Teatras plėšikauja: abonemento kaina pasiekė protu nesuvokiamas aukštumas

„Gal aktoriams nusibodo matyti tų pačių žiūrovų veidus? O gal čia koks socialinis spektaklis?“ – tokios mintys kilo vilnietei Viktorijai Pajarskei, pamačiusiai Nacionalinio dramos teatro abonemento kainas. Už galimybę pusei metų pakliūti į visus spektaklius prašoma... 800 eurų.

2012 m. Nacionalinis dramos teatras pusės metų abonementus pardavinėjo po 400 litų – 117 eurų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2012 m. Nacionalinis dramos teatras pusės metų abonementus pardavinėjo po 400 litų – 117 eurų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Per ketverius metus abonemento kaina pabrango net kelis metus.<br>Skaitytojos montažas
Per ketverius metus abonemento kaina pabrango net kelis metus.<br>Skaitytojos montažas
Moteris niekaip negalėjo patikėti, kad abonementas tikrai kainuoja 800 eurų ir yra skirtas vienam žmogui.<br>Skaitytojos montažas
Moteris niekaip negalėjo patikėti, kad abonementas tikrai kainuoja 800 eurų ir yra skirtas vienam žmogui.<br>Skaitytojos montažas
2012 m. Nacionalinis dramos teatras pusės metų abonementus pardavinėjo po 400 litų – 117 eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2012 m. Nacionalinis dramos teatras pusės metų abonementus pardavinėjo po 400 litų – 117 eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 21, 2016, 7:15 PM, atnaujinta May 19, 2017, 12:47 PM

„Sugalvojau, kad norėčiau abonemento į teatrą. Pažiūrėjau, kiek jie kainavo anksčiau, radau, kad 2012 m. pusės metų abonementas kainavo 400 Lt (117 eurų). Nusprendžiau, kad tokią prabangą galiu sau leisti, todėl kreipiausi į teatrą“, – pasakojo vilnietė V.Pajarskė.

Nacionalinio dramos teatro atsakymas moterį nustebino. Pasirodo, šiemet pusės metų abonementas kainuoja jau 800 eurų – beveik septynis kartus brangiau nei prieš ketverius metus.

Negalėjo patikėti

Sužinoti abonemento kainą, V.Pajarskė nenorėjo tuo tikėti, todėl dar kartą perklausė, ar kaina tikrai tokia ir ar kalbama apie paprastą pusės metų abonementą, skirtą vienam žmogui. Teatras patvirtino – taip, 800 eurų, vienam žmogui, pusei metų.

„Vis tiek kažkaip negalėjau patikėti, todėl dar kartą paklausiau, gal čia ne 800, o 80 eurų. Tuomet man dar kartą parašė sumą ir dar skliausteliuose skaitmenis užrašė žodžiais“, – pasakojo V.Pajarskė.

Moteris stebėjosi, nes net be jokio abonemento visus nacionalinio dramos teatro spektaklius galima aplankyti už 180–300 eurų.

Paskaičiavome. Šio sezono Nacionalinio dramos teatro repertuare – 40 spektaklių. Perkant abonementą už 800 eurų, vieno spektaklio kaina išeina 20 eurų.

Suma tikrai atrodo didoka, nes šio sezono repertuare spektaklių kainos svyruoja nuo 6 iki 15 eurų. Bilietai į premjeras buvo išparduoti pigiau ir vėliau gali kainuoti daugiau, bet, kad ir kaip skaičiuotum, perkant bilietus į visus sezono spektaklius tikrai nereikėtų mokėti daugiau kaip 350 eurų.

Specialiems klientams

V.Pajarskė pasakojo, kad jai susidomėjus, kodėl bilietų kaina tokia didelė, teatro atstovė teigė suprantanti pasipiktinimą.

„Suprantu, kad ji (kaina, – red.) jums atrodo didelė, bet ji suteikia galimybę turėti vietą kiekviename spektaklyje Didžiojoje ir Mažojoje salėje, įskaitant 5 naujas šio sezono premjeras. Abonementas yra labiau orientuotas į įmones, kurios nori netradiciniais būdais skatinti savo darbuotojus, arba skirtas klientų lojalumui didinti“, – teigiama moters gautame teatro atstovės elektroniniame laiške.

„Man, kaip rinkodaros specialistei, tokia kainodara yra nesuvokiama ir nesuprantu, ar tai gali būti priežastis taip padidinti kainą“, – nesuprato V.Pajarskė.

2012 m. Nacionalinis dramos teatras pusės metų abonementus pardavinėjo po 400 litų – 117 eurų. „Juk turi būti kažkokia racionali priežastis, kaip gali pabrangti šitiek kartų. Gal čia aktoriams įgrysta žiūrėti tuos pačius veidus arba pačios kainos yra kažkoks socialinio spektaklio dalis?“ – klausė moteris.

Kaina apskaičiuota matematiškai

Kultūrinės veiklos vadybininkė Aušra Pociūtė lrytas.lt teigė, kad abonemento kaina buvo apskaičiuota sudėjus visų sezono spektaklių bilietų kainas.

