Deklaravote pajamas? Tiksi paskutinės valandos

Pirmadienis – paskutinė diena, kai galima pateikti gyventojų pajamų ir mokesčių deklaracijas. Iki penktadienio tai buvo padarę per milijoną gyventojų.

Pirmadienis – paskutinė diena deklaruoti pajamas.<br>V.Balkūno nuotr.
Pirmadienis – paskutinė diena deklaruoti pajamas.<br>V.Balkūno nuotr.
Praėjusią savaitę mokesčių inspekcijos padalinius užplūdus norintiems pateikti deklaracijas gyventojams, buvo susidariusios eilės, todėl specialistai rekomendavo naudotis elektroninėmis paslaugomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Praėjusią savaitę mokesčių inspekcijos padalinius užplūdus norintiems pateikti deklaracijas gyventojams, buvo susidariusios eilės, todėl specialistai rekomendavo naudotis elektroninėmis paslaugomis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rima Žilinskaitė, LRT RADIJAS, LRT.lt, lrytas.lt

May 2, 2016, 9:43 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:15 PM

Valstybinės mokesčių inspekcijos Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorės Stasės Aliukonytės-Šnirienės teigimu, laiku pateikti deklaracijas svarbu ir norintiesiems skirti dalį gyventojų pajamų mokesčio paramai.

Praėjusią savaitę mokesčių inspekcijos padalinius užplūdus norintiems pateikti deklaracijas gyventojams, buvo susidariusios eilės, todėl specialistai rekomendavo naudotis elektroninėmis paslaugomis.

Kaip lrytas.lt sakė VMI atstovas Darius Buta, šiemet Lietuvos gyventojai buvo vikresni ir didesnė dalis jų pajamas deklaravo suskubo anksčiau, užuot laukus paskutinės dienos. Šią akimirką deklaravusiųjų yra 10 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

„Tačiau, kaip ir kasmet, yra tokių, kurie viską atideda paskutinei akimirkai“, – sakė D.Buta.

Anot jo, pernai buvo apie 160 tūkst. nepateikusių privalomų pateikti pajamų deklaracijų laiku, t.y. tiek žmonų laiku nepateikė pajamų deklaracijų, o šiemet mokesčių administratorius dar laukia apie 124 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų.

VMI informuoja, kad šiemet gyventojai deklaracijas teikia kur kas aktyviau, nei praėjusiais metais: gyventojai jau pateikė apie 1,1 mln. pajamų deklaracijų ir tai yra apie 10 proc. daugiau, lyginant su praėjusiais metais. Ši tendencija stebima ir vertinant gyventojų aktyvumą deklaruojant turtą: lyginant su praėjusiais metais, per tą patį laikotarpį šiemet pateikta beveik 78 tūkst. (arba apie 5 proc. daugiau) turto deklaracijų.  

Šios dienos duomenimis, 622 tūkst. gyventojų pateiktose deklaracijose deklaruota beveik 68 mln. eurų grąžintinų GPM permokų, iš jų VMI beveik 290 tūkst. gyventojų jau grąžino apie 30 mln. eurų GPM permokų (10 mln. € daugiau, nei pernai tuo pačiu metu).

 Daugiau per mokų grąžinta dėl to, kad VMI sparčiau apdoroja pajamų deklaracijas, gyventojai daro mažiau klaidų, nes jose kasmet VMI pateikia daugiau informacijos, o beveik milijonui gyventojui deklaracijas VMI užpildo pilnai – tereikia jas patvirtinti.

Mokesčių administratorius primena, kad tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti Gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis ir susigrąžinti dalį mokesčių, nebūtinai turi pateikti deklaracijas iki gegužės 2 dienos – tą galima padaryti ir vėliau, nes mokesčius galima susigrąžinti už 5 metus.   Apie 232 tūkst. gyventojų, pateikusių pajamų deklaracijas, į biudžetą turėtų sumokėti beveik 79 mln. eurų.

Mokesčių administratorius dar laukia apie 124 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų.   VMI ragina gyventojus, turinčius laikinų finansinių sunkumų kreiptis į mokesčių administratorių prašant atidėti (iki vienerių metų) arba išdėstyti mokestinių nepriemokų mokėjimo terminus.

 Išsami informacija apie prašymo ir kartu su prašymu pateikiamų dokumentų tvarką yra skelbiama VMI interneto svetainėje adresu: https://www.vmi.lt/cms/mokestines-nepriemokos-sumokejimo-atidejimas-arba-isdestymas Prašymas ir kiti dokumentai gali būti VMI įteikti tiesiogiai, išsiųsti paštu arba naudojantis Mano VMI paslaugomis. Praėjusiais metais iš viso (ne vien dėl GPM deklaracijų) VMI leido sumokėti dalimis ar atidėti sumokėjimą 1,3 tūkst. gyventojų 5 mln. € sumai.   VMI informuoja, kad šiemet beveik 200 tūkst. gyventojų mokesčių specialistai padėjo deklaracijas užpildyti Mokesčių inspekcijoje, suteikė apie 120 tūkst. konsultacijų Mokesčių informacijos centro 1882 telefonu.   VMI primena, kad Gyventojų pajamų ir kitus mokesčius galima sumokėti visuose šalies bankuose bei kitose įstaigose.

Visą sąrašą galima rasti VMI interneto svetainėje, adresu  https://www.vmi.lt/cms/biudzeto-pajamu-surenkamoji-saskaita Mokant Gyventojų pajamų mokestį, būtina nurodyti 1441 įmokos kodą, o mokant privalomojo sveikatos draudimo įmokas – 1781 kodą. 

 VMI pažymi, kad vėluojantiems pateikti deklaracijas (tiems, kurie privalo tą padaryti), pirmąją savaitę mokesčių administratorius nei viename Lietuvos regione jokių baudų neskirs, tačiau  delspinigius sistemos skaičiuoja automatiškai, jos siekia 0,03 proc. mokėtinos mokesčių sumos už kiekvieną pradelstą dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.