Lietuviškos kainos gąsdina net baltarusius: važiuoja į Lenkiją

Vizos iš Baltarusijos į Lietuvą agentūrose vidutiniškai kainuoja 65 eurus, o tokios pačios į Lenkiją – 45. Tai gali būti dar viena priežastis, kodėl Baltarusijos piliečiai vis dažniau renkasi ne Vilnių, o Lenkijos miestus.

Vizos iš Baltarusijos į Lietuvą agentūrose vidutiniškai kainuoja 65 eurus, o tokios pačios į Lenkiją – 45.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vizos iš Baltarusijos į Lietuvą agentūrose vidutiniškai kainuoja 65 eurus, o tokios pačios į Lenkiją – 45.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Baltarusijos sostinėje Minske gyvenanti logopedė Nina Pylajeva teigia pastebinti Lietuvoje po euro įvedimo išaugusias kainas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Baltarusijos sostinėje Minske gyvenanti logopedė Nina Pylajeva teigia pastebinti Lietuvoje po euro įvedimo išaugusias kainas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pirkėjų iš Baltarusijos prioritetai išlieka panašūs. Populiariausi pirkiniai – drabužiai, avalynė, kosmetika ir parfumerija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirkėjų iš Baltarusijos prioritetai išlieka panašūs. Populiariausi pirkiniai – drabužiai, avalynė, kosmetika ir parfumerija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ambasados Baltarusijoje darbuotojai teigia, kad vizas geriausia užsisakyti pas juos.<br>M.Vidzbelio nuotr.
Lietuvos ambasados Baltarusijoje darbuotojai teigia, kad vizas geriausia užsisakyti pas juos.<br>M.Vidzbelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kristina Rancaitė

Jul 24, 2016, 11:02 AM, atnaujinta May 17, 2017, 11:07 PM

Baltarusijos sostinėje Minske gyvenanti logopedė Nina Pylajeva sako pastebėjusi, kad Lietuvoje po euro įvedimo išaugo kainos, tad apsipirkti ji važiuoja į Lenkiją.

„Aš į Lietuvą važiuoju pas gimines, drauge galiu ir apsipirkti. Ankščiau važinėdavau dažniau. Čia, daugiausia „Akropolyje“, pirkdavau drabužius. Ypač apsimokėdavo pirkti išpardavimų metu, pasirinkimas geras. Bet į Lenkiją labiau apsimoka važiuoti apsipirkti. Pilnus krepšius vežu namo. Ir rūbų, ir maisto produktų, bet juos perku turguje. Man atrodo, kad įvedus eurą kainos Lietuvoje pakilo“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, Vilnius turi kelis pranašumus – pirmiausia pats miestas, atmosfera bei kultūros lygis. Taip pat Vilnius yra gerokai arčiau nuo Minsko – juos skiria tik 180 kilometrų.

„Nugali pati lietuviška atmosfera. Vilniuje labai gražu, yra kur pasivaikščioti. Kultūros lygis aukštas, o ties pasieniu su Lenkija justi skirtumas. Lenkai nėra labai mandagūs“, – pasakojo N.Pylajeva.

Kainos Lenkijoje priimtinesnės

32 metų inžinierius Viktoras Raptunovičius iš Minsko į Lietuvą važiuoja gana dažnai, tačiau apsipirkimas jam nėra svarbiausias dalykas.

„Pati atmosfera, kelionė svarbu. Patogu apsipirkti. Aišku, dabar jau pirkti neapsimoka, pas mus krizė, tai kainos nukrito, Lietuvoje kainos po euro pakilo. „Ikea“ dar siūlo priimtinas kainas“, – dalijosi V.Raptunovičius.

Jo teigimu, puiku yra tai, kad Lietuvoje ir Lenkijoje galima susigrąžinti dalį pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

„Lenkijoje gerokai pigiau, bet mums yra apribojimų – perkant brangiau nei už 300 dolerių reikia mokėti mokestį. Į Lenkiją važiuojam tik apsipirkti, jokių turistinių tikslų, pirmyn ir atgal“, – sakė inžinierius iš Minsko.