„Apskaičiavom taip, kad jei žmogus pirktų kiekvieną dieną bilietus į spektaklius, ten ketvirtadienį jis eina į „Lilijomą“, penktadienį į „Romeo ir Džuljetą“, šeštadienį dar kažkur, tai tiek ir išeina“, – pasakojo A.Pociūtė.

Paklausta, ar 20 eurų už vieną spektaklį nėra per didelė kaina, ji pabrėžė, kad kai kurie spektakliai kainuoja ir brangiau: „Pavyzdžiui, bilietai į „Išvarymą“ ir 30 eurų gali kainuoti.“ Tiesa, šiuo metu į minėtą „Išvarymą“ bilietai kainuoja 15 eurų.

Tiesa, vėliau redakcijos gautame Nacionalinio dramos teatro komentare paaiškėjo, kad šis abonementas leidžia aplankyti ne 40, o beveik 120 spektaklių ir yra skirtas įmonėms. Nors V.Pajarskei paklausus, ar abonementas skirtas vienam žmogui, atsakymas buvo teigiamas, vėliau A.Pociūtė sakė, kad tai pasiūlymas verslui.

„Pirmiausia norime atkreipti dėmesį, kad šis abonementas yra skirtas įmonėms. Jis suteikia galimybę pamatyti visus LNDT spektaklius, rugsėjo–sausio mėnesiais rodomus Didžiojoje ir Mažojoje salėse. Iš viso beveik 120 spektaklių“, – teigė ji.

Pasirodo, abonementas leidžia lankyti visus rodomus spektaklius, tai yra į vieną spektaklį galima eiti kelis kartus. Tokiu atveju vieno bilieto kaina siekia apie 6 eurus. „Darbuotojai gali pasiskirstyti, kas į kokį spektaklį eis , taip pat pakviesti partnerius ir rėmėjus. Abonemento kaina nustatoma tokiu pačiu principu, kaip ir, pavyzdžiui, sporto renginių abonementų arenose, t.y., klientui labiau apsimoka įsigyti abonementą nei visus bilietus atskirai, o įmonei, šiuo atveju – teatrui, kaina nenuostolinga ir sumokama labai iš anksto. Pirkdamas abonementą, žiūrovas paprastai sutaupo apie 20–30 procentų bilietų vertės, nekalbant apie patogumą turėti nuolatines vietas ir nesirūpinti bilietų rezervavimu, įsigijimu“, – teigiama Nacionalinio dramos teatro atsakyme. Tiesa, reiktų pažymėti, kad ir ankstesni abonementai nebuvo vardiniai – jais taip pat buvo galima dalintis, o naujasis abonementas įmonėms taip pat garantuoja tik vieną vietą kiekviename spektaklyje.

Kainos kito nuolat

Paklausus, kodėl nuo 2012 m. abonemento kaina pabrango net kelis kartus, A.Pociūtė teigė, kad abonementų kainos niekad nebuvo labai mažos: „2012 m. buvo išleisti pirmieji teatro abonementai. Tai buvo pirmasis, eksperimentinis tokio pobūdžio produktas, orientuotas į fizinius asmenis, siekiant susigrąžinti žiūrovus į teatrą.

Primename, kad tuo metu keitėsi teatro vadovai ir repertuaras, turėjome daug senų menkaverčių spektaklių, tad ir abonemento kaina buvo kur kas žemesnė už savikainą“.

Be to, 2012 m. abonementų kainos kito ir sezono pabaigoje jau siekė 649 litus. Nacionaliniam dramos teatrui supratus, kad prekyba abonementais negali būti nuostolinga, 2013 m. jų kaina buvo padidinta iki 1595 litų, tačiau ir ši kaina teatrui nedengė patiriamų išlaidų.

„Suvokdami, kad aukštesnė kaina taps vis mažiau patraukli ir prieinama teatro mylėtojams, išlaikyti fizinių asmenų lojalumą nusprendėme kitokio pobūdžio pasiūlymais ir atsisakėme abonementų. 2014 ir 2015 metais LNDT abonementų išvis nebuvo“, – sakė teatro atstovė.

Šiais metais abonementų pardavimas buvo atnaujintas reaguojant į įmonių užklausas. A.Pociūtės teigimu, verslo klientų didelė kaina neatbaido: „Įmonėms svarbiausias kriterijus yra ne kaina, o patogumas.“

Tiesa, taip ir lieka neaišku – kodėl tuomet įmonėms leidžiama įsigyti tik po vieną bilietą į kiekvieną spektaklį ir kuo, tuomet, šis abonementas, orientuotas į organizacijas, be kainos dar skiriasi nuo paprasto anksčiau parduodamo abonemento.

***

Vykdydami Visuomenės informavimo etikos komisijos nurodymą, skelbiame komisijos 2017–04–12 sprendimą Nr. EKS-24/17: „Komisija nusprendė pripažinti, kad Gintarės Valentinaitienės publikacijoje „Teatras plėšikauja: abonemento kaina pasiekė protu nesuvokiamas aukštumas“ (lrytas.lt, 2016–09–21) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.