Pagal lizingo skvarbą Lietuva – tarp dešimties pasaulio lyderių

Praėjusiais metais Lietuvoje pasirašyta lizingo sutarčių už daugiau nei milijardą eurų. Šie pinigai daugiausia atiteko šalies smulkiam ir vidutiniam verslui. „Valstybei mes esame reikalingi, tačiau pasigendame iš jos įsiklausimo į mūsų problemas“, – teigė Lietuvos bankų asociacijos lizingo komiteto pirmininkas Laimonas Belickis.

Didžioji dalis lizingo naudotojų – smulkūs ir vidutiniai verslai. Dažniausiai lizingo pagalba šios įmonės finansuoja transporto technikos įsigijimą.<br>T.Bauro nuotr.
Didžioji dalis lizingo naudotojų – smulkūs ir vidutiniai verslai. Dažniausiai lizingo pagalba šios įmonės finansuoja transporto technikos įsigijimą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

Apr 18, 2016, 3:53 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:22 PM

Lietuvos verslininkams lizingas nėra nauja sritis – nuo 2010 m. lizingo rinka kasmet Lietuvoje auga. „Nepasaint to, lizingas šalyse turi ir daug neišnaudotų galimybių“, – mano Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Būtinas smulkiam ir vidutiniam verslui

Didžioji dalis lizingo naudotojų – smulkūs ir vidutiniai verslai. Dažniausiai lizingo pagalba šios įmonės finansuoja transporto technikos įsigijimą.

L.Belickio teigimu, praeitais metais 33 proc. išduotų lizingų buvo naudojami kelių transporto priemonių įsigijimui, 27 proc. – lengviesiems automobiliams, o likęs trečdalis – įrangos, įrengimų, specialios technikos bei kitos įrangos įsigijimui.

Lietuvos bankų asociacijos lizingo komiteto pirmininko teigimu, lizingo panaudojimo galimybės nuolat plečiasi. Jau imti finansuoti ir dideli energetiniai projektai bei ilgalikė nuoma, o ateityje tikimasi dar platesnių lizingo naudojimo galimybių.

Lizingo rinka turėtų augti ir ateityje. Lizingai naudojami greitai besidėvinčios technikos įsigyjimui. Tai reiškia, kad po kelių metų šią techniką reikia atnaujinti, o tai dažniausiai virsta naujas lizingo sutartimi.

„Smulkus ir vidutinis verslas, gaudamas lizingus, turi galmybę aktyviau ir efektyviau dirbti bei apsisaugoti nuo galimų ekonominių krizių, o tai yra svarbu visai vastybei“, – teigė Audrius Zabotka, „Investicijų ir verslo garantijos“ generalinis direktorius.

Svarbūs ir valstybei

„Smulkus ir vidutinis verslas tiek Lietuvoje, tiek visoje Europos Sąjungoje sukuria tris ketvirtadalius darbo vietų ir du ketvirtadalius bendrojo BVP, taigi yra svarbus visai valstybei“, – teigė A.Zabota.

L.Belicko teigimu, valstybei svarbu suvokti, kad lizingas – smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimo prieomonė: „Valstybei mes esame reikalingi, tačiau pasigendame iš jos įsiklausimo į mūsų problemas.“

Jo teigimu, tiek lizingo bendrovėms, tiek smulkiam bei vidutiniam verslui, o kartu ir visai valstybei būtų naudinga, jei būtų patobulintos Europos Sąjungos paramos schemos, keičiamos teikiamų garantijų taisyklės bei kitos skatinimo priemonės.

Ūkio viceministro Mariaus Skarupsko teigimu, smulkaus ir vidutinio verslo plėtrai sunkumų gali kelti per didelė finansavimo kaina ir sunkus priėjimas prie kapitalo. „Jau daug padarėme, bet taip pat daug dar liko padaryti, kad smulkus ir vidutinis versals galėtų efektyviau dirbti“, – teigė Ūkio viceministras.

Skatina ekonomikos augimą

„Lizingas padeda smulkiam ir vidutiniam verslui, o jis yra bet kokios valstybės ekonominio augimo ir naujų darbo vietų steigimo garantas“, – teigė Europos lizingo asociacijos „Leaseurope“ generalinis direktorius Leon'as Dhaene'as.

„Leaseurope“ duomenimis, lizingo paslaugomis besinaudojančios įmonės investuoja dvigubai daugiau nei to nedarančios, o nežymus lizingo skvarbos augimas iki 2020 m. galėtų šalies BVP pakelti 0,3-0,7 procento.

„DNB“ banko vyriausios ekonomistės Baltijos šalims Jekaterinos Rojakos teigimu, psaulyje lizingų rinka auga dvigubai sparčiau, nei bendra paskolų rinka ir yra pamatas tvariai ekonomikos plėtrai.

Lietuva pagal lizingo skvarbą užima 9-ą vietą tarp pagrindinių pasaulio šalių.

„Lietuvos ūkis yra imlus investicijoms, o mūsų poreikis atsinaujinti – aukštas. Būtent tokios investicijos yra reikšmingas mūsų ekonomikos augimo šaltinis, o lizingai yra svarbūs, nes jie užtikrina tokių investicijų augimą“, – kalbėjo ekonomistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste