Ženklinimas brangins lietuviškus pieno produktus

Žemės ūkio ministerija įpareigojo šalies pieno perdirbimo įmones nuo kitų metų sausio ant pieno

Brangs pieno produktai<br>M.Patašiaus nuotr.
Brangs pieno produktai<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2016, 1:34 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:19 AM

Lietuvos laisvosios rinkos instituto eksperto Dominyko Šumskio teigimu, privalomas pieno produktų ženklinimas tik sukurs papildomas išlaidas pieno produktų gamintojams ir prekybininkams, nes reikės perspausdinti visas etiketes.

„Lietuviška pieno produkcija pabrangs, tai pasunkins ūkininkų ir perdirbėjų galimybes konkuruoti su užsienio gamintojais, kuriems toks reikalavimas nebus taikomas“, – sako D. Šumskis.

Ekspertas įspėja, kad privalomas ženklinimas tik lietuviškai produkcijai sukurs palankesnes sąlygas importui, o lietuviškų gaminių dalis vidaus rinkoje gali dar labiau susitraukti. Tokia padėtis atsilieps visai pieno tiekimo grandinei, įskaitant ir ūkininkus.

„Privalomo ženklinimo reikalavimo netaiko jokie didžiausi Lietuvos ūkininkų konkurentai – nei Latvija, nei Estija, nei Lenkija. Tai reiškia, kad mūsų ūkininkams situacija gali tik pablogėti“, – sako D. Šumskis.

Europos Komisija yra pažymėjusi, kad privalomas pieno kilmės ženklinimas didina pakuotės ir gamybos sąnaudas, kurios gali būti didesnės už tokio sprendimo naudą. Todėl buvo pasiūlyta šalims laisvanoriškai apsispręsti šiuo klausimu.

Lietuva viena pirmųjų suskubo įvesti naująją tvarką. Be mūsų šalies, papildomai informuoti vartotojus apie pieno kilmę iš visų 28 Bendrijos narių panoro tik Prancūzija ir Italija.

Žemės ūkio ministerija teigia, kad privalomo pieno kilmės ženklinimo nori šalies gyventojai. Pristatytos „Eurobarometro“ apklausos duomenimis, 67 proc. apklaustųjų nurodė, esą jiems svarbu, kad pienas ir jo gaminiai būtų paženklinti, nurodant pieno kilmę.

D. Šumskis atkreipia dėmesį, kad toje pačioje apklausoje sakoma, kad tiek pat vartotojų atsisakytų ženklinimo idėjos, jei tai papildomai kainuotų.

„Būtent to ir galima tikėtis. Todėl prieš įvedant privalomą pieno kilmės žymėjimą, reikia atsakyti į klausimą, kam to reikia“, – klausia ekspertas.

D. Šumskis primena, kad reikalavimą ženklinti pieno produktus Lietuvos valdininkai pasiūlė pernai, priimant prieštaringai vertinamą vadinamąjį Pieno įstatymą. Šiuo įstatymu reguliuojami pieno gamintojų ir perdirbėjų santykiai, siekiant, kaip deklaruota, apsaugoti smulkiųjų ūkininkų interesus.

„Dabar sakyti, kad pieno žaliavos kilmės ženklinimas reikalingas tam, kad būtų patenkinti vartotojų poreikiai – švelniai tariant netikslu“, – sako D. Šumskis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.