Prezidentės patarėja apie kainas: „Pasakėte A, pasakykite ir B“

Gyventojų pasipiktinimas sparčiai augančiomis kainomis neslopsta. Internete gausu palyginimų, kiek prekės kainuoja užsienyje, o kiek Lietuvoje. Prezidentės vyriausia patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė teigė, kad visuomenėje trūksta pilietiškumo ir savųjų palaikymo.

Prezidentės patarėja apie kainas: „Pasakėte A, pasakykite ir B“.
Prezidentės patarėja apie kainas: „Pasakėte A, pasakykite ir B“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 8:36 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:18 PM

„Jei inicijuojate kompaniją, ragindami neiti į prekybos centrą tris dienas, tai jei pasakėte A, tai pasakykite ir B. Eikime ir važiuokime pas ūkininkus ir pirkime kokybiškus maisto produktus.

Aš praleidau ilgą laiką Norvegijoje ir šūkis: „Pirkime geriausia produkciją – tai yra mūsų šalyje pagamintą produkciją“, – Žinių radijuje kalbėjo L.Antanavičienė.

Paklausta, kas yra kaltas dėl kylančių kainų, patarėja ragino paanalizuoti statistiką ir skaičius, pasidomėti, kas Lietuvoje vyksta. Emocijų Lietuvoje labai daug, kurias reikėtų padėti į šoną.

„Kalafiorai ar trešnės gruodžio mėnesį ne tai, apie ką turėtume diskutuoti. Kainos kyla. Kodėl? Vartojimas Lietuvoje auga ir gana stipriai. Per metus vartojimas išaugo apie 6 proc. Žmonės eina ir perka. Prekybininkai tai matydami didina kainas“, – sakė radijo pašnekovė.

Pasak jos, pastaraisiais metais kilo minimali mėnesinė alga. Didelis procentas žmonių gauna tokią algą. Kuo didesnės pajamos, tuo didesnė dalis jų eina maisto produktams. „Kai šiek tiek pakyla alga juk nebėgsi pirkti naujo automobilio, o ieškosi geresnio maisto produkto sau ar vaikui“.

Pagal atliktas apklausas, net 62 proc. visuomenės, teigė, kad svarbiausia problema Lietuvoje – kainų didėjimas. Net 23 proc. namų ūkių išlaidų yra skirta maistui. Trečdalis, ką uždirbame, pravalgome. Tai necivilizuoto skurdaus pasaulio rodiklis. Ką daryti, kad tokio rodiklio nebūtų?

„Jei kalbame apie kainas, tai, manau, kad nėra geresnio reguliatoriaus nei konkurencija. Kai kalbame apie maistą Lietuvoje, turime koncentruotą rinką, ne tiek daug veikėjų ir veikia ribotas skaičius. Pas mus nebeliko vadinamųjų smulkių žaidėjų. Kituose ES šalyse kiekvienoje gatvėje yra kepykla ar mėsinė. Pas mus kažkiek buvo, bet išnyko ir neužaugo“, – kalbėjo prezidentės patarėja.

Pasak jos, visuomenėje ragina eiti protestuoti ir reguliuoti kainas. Kainas reguliuoti neturėtume ir negalime jų reguliuoti. Esame šalis, kuri išsikovojusi nepriklausomybę. Konkurencija ir yra kainos pagrindas. Kai bus didesnė konkurencija, susireguliuos ir kainos.

„Jei norime, kad kainos neaugtų, tai sugalvokime, kaip padidinti konkurenciją ir tos kainos neaugs. Kuo didesnė bus konkurencija, tuo bus geriau visiems, pirmiausia visuomenei.

Sumažinus PVM maisto produktams, gal žmogui būtų kažkiek lengviau ir sumažėtų ta kaina. Tačiau, kiek ji sumažėtų? Ar ištiesų ji sumažėtų atitinkamai, kiek sumažinome. Bet koks PVM sumažinimas tai yra įplaukų į biudžetą sumažinimas“, – kalbėjo pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.