Išbandymas biržietei: gyvenimo santaupas atkapstė sąvartyne

Moteris iš Biržų, kurios gyvenimo santaupos atsidūrė sąvartyne, gali dėkoti likimui. Didžiąją dalį į šiukšliavežį patekusių pinigų – apie 20 tūkst. eurų – jai pavyko atgauti. Toks atvejis – ne vienintelis.

Kiek ir kokių vertybių patenka į sąvartynus, lieka tik spėlioti. Tačiau atliekų rūšiuotojai įsitikinę, kad nemažai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiek ir kokių vertybių patenka į sąvartynus, lieka tik spėlioti. Tačiau atliekų rūšiuotojai įsitikinę, kad nemažai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Jul 16, 2016, 4:15 PM, atnaujinta May 18, 2017, 5:35 PM

Ši istorija su palyginti laiminga pabaiga prieš porą mėnesių nutiko vienai biržiečių šeimai.

Kartoninėje batų dėžutėje saugomi šeimos pinigai kartu su senais batais ir nebereikalingomis pakuotėmis buvo išmesti į privataus namo šiukšlių konteinerį.

Kitą dieną šeimos konteinerio turinys atsidūrė buitines gyventojų atliekas surenkančio šiukšliavežio bunkeryje.

Pati darbavosi šakėmis

Kai eurus išmetę žmonės išsiaiškino, kas atsitiko, atliekas vežančios mašinos bunkeryje supresuotos biržiečių šiukšlės jau buvo pakeliui į Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centrą (PRATC).

„Mums paskambino labai susinervinusi Biržų gyventoja ir pasakė apie netyčia išmestus pinigus. Laimė, kad informavo laiku, todėl atvažiavusią mašiną nukreipėme į atskirą asfaltuotą aikštelę“, – prisiminė PRATC eksploatavimo inžinierius Kazimieras Šinkūnas.

Toje aikštelėje šakėmis apsiginklavusi brandaus amžiaus moteris ėmė ieškoti savo santaupų. Ir rado. Tiesa, dalis pinigų buvo jau gerokai nukentėję.

Panašiai atsitiko ir vienai panevėžietei, kuri po artimo žmogaus laidotuvių tvarkė namus ir išmetė nemažai nereikalingų daiktų. Tarp jų atsidūrė ir velionės sutaupyti pinigai. Tiesa, pastarųjų surasti nebepavyko.

Netyčia išmetė pjūklą

PRATC atliekų rūšiavimo darbus atliekančios bendrovės „Ekoatliekos“ atstovas Andrius Kiela pasakojo, kad sąvartyne kartais atsiduria tokie daiktai, kuriems ten tikrai ne vieta.

Tarp buitinių atliekų galima surasti visko – ir dar galiojančių dokumentų, paliktų tuščiose piniginėse, ir ginklų, ir antikvarinių fotoaparatų, ir pilnų buteliukų su kvepalais, ir net antrankių.

„Praėjusią savaitę paskambino vyras iš Rokiškio ir klausė, ar mes tarp šiukšlių nesuradome jo benzininio pjūklo „Husqvarna“. Žmogus paaiškino, kad jis aparatą įdėjo į plastiko maišą, o sūnus viską kartu su šiukšlėmis išmetė.

Mes to aparato neradome, greičiausiai pasisekė atliekų konteinerius rūšiuojantiems „sanitarams“, – kalbėjo A.Kiela.

Pasak jo, įdomesni daiktai nuo atliekų rūšiavimo konteinerio keliauja ne į sąvartyną, o paliekami bendrovėje. Gal kada nors jie taps būsimos įdomiųjų sąvartyno radinių ekspozicijos dalimi.

Piniginės – ne retenybė

Kitos Panevėžyje veikiančios atliekų rūšiavimo bendrovės „Antraža“ atstovai irgi neslėpė, kad jų darbe kartais pasitaiko netikėtų radinių. Kai kuriems iš šių daiktų pasiseka grįžti pas savo šeimininkus.

Pavyzdžiui, prabangaus automobilio rakteliams, kurie netyčia atsidūrė tarp šiukšlių.

„Gerai, kad atsirado, nes vyras mane būtų tikriausiai užmušęs“, – lengviau atsikvėpė jauna panevėžietė, kai sužinojo, jog „Antražos“ darbininkai ant atliekų rūšiavimo konvejerio pastebėjo jos pradingusį raktų ryšulėlį.

Atskira radinių rūšis – piniginės, kuriose būna likę svarbūs dokumentai – pasai, pensininkų, vairuotojų, studentų pažymėjimai. Tiesa, jose pinigų paprastai niekada nebūna.

Tikėtina, kad piniginę iš žmogaus nugvelbęs kišenvagis atsikrato nereikalingų įkalčių ir tuščią piniginę meta į šiukšliadėžę.

Ir padėkoja, ir pyksta

Kai kada bendrovės atstovams pavyksta surasti dokumentų netekusius asmenis. Vieni atgavę svarbius popierius apsidžiaugia ir padėkoja.

Tačiau gerą darbą padarę – savininkui pranešę apie radinį – „Antražos“ darbuotojai sako sulaukiantys ir pretenzijų. Viena nepatenkinta ponia pareikalavo grąžinti ir piniginėje buvusius jos pinigus. Ji įtarė, kad pinigai galėjo nukeliauti į atliekų rūšiuotojų kišenes.

„Yra pasitaikę rasti aukso žiedą, grandinėlę, jogurto indeliuose paliktų sidabrinių šaukštelių, telefonų, laikrodžių.

Kartą teko skambinti policijai ir laukti išminuotojų, kad ant konvejerio pamatėme karo laikų sprogmenį“, – prisiminė „Antražos“ meistras Arnoldas Rastenis.

Tai buvo ne vienintelis, nors ir nedažnas atvejis, kai dėl pavojingo radinio reikėjo evakuoti iš pastato darbuotojus ir kuriam laikui stabdyti darbus.

Žioplių – apstu

Apie laimingai ar nelaimingai pasibaigusias istorijas, kai į sąvartynus iškeliauja vertingi daiktai, pranešimų pasirodo nuolat.

Neseniai viename JAV sąvartyne buvo rastas 1976-aisiais pagamintas „Apple1“ kompiuteris, kurio vertė dabar siekia apie 200 tūkstančių dolerių. Manoma, kad kažkas jo atsikratė nežinodamas, kokia tai yra vertybė. Tokių kompiuterių iš viso buvo pagaminta tik 200 egzempliorių.

Pasaulyje nuskambėjo ir ne vienas pasakojimas apie tai, kaip žmonės į sąvartynus išmetė kietuosius savo kompiuterių diskus su juose esančia virtualia valiuta – bitkoinais. Ir taip negrįžtamai prarado milijonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.