moters, jai buvo pasiūlyta nuvažiuoti į savo seniūniją, informuoti ją, kad sugrįžo gyventi, o prieš išvykstant į JAV – vėl išsiregistruoti.

„Nepatikėjau, kad jis kalba rimtai. Juoba kad tokį pasiūlymą palydėjo ir repliką, esą, Lietuvai labai reikia mokesčių mokėtojų, tad „Sodra“ ir sveikatos draudimo biudžetas gaus dar vieną mokesčių įmoką.

Tuo pačiu man buvo liepta pasirūpinti ne tik pažymą, kad atvykau gyventi, bet ir atsinešti vaiko gimimo liudijimą kaip įrodymą, kad mane sieja giminystės ryšiai su Lietuva“, – akistatos su „Regitra“ detales atkūrė pašnekovė.

Tokie reikalavimai jai pasirodė absurdiški. Viena, Lietuvoje ir taip yra jos namai. Ji čia, kaskart atvykdama, sumoka ir visus susikaupusius mokesčius, pavyzdžiui, už būsto šildymą bei komunalines atliekas. „Užvirė kraujas. Bet kaip tik tą akimirką paskambino mama iš Kėdainių, kad tėčiui – blogai. Todėl nebegaišau. Tiesiai iš „Regitros“ šoviau į seniūniją vildamasi, kad man bus paprasčiau gauti pažymą, nei ginčytis“, – užsiminė I.Nakienė-Valys.

Akistata su Seniūnija

Ji sukorė kelią į Naujininkų seniūniją. Ir prisėdo laukiamajame už darbuotojos durų.

„Žinot, – šyptelėjo I.Nakienė-Valys, – įdomu man ten buvo sėdėti.

Puikiai girdėjau, ką kabinete rusiškai kalbėjo darbuotoja ir pora vyrų. Jie prašė kažkokio skubiai laikino leidimo vis kartodami, kad skolingi neliks.

Man prieš nosį ta darbuotoja, atidariusi duris, išlydėjo klientus, o atsisveikindama pamatė mane. Iki pietų pertraukos buvo likę vos kelios minutės, bet ji vis dėlto pakvietė mane užeiti.

Užėjau, o kabinete... O jame taip trenkė brendžiu... Maniau, jei tik man ką nors pasakys, iškviesiu policiją. Nes dar nebuvo nė pietų, o kabinetuke jau tvyrojo svaigalų kvapas“.

Tačiau konfliktas nekilo, ir iš seniūnijos I.Nakienė-Valys išėjo nešina pažyma, liudijančia, kad ji „visam laikui“ grįžo gyventi į Lietuvą.

„Keistas tai buvo jausmas. Atsisveikindama dar mestelėjau tai darbuotojai, kad greitai pasimatysim. Juk man netrukus – į darbą, juk 19 dieną jau turiu sėsti į lėktuvą. Ir prieš išskrendant teks išsiregistruoti“, – pridūrė moteris.

Kompiuteris – išdavikas

Jos klajonių istorija nutrūko visai netikėtai – namuose. Grįžusi į savo butą Naujininkuose I.Nakienė – Valys ėmė naršyti internete po teisės aktų pakeitimus. Ir susirado naują, šių metų kovą išleistą įstatymą, kuriame, anot pašnekovės, buvo surašyta, kaip be gaišaties seną vairuotojo pažymėjimą pasikeiti žmonėms, turintiems Lietuvos pilietybę, bet dirbantiems užsienyje.

„Tokiems kaip aš, – patikino I.Nakienė-Valys. – Skaičiau ir negalėjau patikėti. Juk viskas – taip paprasta.

Tad kodėl „Regitra“ mane kaip idiotę vaikė po visokias seniūnijas? Liepė pasirūpinti dukters gimimo liudijimu?

Juk viso to nė nereikėjo. „Regitra“ matė mano galiojančią vizą. Tereikėjo anketoje įrašyti, kad į Lietuvą atvykstu trumpam, bet dažnai. Tai ir darau du ar tris kartus per metus, o kartais – ir dažniau. Ir grįžtu į namus, ne kaip kokia turistė.

Tiesiog „Regitros“ darbuotojams, akivaizdu, kad trūksta kompetencijos. Juk buvau priversta pažeisti įstatymus – meluoti valstybei, nors turėjau bilietą skrydžiui atgal – į JAV, į darbą – į kurį privalau sugrįžti“.

