Rusijos politikai rado naują būdą slėpti milijonus

Per pastaruosius ketverius metus subyrėjo 102 Rusijos Valstybės Dūmos deputatų šeimos – net penkiolika kartų daugiau nei per praėjusią kadenciją. Tiesa, tokį skyrybų vajų galėjo paskatinti ne išblėsusi meilė, o noras nuslėpti neteisėtas pajamas.

Rusijos Valstybės Dūmos Biudžeto komiteto pirmininkas A.Makarovas po skyrybų iš savo mokesčių deklaracijos apdairiai pašalino turtais garsėjusią žmoną.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos Valstybės Dūmos Biudžeto komiteto pirmininkas A.Makarovas po skyrybų iš savo mokesčių deklaracijos apdairiai pašalino turtais garsėjusią žmoną.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Jun 18, 2016, 9:27 PM, atnaujinta May 21, 2017, 8:37 AM

Valstybės Dūmos deputato ir Komunistų partijos nario Vadimo Solovjovo nuomone, dėl visko kaltas kovos su korupcija įstatymas, įsigaliojęs 2009 metų pradžioje.

Jis įpareigojo Valstybės Dūmos deputatus ir valstybės tarnautojus deklaruoti ne tik savo, bet ir sutuoktinių ir nepilnamečių vaikų pajamas. O jei sutuoktinio ar sutuoktinės nėra, tai ir deklaruoti nėra ko.

Pavyzdžiui, neseniai išsiskyrusi Saugumo ir antikorupcijos komiteto vadovė Irina Jarovaja savo 2015 metais pateiktoje mokesčių deklaracijoje nurodė sukaupusi 5,58 mln. rublių (75,2 tūkst. eurų), bet neturinti jokio nekilnojamojo ar kitokio turto.

O vos prieš metus parlamentarė dar turėjo prabangių namų, žemės sklypų, automobilių ir vyrą, kurio metinės pajamos siekė 7 mln. rublių (94 tūkst. eurų). Kokiu būdu I.Jarovaja visa tai staiga prarado?

Valstybės Dūmos Biudžeto komiteto pirmininko Andrejaus Makarovo gyvenimas susiklostė panašiai.

Jo žmona Julija Makarova 2013 metais buvo įtraukta į turtingiausių parlamentarų žmonų sąrašą: moters pajamos siekė 99 mln. rublių (1,3 mln. eurų). O 2014-ųjų mokesčių deklaracijoje jos pavardės jau nebeliko.

Slepia turtą užsienyje

Valstybės Dūmos komunistų frakcijos narys V.Solovjovas deputatams rado išeitį – antikorupcinio įstatymo pataisą, pagal kurią sutuoktiniais būtų laikomi ne tik oficialūs deputatų vyrai ir žmonos, bet ir po skyrybų kartu gyvenantys asmenys.

Kiti Valstybės Dūmos nariai pasiūlė Rusijos valdininkams ir deputatams kasmet pateikti buvusio sutuoktinio pajamų deklaracijas dar penkerius metus nuo santuokos nutraukimo.

Beje, korupciją tiriantys aktyvistai pastebėjo, kad byra ir užsienyje sukauptą turtą slepiančių Rusijos deputatų šeimos.

Užsienyje turimą turtą deklaruojančių taip pat mažėja: 2012-aisiais apie tai pranešė 32 Valstybės Dūmos deputatai, o 2015 metais – vos trys.

Tylą paskatino prezidento Vladimiro Putino iniciatyva į Kovos su korupcija įstatymą įtrauktas draudimas valstybės tarnautojams ir deputatams turėti banko sąskaitas bei kitus finansinius aktyvus užsienyje.

Vietoj vardų – kodai

Tuo pat metu Rusijoje užfiksuotas dar vienas būdas slėpti valdininkų ir jų šeimų turtą nuo visuomenės akių.

Federalinė valstybinės registracijos tarnyba „Rosrejestr“ oficialiuose dokumentuose dviejų Rusijos Federacijos generalinio prokuroro Jurijaus Čiaikos sūnų Artiomo ir Igorio pavardes pakeitė slaptais kodais.

Pavyzdžiui, gyvenamasis 1,9 tūkst. kvadratinių metrų namas, priklausęs A.Čiaikai, dabar įregistruotas fizinio asmens LSDUZ vardu.

Šiam fiziniam asmeniui dar priklauso žemės sklypas, garažas ir ūkiniai pastatai.

Kaimyniniame I.Čiaikos žemės sklype pastatytas 570 kvadratinių metrų namas dabar yra įregistruotas fizinio asmens JFJAU9 vardu. Jam dar priklauso du namai ir du butai.

Tai aptikęs opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sukurtas kovos su korupcija fondas anksčiau yra išsiaiškinęs ir tai, kad „Rosrejestr“ nuslėpė, jog prabangus namas Rubliovkoje priklauso moteriai, kurios pavardė – tokia pati kaip Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu dukters.

Iš tarnybos duomenų bazių taip pat mįslingai dingo informacija ir apie V.Putino žento Kirilo Šamalovo nekilnojamąjį turtą.

Slepia prokuroro sūnus

Dabar valstybės institucija pradėjo saugoti Rusijos generalinio prokuroro sūnų turto paslaptis.

„Kas yra broliai Čiaikos? Ypač valstybės saugomi asmenys ar slaptieji agentai? Ne, jie tik du turtingi plevėsos ir eiliniai parazitai, gyvenantys iš valstybės užsakymų. Tačiau dabar juos kažkodėl saugo valstybė“, – piktinosi A.Navalnas.

Opozicijos politiko teigimu, tokiu būdu mėginama aktyvistams ir žurnalistams neleisti išsiaiškinti, kaip Rusijos politikai susieti korupciniais ryšiais.

„Manome, kad „Rosrejestr“ valdininkai yra nusikaltėliai ir turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, – pareiškė A.Navalnas. – Tačiau aišku, kad tai jie daro Kremliaus nurodymu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.