Šeima priblokšta: nedirbančiam sūnui – milžiniškas kreditas

Keikiamos ir baudžiamos grietųjų kreditų kompanijos ir toliau dalija pinigus nemokiems jaunuoliams ir rūpesčius bei baudas jų tėvams.

Įvairios greitųjų kreditų bendrovės ne kartą yra baustos už tai, kad netinkamai vertina savo klientų mokumą.<br>P.Mantauto nuotr.
Įvairios greitųjų kreditų bendrovės ne kartą yra baustos už tai, kad netinkamai vertina savo klientų mokumą.<br>P.Mantauto nuotr.
Nedirbančiam ir jau anksčiau laiku negrąžinusiam pinigų jaunuoliui „Vivus.lt“ išdavė 2 tūkst. eurų paskolą.<br>D.Piraitytės nuotr.
Nedirbančiam ir jau anksčiau laiku negrąžinusiam pinigų jaunuoliui „Vivus.lt“ išdavė 2 tūkst. eurų paskolą.<br>D.Piraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Valentinaitienė

May 13, 2016, 8:35 PM, atnaujinta May 25, 2017, 4:38 PM

Į redakciją kreipėsi skaitytoja Lina, kurios nemokiam ir niekur nedirbančiam sūnui greitųjų kreditų bendrovė „4finance“ suteikė net 2 tūkst. eurų kreditą.

Praėjusias metais „Vivus.lt“ ir „SMS Credit“ valdančiai įmonei „4finance“ Lietuvos bankas dėl daugybės nusižengimų uždraudė teikti greituosius kreditus, tačiau dabar tas pačias paslaugas perėmė kitą įmonė – „Credit service“.

Mamos prašymai – nė motais

2 tūkst eurų nėra pirmasis kreditas, kurį įmonė išdavė Linos sūnui. „Apie tai, kad jis pasiėmė vieną ar kitą kreditą sužinodavome tik tada, kai į namus pradėdavo eiti raštai, kad neapmokėjus jų, bus kreiptąsi į teismą“, – pasakojo moteris.

Kreditus „4finance“ Linos sūnui išdavinėjo nuo 2013 metų. „Aš skambinau į bendrovę ir sakiau, kad mano sūnus neturi darbo ir yra išlaikomas mūsų, kad neduotų jam kreditų, bet istorija vis kartojosi“, – redakcijai pasakojo moteris.

Pagal įstatymus, Lina turėjo teisę parašyti oficialų raštą, draudžiantį jos sūnui išduoti greituosius kreditus, tačiau įmonė apie tokią galimybę nepranešė.

Skaitytoja teigė nesuprantanti, kaip iš viso kažkas galėjo išduoti jos sūnui kreditą – studentas per visą gyvenimą yra dirbęs tik du mėnesius, be to, niekuomet negrąžindavo jau paimtų kreditų laiku.

Informacijos neteikė

Praėjusių metų gruodį Lina sužinojo apie galimybę pateikti kredito įmonei oficialų prašymą neteikti jos sūnui kreditų. Tai padarius, greitieji kreditai išduodami nebebuvo, tačiau informacijos apie jau išmokėtus pinigus, bendrovė suteikti atsisakė.

„Aš nežinojau, kiek mano sūnus yra pasiskolinęs. Klausiau, nes nenorėjau kaip visuomet apie skolas sužinoti tuomet, kai bus priskaičiuota daugybė palūkanų, bet bendrovė pasakė, kad negali man teikti tokios informacijos apie savo klientus“, – pasakojo moteris.

„4finance“ teigė, kad informaciją apie sūnaus skolas moteris galėtų sužinoti tik tuomet, jei jos sūnus pasirašytų ir pristatytų notaro patvirtintą sutikimą suteikti duomenis apie savo paimtas paskolas.

„Sūnus studijuoja kitame mieste, jis pats susisiekė su bendrove, bet sakė to neužtenka, reikia notaro raštų. Kaip jie gali nesuteikti informacijos mamai, kai aš išlaikau savo sūnų ir moku jo skolas?“ – niekaip negalėjo suprasti skaitytoja.

Galiausiai sulaukusi pranešimo apie sūnaus skolas, moteris nustėro – greitųjų kreditų kompanijai jis yra skolingas 2392,16 eurų. „Aš net pažaliavau“, – pykčio neslėpė Lina.

Bendrovė nekomentuoja

Kreditus nemokiam vaikinui teikusios bendrovės komentaro lrytas.lt laukė beveik tris savaites.