„Regitra“: kliūčių – daug mažiau   

Kadangi 2017 m. vasarį baigsis Vyriausybės nutarimu nustatytas senojo pavyzdžio (popierinio laminuoto dokumento) vairuotojo pažymėjimo galiojimo terminas, valstybės įmonė „Regitra“ nuo pat šių metų pradžių yra pasiruošusi aptarnauti didesnius klientų srautus bei skatina vairuotojus nelaukti paskutinės termino dienos.

Užsisakant naują vairuotojo pažymėjimą reikia nepamiršti keitimui aktualių dokumentų:

* asmens tapatybės

* dokumento

* galiojančios

* sveikatos patikrinimo medicininės pažymos

* turimo vairuotojo pažymėjimo

* policijos išduotos vairuotojo kortelės (jei neprarasta).

Kol nesuėjęs senojo vairuotojo pažymėjimo galiojimo terminas ir naujasis pažymėjimas gaminamas, galima naudotis senuoju vairuotojo pažymėjimu. Gavus naują vairavimo teisę patvirtinantį dokumentą, senasis vairuotojo pažymėjimas negrąžinamas.

Duomenys rodo, kad senaisiais vairuotojo pažymėjimais naudojasi vairuotojai, kurių socialinis aktyvumas didelis, todėl jiems derėtų įvertinti, kokių nepatogumų jie patirs, kai pateks į paskutinės minutės eiles bei bus priversti planuoti dienas be automobilio.

Tiems, kurie delsia keisti vairuotojo pažymėjimą dėl sveikatos patikrinimo, tačiau tikisi korektiško ir adekvataus kitų vairuotojų elgesio keliuose, svarbu priminti, kad tokia jų pačių pozicija nekuria papildomo saugumo.

Vairuotojo pažymėjimai keičiami mūsų šalyje gyvenantiems asmenims.

Nuo 2016 m. kovo 2 d. VĮ „Regitra“ taiko palankesnes sąlygas vairuotojo pažymėjimus keičiantiems Lietuvoje nuolat gyvenantiems, bet gyvenamosios vietos čia nedeklaravusiems asmenims. Keisdami vairuotojo pažymėjimą jie turi daugiau galimybių įrodyti savo nuolatinio gyvenimo mūsų valstybėje faktą.

Daugiau galimybių įrodyti sąsajas su Lietuva, jei gyvenamoji vieta mūsų šalyje deklaruota mažiau nei pusmetįMažiau nei pusmetį per kalendorinius metus Lietuvoje praleidę asmenys gali lengviau pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, nes jų nuolatinė gyvenamoji vieta mūsų šalyje gali būti įrodyta ir kitomis įrodinėjimo priemonėmis, ne tik gyventojų registre esančia informacija.

Tipinės aplinkybės, dėl kurių Lietuvą savo nuolatine gyvenamąja vieta laiko joje mažesnę laiko dalį praleidę kraštiečiai ar iš užsienio į mūsų šalį atvykę asmenys, yra išvardytos „Regitros“ paruoštuose dokumentų šablonuose (prašyme, specialioje deklaracijoje, kt.), kurie pildomi pateikiant dokumentus, tačiau kreipiantis svarbu pateikti atitinkamą priežastį patvirtinantį dokumentą.

Nurodyti savo ryšį su Lietuva „Regitroje“ iš Jūsų bus reikalaujama, jei:

* esate Lietuvos

* studentas ir moksleivis ir šiuo metu mokotės užsienyje;

* esate užsienio šalių studentas ir moksleivis ir mūsų šalyje studijuojate ar lankote mokyklą ne trumpiau nei 6 mėnesius;

* buvote išvykęs

* atlikti arba dabar atliekate apibrėžtos trukmės profesinę užduotį užsienyje;

* esate gavęs darbą ar nuo seniau dirbate užsienyje, tačiau nuolat sugrįžtate į Lietuvą dėl asmeninių ryšių;

* ilgą laiką gyvenote užsienyje, bet dėl asmeninių ir (ar) darbo ryšių priėmėte sprendimą grįžti nuolat gyventi į Lietuvos Respubliką ir atvykote čia.

Įrodyti gyvenimo Lietuvoje faktą vairuotojai gali visais įmanomais dokumentais. Sprendimą dėl jų įrodomosios vertės priima klientus aptarnaujantys „Regitros“ darbuotojai.