Baltarusiai, išvykdami iš Lietuvos, gali susigrąžinti čia išleistą PVM. Tai gali padaryti visi asmenys, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta nėra ES teritorijoje.

Keleivis išvykdamas iš ES teritorijos pateikia prekes muitiniam tikrinimui. Pareigūnai, įsitikinę, kad visos formoje nurodytos prekės yra išgabenamos, tai pažymi ir patvirtina. Tuomet forma grąžinama tarpininkui.

Pasak V.Raptunovičiaus, jeigu kainos ir Lietuvoje, ir Lenkijoje būtų vienodos, jis važiuotų į Lietuvą, pirmiausia dėl atstumo.

Beje, vizą baltarusiai dažniausiai darosi tą, kuri yra pigesnė ir kurią paprasčiau užsakyti. Juk išduodama Šengeno erdvės viza, tad ir su Lenkijos viza galima vykti į Lietuvą, tačiau prieš tai bent kartą teks aplankyti kaimynus.

Skaičius kinta

Pirkėjų iš Baltarusijos prioritetai išlieka panašūs. Populiariausi pirkiniai – drabužiai, avalynė, kosmetika ir parfumerija. Mažiau nei anksčiau perkama buitinės technikos, tai susiję su ribojimais ją įvežant į Baltarusiją iš ES šalių.

„Akropolio“ direktorė Dovilė Šiekštelytė-Batutienė sako, kad pirkėjų, atvykstančių į Lietuvą iš Baltarusijos, skaičius šiemet yra labai nestabilus.

„Balandį ir Vilniaus, ir Klaipėdos „Akropoliuose“ sulaukėme 32 proc. daugiau baltarusių nei tą patį mėnesį prieš metus, birželį Vilniuje jų buvo apie 20 proc. mažiau, o Klaipėdoje – 18 proc. daugiau“, – sako D.Šiekštelytė-Batutienė.

Jos teigimu, Klaipėdoje artėjant vasarai ir jai įsibėgėjant pastebimas stabilus pirkėjų iš Baltarusijos skaičiaus augimas.

„Tuo tarpu Vilniuje šiemet gausėja pirkėjų iš Ukrainos ir Izraelio. Vidutiniškai jie, kaip ir Kinijos, Norvegijos piliečiai, išleidžia apie 30 proc. daugiau nei baltarusiai, tad ši tendencija Lietuvos verslą turėtų džiuginti“, – sakė „Akropolio“ direktorė.

Kas nustato vizų kainas?

Vizų kainos skiriasi tik agentūrose, o ambasadose mokėti teks tą pačią sumą. Tačiau gyventojams miestų, kuriuose Lietuvos ambasados nėra, tenka kreiptis į agentūras.

Beje, Lietuvos ambasados Baltarusijoje darbuotojai teigia, kad vizas geriausia užsisakyti pas juos, kadangi pasitaiko dokumentų klastojimo atvejų, ir tenka ne tik daugiau sumokėti, bet ir patenkama į juodąjį sąrašą.

Vizos kaina nustatyta Lietuvos Respublikos (LR) konsulinio mokesčio įstatymu. Visas surinktas konsulinis mokestis patenka į valstybės biudžetą. 2007 metais Lietuvai tapus Šengeno dalimi, vizos kaina nekito.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, papildomas mokestis imamas, jei prašymas dėl vizos išdavimo pateikiamas per vizų centrus Baltarusijoje. Tačiau šis kainos skirtumas neturi įtakos žmonių srautui. Pavyzdžiui, 2015 metais Baltarusijoje priimti 200 144 prašymai išduoti Šengeno vizą. Per pirmąjį šių metų pusmetį tokių prašymų gauta 100 718.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.