Bankininkas įsitikinęs: bankai – finansiniai vampyrai

Ne kiekvieną dieną tenka skaityti knygą apie globalius finansus, parašytą bankininko, kuris su pritarimu jau antrame puslapyje cituoja Vladimirą Leniną.

Londono pirmaujančios pozicijos prekiaujant valiutomis, sudarant finansinius dokumentus ir teikiant kreditus – tik imperialistinės britų praeities tęsinys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Londono pirmaujančios pozicijos prekiaujant valiutomis, sudarant finansinius dokumentus ir teikiant kreditus – tik imperialistinės britų praeities tęsinys.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2016, 6:37 PM, atnaujinta May 26, 2017, 7:32 AM

Tony Norfieldas nėra įprastas Londono gyventojas. 20 metų jis praleido žvelgdamas į „Bloomberg“ terminalus, valdydamas prekybos operacijas, vėliau jis vadovavo olandų banko „ABN Amro“ valiutų strategijų skyriui. Visa tai vyko dar prieš finansinę krizę. Bet jis taip ir neatsikratė skepticizmo kalbant apie kapitalizmą ir finansų sritis, rašo inosmi.ru.

Šis žmogus, rašo apie finansinius parazitus be ironijos. Knygoje: „Miestas: Londonas ir globali finansų valdžia“ (The city: London ant the Global Power of Finance) jis bando išsamiai aprašyti, kokiu būdu Didžioji Britanija ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) valdo finansinius srautus ir aprūpina tarptautinę prekybą.

Jis tvirtina, kad Londono pirmaujančios pozicijos prekiaujant valiutomis, sudarant finansinius dokumentus ir teikiant kreditus – tik imperialistinės britų praeities tęsinys. Sudėtingų finansinių produktų sukūrimas leidžia Didžiajai Britanijai gauti neproporcingai didelę pasaulinės prekybos pelno dalį.

Teikia pirmenybę turtingoms bendrovėms

Skirtingai nuo tų, kurie kritikuoja finansinį kapitalizmą marksizmo principu, T.Norfieldas rašo kaip žmogus, turintis praktinės patirties, todėl jo knyga naudinga. Savo pasakojimą apie darbą jis sustiprina finansiniais dokumentais, pasitaikiusiais jo darbo metu.

Turėdamas patirties finansų srityje, autorius supranta, kaip veikia šiuolaikinė bankų sistema, teikdama pirmenybę turtingoms bendrovėms. Jo teigimu, amerikiečių tarptautinės bendrovės yra geresnėje pozicijoje, kadangi didelė dalis jų pajamų skaičiuojama doleriais, o tai apsaugo nuo valiutų kursų svyravimų.

Kaip buvęs bankininkas, T.Norfieldas vengia reikšti klasių neapykantos, kuri būdinga analitikams, besinaudojantiems marksizmo principais. Dažniausiai savo sarkazmą autorius naudoja kalbėdamas apie politikus, kurie siekia atskirti kapitalistus nuo blogų bankininkų. Jis mano, kad ir vieni, ir kiti gauna neproporcingą pelno dalį, atimdami ją iš mažiau išsivysčiusių šalių darbininkų.

Stambūs pramonininkai ir komercinės grupės, absorbuodami kitas bendroves, tampa finansinių rinkų dalyviais. Sudėtingi finansiniai produktai taip pat leidžia stambioms bendrovėms didinti pelningumą, kuomet gamybos apimtys pagrindinėje veikloje mažėja.

Iš tiesų finansinių paslaugų išplėtimas leidžia Didžiajai Britanijai plėsti ir išsaugoti savo galią. Autoriaus teigimu, kelis dešimtmečius šis sektorius leidžia šaliai kompensuoti nesugebėjimą konkuruoti realių gėrybių kūrimo srityje.

Knyga parašyta remiantis disertacija

T.Norfieldo knyga – rimta. Ji parašyta remiantis disertacija, kurią autorius apsigynė Londono universitete. Kartais ji gali atrodyti sunkiai suprantama, ypač tie skyriai, kuriuose autorius peržiūri mokslinę ir teorinę literatūrą apie imperializmą, globalius finansus. Bet būtent dėl to išvados skamba gerokai įtaigiau.

Tik pasibaigus finansinei krizei, žurnalas „Rolling Stone“ pavadino „Goldman Sachs“ banką kalmaru-vampyru, apipynusiu žmoniją. Savo knygoje T.Norfieldas praplečia šią metaforą ir pavadiną Londoną banku-vampyru. Joje jis ištyrė ir apjungė finansinę statistiką, kuri padeda suprasti, kaip veikia šis finansinių vampyrų pasaulis.

Prengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.