Dėl sąskaitų už šilumą – sumaištis: susimoka, bet vis tiek skolingi

Už šildymą per portalą manogile.lt sumokėję gyventojai gali likti skolingi. Bent jau taip įspėjo šilumos tiekėjai. O portalo šeimininkai tvirtino priešingai.

Sąskaitas už šildymą tvarkingai, tačiau šilumininkams nepatikusiu būdu apmokėję gyventojai gali netgi likti skolingi.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Sąskaitas už šildymą tvarkingai, tačiau šilumininkams nepatikusiu būdu apmokėję gyventojai gali netgi likti skolingi.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Nov 11, 2016, 9:03 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 6:22 AM

Keli šimtai šilumos vartotojų bendrovėms „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ sumokėjo už paslaugas pasinaudoję portalu manogile.lt.

Prancūzijos „Veolia“ kompanijos valdomos įmonės tvirtino neturinčios jokių sutarčių su šį portalą prižiūrinčia bendrove Verslo aptarnavimo centru, todėl įmokos nebus įskaitytos.

Antrą kartą nemokės

„Lietuvos energijos“ grupei priklausančio Verslo aptarnavimo centro portalas manogile.lt pastaruoju metu tapo išties populiarus atsiskaitant už komunalines paslaugas.

Tačiau per šią svetainę už šildymą sumokėjęs vilnietis Stanislavas D. tvirtino vėliau paskambinęs į „Vilniaus energijos“ klientų aptarnavimo centrą ir sužinojęs, kad jo įmoka įskaityta nebus.

„Man nesvarbu, dėl ko jie ten negali susikalbėti, tačiau pinigus aš jau pervedžiau ir antrąkart mokėti nesirengiu“, – tikino sostinės gyventojas.

Neturi sudarę sutarčių

Tai, kad šilumos tiekėjai nepriima klientų pinigų, atkeliavusių per manogile.lt, patvirtino ir „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ atstovas Nerijus Mikalajūnas.

„Jie pradėjo rinkti pinigus savo iniciatyva, nors neturi su mumis jokių sutarčių.

Perveda juos ne pagal nustatytas formas, mes turime atrinkinėti, kur Petro, kur Jono pinigai, o ar jie visi atkeliavo, ar tik dalis – taip ir neaišku.

Ačiū už pinigus, bet mes juos grąžiname atgal. Juk reikia elgtis civilizuotai: kreipkitės, atlikime viešojo pirkimo procedūras, bus formos, nustatytos programos ir galėsime dirbti“, – aiškino N.Mikalajūnas.

Anot jo, kol kas tokių klientų tėra keli šimtai. „Bet jei būtų keliolika tūkstančių, tai mums tektų priimti šimtus papildomų darbuotojų, kad galėtume susigaudyti, kur kieno sąskaitos.

O dabar tie, kurie sumokėjo per manogile.lt, deja, kitą mėnesį gaus sąskaitas su skola“, – tvirtino šilumininkų atstovas.

Pranešė prievaizdams

Pasak Verslo administravimo centro rinkodaros ir komunikacijos vadybininkės Jurgos Buividienės, manogile.lt mokėjimų surinkimo paslaugą teikia bendrovė Elektroninių mokėjimų agentūra, turinti Lietuvos banko išduotą licenciją ir kliento nurodymu atliekanti pinigų perlaidas jo pasirinktiems paslaugų teikėjams.

J.Buividienės teigimu, Mokėjimų įstatyme numatyta, kad atlikus perlaidą ir nurodžius mokėtojo ir kliento kodą, mokėjimo nurodymas laikomas įvykdytu.

„Tai reiškia, kad vartotojas, atlikęs pinigų perlaidą per portalą www.manogile.lt ir nurodęs tinkamą mokėtojo kodą, bus laikomas atsiskaitęs su paslaugų teikėju“, – ramino klientus vadybininkė.

Tačiau kas nutiks, jei „Vilniaus energija“ ar „Litesko“ pinigus grąžins, o klientui augs skola?

Anot J.Buividienės, taip pasielgęs paslaugų teikėjas pažeistų įstatymą.

Elektroninių mokėjimų agentūra jau informavo Lietuvos banką apie susidariusią padėtį ir galbūt neteisėtus paskirų paslaugų teikėjų veiksmus“, – tvirtino pašnekovė.

Sulauks didesnių nei pernai sąskaitų

Šilumininkai prognozuoja, kad šių metų spalio sąskaitos Lietuvoje vidutiniškai bus 15 proc. didesnės nei prieš metus.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) pranešė, kad sąskaitos augs dėl anksti atvėsusių orų – šiemet šildymo sezonas Lietuvos miestuose pradėtas anksčiausiai per pastaruosius 3 metus.

Prognozuojama, kad 60 kvadratinių metrų ploto buto savininkas šildymui tipiniuose senos statybos neapšiltintuose daugiabučiuose už spalį sumokės vidutiniškai 35 eurus – pernai vidutinės sąskaitos siekė 30 eurų.

Šiais metais daugiabučiai buvo pradėti šildyti nuo spalio 6 dienos, o mokyklos, darželiai ir ligoninės kai kuriuose miestuose ėmė šilti jau rugsėjo pabaigoje. Pernai šildymo sezonas buvo pradėtas apie spalio 12 dieną, o 2014 metais – spalio 22 dieną.

Vidutinė šilumos kaina Lietuvoje spalį buvo 5,3 euro cento už kilovatvalandę su PVM – 4 proc. mažesnė nei prieš metus.

Šilumą Vilniaus gyventojams tiekianti bendrovė „Vilniaus energija“ lapkritį šilumą parduos po 5,1 cento (be pridėtinės vertės mokesčio) už kilovatvalandę (kWh) – 1 proc. brangiau nei spalį, kai kaina siekė 5,05 cento, ir 1,8 proc. brangiau nei pernai spalį, kai kaina siekė 5,01 cento.

„Kauno energija“ šį mėnesį šilumą parduos po 4,86 cento – 17,1 proc. brangiau nei spalį, kai kaina siekė 4,15 cento, tačiau 3 proc. pigiau nei pernai lapkritį.

„Klaipėdos energija lapkritį šilumą parduos už 4,19 cento – 2,1 proc. pigiau nei spalį, bet 2,7 proc. brangiau nei pernai lapkritį.

„Panevėžio energija“ lapkritį šilumą parduos po 5,19 cento – 0,2 proc. pigiau nei spalį ir 5,7 proc. pigiau nei pernai lapkritį. „Šiaulių energija“ savo klientams paskutinį rudens mėnesį šilumą parduos po 4,26 cento – tokia pat kaina kaip ir spalį, tačiau 7,6 proc. mažesne nei pernai lapkritį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024