Pirmiausia atsakymus žadėjo atsiųsti įmonės marketingo vadovė. Atsakymų nesulaukus, į redakciją kreipėsi ir įmonės generalinė direktorė Giedrė Štuopė.

Ji paprašė daugiau duomenų apie konkrečią situaciją ir pažadėjo kuo greičiau viską išsiaiškinti. Deja, redakcijai atsiųstame laiške teigiama, kad dėl griežtų kreditavimo standartų įmonė negali komentuoti konkrečios situacijos.

„4finance“ atsakymas skambėjo taip:

„Istoriškai, mūsų nuostolių patirtis Lietuvoje visuomet buvo labai maža, o 2015 m. „4finance“ atmetė virš 40 proc. naujų paraiškų dėl dalimis grąžinamos paskolos suteikimo. Vadovaujamės politika, jog tuo atveju, jei gaunamas realus prašymas blokuoti paskolos suteikimą giminaičiui, toks asmuo įtraukiamas į juodąjį sąrašą ir ateityje jam paskolos nebesuteikiamos.

Jei klientams iškyla sunkumų dėl paskolos grąžinimo, mes neskubame kaupti palūkanų, mokesčių ir kt., o stengiamės susitarti su klientu dėl priimtino paskolos grąžinimo plano.“

Ką tuomet daryti?

Renata Babkauskaitė, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų priežiūros skyriaus viršininkė patvirtino, kad nedirbančiam arba uždirbančiam nepakankamai žmogui greitieji kreditai negali būti suteikiami.

Taigi konkrečiu atveju „4finance“ įstatymams nusižengė.

Jeigu kreditas vis dėlto buvo suteiktas nedirbančiam asmeniui, jis gali kreiptis į Lietuvos banką.

„Vartojimo kredito davėjams, išduodantiems vartojimo kreditus prieš tai nevertinus ar netinkamai įvertinus vartojimo kredito gavėjo kreditingumą, gali būti skiriamos poveikio priemonės“, – teigė R.Babkauskaitė.

Vien per šiuos metus greitųjų kreditų įmonės jau sumokėjo baudų už beveik 76 tūkst. eurų. Tačiau ką daryti tėvams, sužinojusiems, kad skolingi jų vaikai?

Pinigus, nors jie paskolinti neteisingai, grąžinti vis dėlto privaloma. Tiesa, nuo vasario mėnesio klientai gali nemokėti jiems priskaičiuotų palūkanų ar mokesčių, jeigu paaiškėja, kad kreditas buvo suteiktas netinkamai įvertinus mokumą.

Tačiau mūsų skaitytojos tai neguodžia – įmonei „4finance“ praėjusiais metais dėl daugybinių nusižengimų buvo uždrausta teikti grietuosius kreditus.

„Vivus.lt“ ir „SMS Credit“ veiklą šiandien tęsia kita bendrovė, tačiau nusižengimų, kuriuos „Vivus.lt“ padarė dar valdant „4finance“, Lietuvos bankas nebenagrinėja.

Situacija gerėja?

Lietuvos bankas vartojimo kredito rinkos priežiūrą perėmė 2012 m. „Tiek statistiniai duomenys, tiek patikrinimų medžiaga rodė, kad neatsakingas vartojimo kreditų išdavimas yra opi problema mūsų šalyje, turinti neigiamų socialinių pasekmių“, – kalbėjo R.Babkauskaitė.

Ji pasakojo, kad Lietuvos bankas iš karto ėmė kurti įstatymo pakeitimus, kurie greituosius kreditus pažabotų, tačiau šie pakeitimai įsigaliojo tik nuo šių metų vasario.

„2015 m. pabaigoje greitųjų kreditų rinkoje užfiksuoti pirmieji ženklai, leidžiantys teigti, kad ši rinka tampa tvaresnė, taigi ir atsakingesnė“, – sakė Lietuvos banko atstovė.

Situacija pradėjo keisti į gera: dauguma pagrindinių rinkos žaidėjų susitvarkė klientų mokumo vertinimo sistemas, kad jos atitiktų teisės aktų reikalavimus.

„Ir netgi, patikrinęs kai kuriuos rinkos dalyvius, Lietuvos bankas nebenustato esminių mokumo vertinimo pažeidimų – to nebuvo 4 metus iki šiol, kai praktiškai kiekvienas patikrinimas baigdavosi pažeidimų nustatymu ir sankcijomis“, – pasakojo R.Babkauskaitė.

Nors Lietuvos banko atstovė teigė, kad situacija gerėja, džiaugsmas dėl to, kad kai kuriose bendrovėse nerasta pažeidimo tik parodo, kad situacija – išties ne pati geriausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.