Darželio valdžia tėvų vėl prašo pinigų: kur jie nukeliauja?

„Šioje situacijoje man tiesiog įdomu, kur keliauja kas mėnesį mokami pinigai? Nejau jų neužtenka būtiniausioms reikmėms?“, – klausė vilnietė Rasa K. (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.), kalbėdama apie vaikų darželį, kurį lanko jos penkiametė dukra.

Penkiametės mama nesupranta, kodėl darželyje tėvų prašoma rinkti pinigus tokiems dalykams kaip tualetinis popierius, drėgnos ir sausos servetėlės ar muilams rankoms.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Penkiametės mama nesupranta, kodėl darželyje tėvų prašoma rinkti pinigus tokiems dalykams kaip tualetinis popierius, drėgnos ir sausos servetėlės ar muilams rankoms.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2016, 7:53 AM, atnaujinta May 12, 2017, 5:34 AM

Rasos dukra lanko vieną iš Vilniaus darželių, tiesa, kurį ji nesutiko pasakyti: „Vaikui dar reikės ten mokytis, būti per dienas. Bijau, kad po to nebūtų blogiau.“

Penkiametės mama nesupranta, kodėl darželyje tėvų prašoma rinkti pinigus tokiems dalykams kaip tualetinis popierius, drėgnos ir sausos servetėlės ar muilams rankoms.

Prašo tualeto reikmėms

„Mano vyresnioji dukra taip pat lankė darželį ir tokių prašymų nebuvo. Pasikalbu su draugėmis, su kaimynėmis. Jos sakė, kad apie tokius rinkimus pinigų nieko nežino“, – sakė moteris.

Rasa pasakojo, kad darželio grupės, kurioje mokosi jos dukra, auklėtoja tėvų paprašė surinkti po 10 eurų, už kuriuos bus perkami tualeto reikmenys. Neva reikmenų, kuriuos darželis perka už savo pinigus, visam mėnesiui niekaip neužtektų.

„Praeitą savaitę buvo tėvų susirinkimas. Kitos mamos klausė, kodėl yra renkama, tai mums buvo paaiškinta, kad jei norime, kad vaikai galėtų ramiai nueiti į tualetą ir po to nusišluostyti rankas, reikia mestis pinigus. Jei nenupirksime patys tualetinio popieriaus ir pan. reiks labai taupyti. Tik įdomu kaip čia sutaupysi, neleisi vaikams į tualetą eit ar kaip?“, – pasakojo Rasa.

Kai darželinukų tėvai paklausė, kodėl renkama tokia nemaža suma, jiems buvo atsakyta, kad už likusius pinigus vaikams bus perkamas piešimo popierius, pieštukai.

„Man tikrai negaila duoti pinigų, jei žinočiau, kad mano mergaitei bus nupirktas tas tualetinis popierius ar kiti reikalingi dalykai, bet dabar, kalbėkime realiai, ar mes žinom, kad tie pinigai tikrai bus panaudoti pagal paskirtį?“, – klausė darželinukės mama.

Renka ir eurus, ir daiktus

Pasidomėjus giliau paaiškėjo, kad darželis, kurį lanko Rasos dukra, nėra vienintelis renkantis pinigus reikmėms.

Įvairaus amžiaus vaikus auginančios moterys pasakojo, kad darželiai renka pinigus, sakydami, kad vaikams reikia pirkti tualeto reikmenis ar net ploviklius, kurios naudoja valytojos.

Kituose darželiuose duoklė renkama ne pinigais, o daiktais. „Pas mus prašė patiems nupirkti servetėlių, tualetinio popieriaus, valiklių stalams, kad kai vaikai su flomasteriais nupaišo, būtų lengviau nuvalyti“, – pasakojo dvynukų mama Julita.

„Mes nešame iš namų, kas ką gali. Auklėtoja guodėsi, kad vaikai visko daug sunaudoja ir kitaip neišeina, nes pinigai riboti, o tualetinio popierius ir panašių dalykų reikia“, – dėstė kita mama.

Tiesa, daug kam tokios rinkliavos atrodo absurdiškos, o vaikus į darželius leidžiantys tėvai nesupranta, kaip gali reikėti rinkti pinigus, jei darželis gauna finansavimą.

Taip elgtis negalima

Vilniaus savivaldybės laikinasis Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Algminas Pakalniškis teigė, kad tėvai ikimokyklinio ugdymo įstaigoje neprivalo pirkti jokių kanceliarinių ar kitų prekių.

Vilniaus miesto savivaldybė šioms prekėms įsigyti lėšas skiria pagal galimybes. „Darželiai negali prašyti papildomai pinigų iš tėvelių, nes visoms šeimoms, kurių vaikai lanko darželį, yra nustatytas 0,72 eurų mokestis ir 0,29 eurų mokestis socialiai remtinoms šeimoms, vaiko ugdymo reikmėms tenkinti už kiekvieną mėnesio dieną, išskyrus šeštadienius, sekmadienius ir šventines dienas.

Šis mokestis skiriamas ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymo ir kitoms reikmėms tenkinti – priemonėms, patalpų įrengimui, renginių organizavimui, trumpalaikiam ir ilgalaikiam inventoriui įsigyti bei darbuotojų darbo apmokėjimui.

Iš šių lėšų turi būti perkamos kanceliarinės, ūkinės ir kitos prekės. Ką pirkti sprendžia Įstaigos taryba, kuri privalo atsiskaityti tėvams. Papildomos rinkliavos darželyje yra neteisėtos“, – sakė A. Pakalniškis.

Tiesa, jis sakė, kad kai kurios įstaigos turi įsisteigusios savo labdaros ir paramos fondus, tad tėveliai gali savanoriškai pervesti lėšas į minėtų fondų sąskaitas.

Išeitis – steigti paramos fondą

Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Laimutė Jankauskienė sakė, kad asmeninėmis priemonėmis, pavyzdžiui, flomasteriais, spalvotu popieriumi, plastilinu ar kt., skirtomis konkrečiam vaikui, paprastai aprūpina tėvai.

  „Naudodamasi mokinio krepšelio lėšomis ugdymo įstaiga turi galimybes pirkti priemones, kurios yra naudojamos ikimokyklinio ugdymo programai vykdyti. Tai gali būti vaikų ar grožinė literatūra, sporto inventorius, muzikos instrumentai, stalo žaidimai ir kt. Paprastai tai būna ilgalaikio naudojimo priemonės ir žaislai, kuriais naudojasi visi grupės ar darželio vaikai.

Darželių ūkiu rūpinasi jų savininkas, tai yra, savivaldybė ar privatus asmuo. Jeigu darželyje trūksta tualetinio popieriaus, valymo priemonių ar kitokių reikmenų, visų pirma darželio vadovai turi kreiptis į darželio steigėją“, – sakė L. Jankauskienė.

Specialistė teigė, kad jei norima rinkti pinigus darželio tarybos sprendimu gali būti įkurtas tėvų paramos fondas.

„Tėvai aukoti pinigus į fondą gali tik savanoriškai. Kokiems tikslams, kokioms priemonėms ar veikloms bus skiriamos paramos fondo lėšos, turėtų būti tariamasi su darželio tarybos nariais. Su darželio taryba turėtų būti tariamasi ir dėl 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio panaudojimo. Jiems turėtų būti atsiskaitoma ir už panaudotas lėšas“, – pasakojo ministerijos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?