Kalafioro skandalas: lietuviai pašėlo – kiek galima mus plėšti

Šį pavasarį daržovių kainos Lietuvoje kelia gyventojams siaubą: 4 eurus kainuojantis kilogramas agurkų, 3,5 euro už vieną žiedinį kopūstą. Tautiečiai užsienyje dalijasi savo čekiais, kuriuose daržovės – kelis kartus pigesnės.

Atrodo, kad kalafiorų kaina ant kojų sukėlė visą Lietuvą.
Atrodo, kad kalafiorų kaina ant kojų sukėlė visą Lietuvą.
Atrodo, kad kalafiorų kaina ant kojų sukėlė visą Lietuvą.<br>123rf nuotr.
Atrodo, kad kalafiorų kaina ant kojų sukėlė visą Lietuvą.<br>123rf nuotr.
Prekybos tinklo „IKI“ atstovė spaudai Berta Čaikauskaitė teigė, kad atvežtinės daržovės pigesnės tose šalyse, kuriose jos auginamos<br>M.Patašiaus nuotr.
Prekybos tinklo „IKI“ atstovė spaudai Berta Čaikauskaitė teigė, kad atvežtinės daržovės pigesnės tose šalyse, kuriose jos auginamos<br>M.Patašiaus nuotr.
Anglijoje žiediniai kopūstai – kur kas pigesni nei Lietuvoje.<br>Skaitytojo nuotr.
Anglijoje žiediniai kopūstai – kur kas pigesni nei Lietuvoje.<br>Skaitytojo nuotr.
Skaitytojos nuotr.<br>Anglijos prekybos centro „Aldi“ ir Lietuvos prekybos centro „Maxima“ žiedinių kopūstų vieneto kaina.
Skaitytojos nuotr.<br>Anglijos prekybos centro „Aldi“ ir Lietuvos prekybos centro „Maxima“ žiedinių kopūstų vieneto kaina.
Daugiau nuotraukų (5)

Gintarė Valentinaitienė

Apr 28, 2016, 5:21 PM, atnaujinta May 27, 2017, 7:04 AM

Balandžio pradžioje „Bendraukime“ rašė, jog skaitytoja pašėlo, kai už žiedinį kopūstą prekybos centre sumokėjo 3,5 euro. „Maximos“ atstovė Renata Saulytė tuomet aiškino, kad daržovės yra ir šviežio derliaus, dėl to kainuoja brangiau. Vis dėlto, užsienyje tokios pat šviežios daržovės daug pigesnės.

Siūlo „biznį“

„Siūlau „Maximai“ biznį“, – redakcijai rašė skaitytojas Tomas. Jis pasidalino nuotrauka, kurioje užfiksuota žiedinių kopūstų kaina Anglijoje.

Čia kalafiorai kainuoja 89 pensus – 1,15 euro.

„Priperku Anglijoje „Aldi“ žiedinių kopūstų ir atsiunčiu per dvi dienas į Lietuvą“, – tokį sandorį pasiūlė Tomas.

Žiedinių kopūstų kainos papiktino ir Nijolę Oželytę: „Kur kontroliuojančios tarnybos ? Blefas,kad rinkose pakilo kainos, jokioje Vokietijos nėra tokių kainų, tiesiog nėra, nes jų nėra kaip pagrįsti.“

Visur pigiau

Po šia žinute pasipylė užsienyje gyvenančių skaitytojų komentarai – tikrai, niekur kitur daržovės nėra tokios brangios.

„Airijoje kilogramas citrinų kainuoja 0,99 euro ir jas perka žmonės, uždirbantys po 2000 eurų“, – rašė viena „Facebook“ vartotoja.

Italijos parduotuvėse baklažanai kainuoja 0,39 euro, brokolis – 79 euro, o pusė kilogramo ekologiškų cukinijų – 89 euro centai.

Nori apginti kalafiorą

Nepaisant to, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis skatina nepanikuoti dėl žiedinio kopūsto kainos: „Noriu apginti tą kalafiorą.

Pastaraisiais mėnesiais dėl kalafiorams nepalankių oro sąlygų daugelyje šalių susidarė jų trūkumas. Kalafiorų kaina JAV didmeninėje rinkoje išaugo du su puse karto, Kanados parduotuvėse pavasarį kaina buvo pakilusi iki 8 dolerių, o Naujoje Zelandijoje – iki 10 dolerių.“

Konkurencijos taryba išplatino pranešimą, kur teigia, supranta daugumo nerimą dėl pagrindinių maisto produktų ir degalų kainų.

„Didelės kainos nepatinka niekam. Pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta raginimai reguliuoti kainas – neva, tai galėtų jas sumažinti. Konkurencija, o ne kainų reguliavimas užtikrina mažiausias kainas.Deja, mažose rinkose kainos dažnai būna didesnės“, - sakė Elonas Šatas, Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojas.

Anot jo, kainos yra didesnės, nes: šalyje su mažesniu gyventojų skaičiumi – mažiau pirkėjų. Šalyje su mažesniu gyventojų skaičiumi – mažiau tiekėjų. Šalyje su mažesniu gyventojų skaičiumi – dažniau kyla pagundų kainas reguliuoti.

„Pradėjus reguliuoti pieno, duonos, degalų ar taksi paslaugų kainas, neišvengiamai atsirastų pagunda sureguliuoti dar daugiau. Lietuva prieš 25 metus pasirinko rinkos ekonomikos kelią. Kainų įstatymas nustojo galioti pernai ir tai yra savotiškas riboženklis, skiriantis mus nuo kaimynų, kur vis dar reguliuojamos ne tik kainos, bet ir žmogaus teisės“ – teigė E.Šatas.

Kasmet tas pats

Dėl brangių lietuviškų daržovių tiek ūkininkai, tiek prekybininkai kaltina prastą pavasarį.

„Mūsų užauginamų šviežių daržovių derlius ir auginimo sąlygos šiemet ženkliai skiriasi nuo praėjusių metų. Pagrindinė to priežastis – oro sąlygos. Nors jau beveik gegužė, tačiau, galime sakyti, jog pavasaris dar neatėjo“, – „Maximos“ pranešime spaudai sakė „Kietaviškių gausos“ prekybos organizatorė Justė Nasvytytė.

Prekybos tinklo „IKI“ atstovė spaudai Berta Čaikauskaitė teigė, kad atvežtinės daržovės pigesnės tose šalyse, kuriose jos auginamos:

„Pavyzdžiui, žiediniai kopūstai į mūsų prekybos tinklą yra atvežami iš Ispanijos, taigi natūralu, kad ten jie bus pigesni negu pas mus Lietuvoje“.

Kalbėdama apie lenkiškas daržoves „Maximos“ komercijos vadovė Nijolė Penkovskienė teigė, kad pigiomis lenkiškomis daržovėmis taip pat nereikėtų džiaugtis:

„Pigesnės lenkiškos daržovės dažnai neatitinka aukštų tiek prekybos tinklo, tiek pačių vartotojų keliamų kokybės, natūralumo reikalavimų, nors jų kaina išties konkurencinga.“

B.Čaikauskaitės teigimu, šių metų daržovių kainos – ne kriminalas. „Sezoninių daržovių kainos šiais metais kainuoja labai panašiai kaip ir pernai metais“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.