Kodėl vedybų sutartis yra naudinga šeimai?

8738 – tiek dabar, valstybės įmonės Centrinės hipotekos įstaigos duomenimis, Lietuvoje įregistruota vedybų sutarčių.

Pernai iki vedybų buvo pasirašytos 385 sutartys, o jau santuokoje – 897.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Pernai iki vedybų buvo pasirašytos 385 sutartys, o jau santuokoje – 897.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:58 AM

2015 m. mūsų šalies Vedybų sutarčių registre buvo įregistruotos 1282 vedybų sutartys, o šiais metais, iki gegužės 31 dienos, – 469 vedybų sutartys. Kiekvienais metais šis skaičius pamažu didėja.

Vedybų sutartis – tai daugelyje valstybių žinomas sutuoktinių susitarimas, kaip santuokos metu ar jai pasibaigus bus tvarkomas sutuoktinių turtas. Tai – civilizuotas būdas, kaip šeimoje spręsti piniginius klausimus, o pati vedybų sutartis gali būti sudaroma tiek prieš santuoką, tiek jos metu“, – pažymi teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Naudinga ir santuokoje

Sakoma, kad vedybų sutartis dažnokai pasirašo pasiturintys žmonės, siekiantys skyrybų atveju išsaugoti savo sukauptą turtą. Tačiau šeimoje toliau gyvenantiems, mažas ar vidutines pajamas gaunantiems sutuoktiniams vedybų sutartis kai kuriais atvejais gali padėti išlaviruoti tarp finansinių nesėkmių.

„Ateina poros, kurių vienas turi skolų – nesumokėtų mokesčių, baudų, gresia išieškojimas, tuomet sudaroma vedybų sutartis, kuria atskiriamas sutuoktinių turtas. Taip neleidžiama skolos išieškoti iš antro sutuoktinio asmeninio turto ar darbo užmokesčio“, – pasakoja advokatė Renata Narbutienė.

Taip pat vedybų sutartis populiari tarp porų, iš kurių vienas ketina imtis verslo. Tokiu būdu saugoma, kad antroji pusė nenukentėtų nuo galimų neigiamų vieno sutuoktinio verslo pasekmių. Beje, nors Vakarų valstybėse vedybų sutartys nieko nebestebina, Lietuvoje šių sandorių sudarymas tik įsibėgėja.

„Kodėl mūsų šalyje daug žmonių dar nedrįsta sudaryti vedybų sutarties? Greičiausiai tai iš praeities atėjusios psichologinės nuostatos: tuokiamės iš meilės, tuo metu galvojame, kad kartu gyvensime ilgai ir laimingai, gyvenimas bus tarsi rožėmis klotas, – kalba R.Narbutienė. – Tačiau po metų ar net kelių mėnesių paaiškėja, kad gyvenimas daug sudėtingesnis.“

Turtas: bendrai ar atskirai?

Sutuoktiniai gali pasirinkti vieną iš trijų sutartimi apibrėžiamo turto teisinių režimų.

Mūsų šalyje dažniausiai pasitaikantis – visiško sutuoktinių turto atskirumo teisinis režimas: turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė.

Atvirkščias šiam – visiško turto bendrumo teisinis režimas. Šiuo atveju kiekvieno sutuoktinio turtas, įgytas iki santuokos kaip asmeninė nuosavybė, po santuokos įregistravimo tampa jų poros bendrąja jungtine nuosavybe.

Trečiasis būdas – kai turtas, įgytas susituokus, yra bendroji dalinė sutuoktinių nuosavybė.

Vienas iš šių teisinių režimų gali būti taikomas visam turtui, tam tikrai jo daliai ar tik konkretiems daiktams.

Dažnos sutartys – tarp 30-mečių

VĮ Centrinės hipotekos įstaigos duomenimis, daugiausia vedybų sutarčių sudaro 31–40 metų Lietuvos vyrai ir moterys. Toliau tarp vedybų sutarčių sudarytojų rikiuojasi 21–30 metų moterys ir 41–50 metų vyrai.

O kuriais santuokos metais poros dažniausiai pasirašo vedybų sutartis? Pasirodo, praėjusiais metais iki vedybų buvo pasirašytos 385 sutartys, o jau santuokoje – 897.

Po santuokos sudarymo labiausiai sutarčių prireikė gyvenantiems pirmuosius santuokos metus. Tokių sutarčių pernai buvo 212. Po jų sekė 1–5 metais sudaryti sandoriai (217). Įdomu ir tai, kad mažiausiai aktyvios vedybų sutarčių sudarinėtojos – 35–40 metų santuokoje pragyvenusios poros (14). Panašus skaičius ir 40 metų po vienu stogu gyvenančių porų (16).

Daugiausia vedybų sutarčių skaičiuojant 10 tūkst. gyventojų pernai buvo pasirašyta Vilniaus (7), Kauno (5), Klaipėdos (5), Alytaus (3) ir Marijampolės (3) apskrityse.

Beje, didžiausia dalis vedybų sutarčių sudaroma vasarą, kai vestuvių atšokama daugiausia. Štai 2015 m. gegužę buvo sudarytos 89 vedybų sutartys, birželį – 125, liepą – 154, rugpjūtį – 119, rugsėjį – 141, spalį – 99.

Duomenis perduoda notarai

Vedybų sutartis yra sudaroma notarine forma ir turi būti užregistruota VĮ Centrinės hipotekos įstaigos Vedybų sutarčių registre. Registrui duomenis elektroniniu būdu apie šias sutartis teikia: notarai, teismai, asmenys, pageidaujantys įregistruoti vedybų ar sugyventinių sutartį ar įrašyti sutarties pakeitimus, sudarytus užsienio valstybėje ir neįrašytus registre, bei asmenys, norintys pranešti apie santuokos sudarymą (kai įregistruota ikivedybinė sutartis).

Daugiau informacijos www.hipotekosistaiga.lt

Parengta bendradarbiaujant su VĮ Centrine hipotekos įstaiga

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio