VMI tiria lietuvius, turinčius turto užsienyje – kai ką pričiupo

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) tikrina duomenis apie lietuvių turtą užsienyje. Gyventojui užsienyje deklaravus NT, VMI tiria, ar jis turėjo pakankamai pajamų jam įsigyti, ar nurodė įsigijimo sandorius turto deklaracijose ir ar nenuslėpė jokių mokesčių. Jau pradėti ir tyrimai – tarp galimai nusižengusių ir politikai ir žmonės, kurie Lietuvoje prašė socialinio būsto, nors Bulgarijoje turėjo įmonių akcijų.

Šiuo metu VMI nagrinėja Ispanijos ir Italijos pateiktus duomenis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu VMI nagrinėja Ispanijos ir Italijos pateiktus duomenis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMI jau išanalizavo Bulgarijos pateiktus duomenis ir pradėjo mokestinius tyrimus dėl 4 asmenų.<br>D.Umbraso nuotr.
VMI jau išanalizavo Bulgarijos pateiktus duomenis ir pradėjo mokestinius tyrimus dėl 4 asmenų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 1, 2016, 11:41 AM, atnaujinta May 17, 2017, 5:24 AM

Duomenis VMI gauna remiantis ES direktyva dėl administracinio bendradarbiavimo apmokestinimo srityje. Iš kitų valstybių VMI laukia duomenų apie lietuvių pajamas užsienyje, NT, direktorių atlyginimą, gyvybės draudimo produktus bei pensijas.

„Ši informacija reikšmingai papildė VMI iki tol apie gyventojus turėtus duomenis ir leidžia kur kas tiksliau vertinti gyventojų turimo turto ir teisėtų pajamų atitikimą bei tinkamą mokestinių prievolių vykdymą“, – teigiama VMI pranešime.

Iki šiol tokia informacija buvo gaunama tik pagal individualius paklausimus ir tik jos dalis – iš tų šalių, su kuriomis buvo sudaryti tarpžinybiniai susitarimai. Dabar informaciją apie lietuvius VMI jau atsiuntė 21 šalis, likusios informacijos dar laukiama.

Daugiausia duomenų gauta apie Italijoje Lietuvos piliečių įsigytą NT ar pajamos iš jo.

Tikrina gyventojus

Gavusi informaciją apie lietuvių turtą užsienyje, pradiniame etape VMI vertino apie 100 asmenų, apie kurių turto įsigijimą buvo pateikta informacija.

„Daugiausia tai yra asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą Vilniuje ar kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet yra ir Kuršėnų, Tauragės, Visagino, kitų vietovių gyventojų. Pažymėtina, kad dalis asmenų nebūtinai yra Lietuvos gyventojai – duomenys gaunami ir apie asmenis – užsienio piliečius, turinčius laikiną ar nuolatinį leidimą gyventi ir dirbti ar vykdyti veiklą Lietuvoje“, – teigė VMI.

Įsigyto NT vertė yra įvairi – nuo keliasdešimt tūkstančių iki pusės milijono eurų.

Tarp asmenų, apie kuriuos gauti duomenimis, yra ir žinomų pavardžių – verslininkų, sportininkų. Daugeliu tokių atvejų turimo turto vertė yra adekvati asmenų turtinei padėčiai.

„Tačiau yra ir kita asmenų grupė, dėl kurių pajamų šaltinių turtui įsigyti nustatymo inicijuoti kontrolės veiksmai“, – teigė VMI.

Jei gyventojas turtą užsienyje įsigijo iš legaliai uždirbtų ir apmokestintų pajamų, jam VMI pretenzijų neturės, tačiau gali kilti rimtų rūpesčių, jei užsienyje bus investuotos neteisėtu būdu gautos lėšos arba neapmokestintos pajamos.

Tuomet VMI imsis griežtų kontrolės procedūrų, turto įsigijimui panaudotos nedeklaruotos pajamos bus apmokestintos, apskaičiuoti delspinigiai bei skirtos baudos, taip pat gali grėsti baudžiamoji atsakomybė dėl neteisėto praturtėjimo.

Jau pričiupo

VMI jau išanalizavo Bulgarijos pateiktus duomenis ir pradėjo mokestinius tyrimus dėl 4 asmenų. Planuojami ir dar keli tyrimai. Tarp tiriamų asmenų yra ir įvairaus rango politikų bei kandidatų į politikus.

Šiuo metu VMI nagrinėja Ispanijos ir Italijos pateiktus duomenis.

„Jau dabar aišku, kad vienas gyventojas Italijoje yra įsigijęs NT už sumą, kuri buvo didesnė, nei pajamos Lietuvoje, apskaičiuotos remiantis trečiųjų šaltinių teikiamais duomenimis bei pateiktų Metinių pajamų deklaracijų duomenimis.“, – teigė VMI.

Gyventojas Mokesčių inspekcijai pateikė paaiškinimą, kad namas Italijoje įsigytas išsimokėtinai. Už įsigytą nekilnojamąjį turtą jau yra sumokėta dalis namo įsigijimo kainos. Remiantis gyventojo pateiktu paaiškinimu bei notaro biuro patvirtinta sutartimi, dalis už namą sumokėtų pinigų yra tarsi pagrindžiami.

Tačiau VMI, atlikusi duomenų analizę, nustatė, kad NT Italijoje įsigijęs asmuo greičiausiai negalėjo paveldėti tokios sumos, kurią jis nurodė paveldėjęs, todėl VMI priėmė sprendimą atlikti operatyvų patikrinimą. Jo metu asmuo paaiškino, kad pinigines lėšas už namą Italijoje pardavėjui perduodavo grynaisiais. Be to, asmuo  rašytiniame patikslinime nurodė, kad už Italijoje įsigytą NT apmokėta suma yra mažesnė, nei buvo konstatuota VMI analizės metu. Patikrinimo metu VMI nustatė, kad asmens patirtos išlaidos gerokai viršijo teisės aktų nustatyta tvarka apmokestintas pajamas.

Šiuo metu VMI iš Italijos Mokesčių inspekcijos laukia atsakymo, po kurio, tikėtina, bus pradėtas išsamus Lietuvos gyventojo mokestinis patikrinimas – griežčiausia kontrolės procedūra, kurios metu ne tik apskaičiuojami nuslėpti mokesčiai, bet ir delspinigiai, skiriamos baudos, siekiančios iki 50 proc. nuslėptų mokesčių sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.