Akivaizdu, kad iš esmės įrodinėjamas faktas, kodėl paskutiniu laikotarpiu Lietuvoje praleista mažiau laiko, nei reikalaujama pagal gyvenamosios vietos apibrėžimą.

Tiems, kas gyvenamąją vietą yra deklaravę ilgiau nei 185 dienas per kalendorinius metus, nieko papildomai įrodinėti nereikia. „Regitra“ šią informaciją gauna automatiškai iš gyventojų registro.

Primintina, kad gyvenamosios vietos sąlyga yra būtina kontroliuojant tinkamumo vairuoti reikalavimo laikymąsi. Tą savo sprendimuose ne kartą yra pabrėžęs ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismas.

Vairavimo stažas reikšmingas tik pirmus dvejus metus

Taip pat norėtume skaitytojų dėmesį atkreipti į tai, kokiu vieninteliu atveju vairavimo praktika, vadinamasis stažas, turi reikšmės. Tai yra aktualu tik tiems asmenims, kurie ką tik įgijo teisę vairuoti – dvejų metų laikotarpiu nuo tos dienos, kurią ši teisė jiems buvo suteikta, pradedantieji vairuotojai turi tobulinti savo įgūdžius socialaus vairavimo linkme.

Todėl jų dalyvavimui eisme šiuo tikslu taikomi apribojimai, įskaitant griežtesnes bausmes už per pirmuosius dvejus vairavimo metus padarytus tam tikrų kelių eismo taisyklių pažeidimus – per vienerius metus nuo pažeidimo padarymo dienos neišklausius papildomų mokymų ne tik prarandama teisė pasikeisti vairuotojo pažymėjimą į ilgesnės trukmės dokumentą, bet ir reikės perlaikyti egzaminą.

Tokia nuostata yra įtvirtinta Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme, kuriame „stažo“ sąvoka nėra išskirta atskiru apibrėžimu, bet vartojama apibūdinti dalyvavimo eisme naujoką: „Pradedantysis vairuotojas – asmuo, įgijęs teisę vairuoti A, A1, A2, B, B1 kategorijos motorinę transporto priemonę ir turintis vairavimo stažą iki dvejų metų“.

Taigi pagal šiuo metu galiojantį reguliavimą visais atvejais, išskyrus pirmus dvejus metus nuo vairuotojo pažymėjimo asmeniui išdavimo, stažo duomuo vairavimo teisės įgijimui, praradimui, atnaujinimui reikšmės neturi.

Įgyta vairavimo teisė galioja visose šalyse

Nuolat užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai dėl vairuotojo pažymėjimo keitimo turi kreiptis į toje valstybėje vairuotojo pažymėjimus išduodančią instituciją. Tokiu atveju, vairuotojo pažymėjimo keitimas vyks pagal toje šalyje nustatytą reguliavimą.

Užsienyje ilgokai gyvenantys mūsų šalies piliečiai neretai turi ne mūsų valstybėje, o užsienio šalyje gautą vairuotojo pažymėjimą. Keičiant JAV ar kitose užsienio šalyse išduotus vairuotojo pažymėjimus, VĮ „Regitra“ vadovaujasi vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintomis taisyklėmis, kuriose reglamentuota tokių dokumentų keitimo tvarka.

Joje nustatyta, kad pareiškėjo, turinčio nacionalinį vairuotojo pažymėjimą, išduotą ne ES ar EEE šalyse, vairuotojo pažymėjimas keičiamas į Lietuvos Respublikos vairuotojo pažymėjimą, teisės aktų nustatyta tvarka išlaikius teorijos ir praktikos egzaminus.

Egzaminų laikyti nereikalaujama, jei visos keičiamame nacionaliniame vairuotojo pažymėjime nurodytos motorinių transporto priemonių kategorijos buvo įgytos ES ar EEE valstybėje, taip pat, jei nacionalinis vairuotojo pažymėjimas išduotas valstybės, keičiančios Lietuvos Respublikos vairuotojo pažymėjimus abipusio susitarimo sąlygomis ir kitais tarptautinėse sutartyse ar ES teisės aktuose numatytais atvejais.

Šiuo metu be egzaminų keičiami Korėjos Respublikoje (Pietų Korėjoje) ir Šveicarijoje išduoti vairuotojo pažymėjimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.