Lapkritį visi gėrimai brangs. Aišku, kas kaltas

Lietuviai plastikinius ir stiklinius butelius į taromatus neša taip uoliai, kad sistemą administruojanti įmonė skundžiasi nebeišgalinti jų visų sutvarkyti, todėl pinigų tikimasi gauti iš gamintojų ir gėrimų importuotojų, pranešė LNK žinios.

Neseniai gėrimų gamintojai ir importuotojai gavo perspėjimą, kad nuo lapkričio sistemos administratoriui už kiekvieną butelį turės sumokėti po 2,5 euro centus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neseniai gėrimų gamintojai ir importuotojai gavo perspėjimą, kad nuo lapkričio sistemos administratoriui už kiekvieną butelį turės sumokėti po 2,5 euro centus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2016, 12:09 PM, atnaujinta May 17, 2017, 12:47 AM

Gamintojai neslepia: gėrimų kainos gali kilti jau lapkritį.

Gamykloje, kurioje per mėnesį sutvarkoma apie tūkstantis tonų plastikinių butelių ir perpus tiek skardinių, verda darbas.

„Lietuvos rezultatai gerokai pranoksta kitų šalių, kurių statistiką žinome. Mes planuojame, kad pirmaisiais metais Lietuvoje bus surinkta apie 73 proc. visų pakuočių. Lyginant su Estija, ten pirmaisiais metais surinkta tik 40 proc., Danijoje – 55 proc., Švedijoje – 51 proc. Taigi lietuviai yra unikali tauta ir surinkimo procentas viršija bet kokius lūkesčius“, – televizijai sakė VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius Gintaras Varnas.

Prie taromatų kalbinti vilniečiai neslėpė, kad tarą pristato ne tik dėl to, kad susigrąžintų dalį užstato, bet ir todėl, kad nenori teršti gamtos.

Miškininkai skaičiuoja kad šiukšlių ežerų pakrantėse ir pamiškėse sumažėjo kone perpus.

Neseniai gėrimų gamintojai ir importuotojai gavo perspėjimą, kad nuo lapkričio sistemos administratoriui už kiekvieną butelį turės sumokėti po 2,5 euro centus.

„Pigiausias būdas sutvarkyti pakuotes yra išmesti jas į šiukšlių dėžę arba paežerėje, – svarstė Aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas. – Dabar surenkama didžioji dalis pakuočių ir kai kitų metų pradžioje planuojama pasiekti 90 proc. grįžtamumą, tai kainuos.“

Dėl šio mokesčio produktų kainas planuoja kelti ne tik aludariai, bet ir gaiviųjų gėrimų gamintojai.

„Būtinai reikės kelti nes pasiskaičiavome, kad pagal tą kainodarą, kurią mums duoda mūsų pirkėjai, didieji prekybos tinklai, norėdami gauti 2,5 euro centus, kaina lentynoje turėtų padidėti 5 euro centais“, – sakė bendrovės „Druskininkų rasa“ direktorė Jolita Jolanta Sinevičienė.

Kuo daugiau surinktų pakuočių – tuo daugiau išlaidų, skaičiuoja sistemos administratorius ir teigia, kad per metus tai kainuoja apie 20 mln. eurų. Gamintojai teigia, kad už pakuočių tvarkumą mokėję ir anksčiau, tačiau mokestis nebuvęs toks didelis – 2015 metais viena pakuotė tekainavo 1 lietuvišką centą.

Žmonės įsitikinę, kad dabartinė 10 euro centų užstato suma yra pakankama, kad būtų galima panaudotą tarą sutvarkyti. Iš subsidijų už pakuotes sistemos administratorius planuoja surinkti iki 1,5 mln. eurų, tačiau jų teigimu, tai tik maža dalis iš sistemai išlaikyti reikalingų lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.