Bankai sugalvojo atsigriebti: kieno sąskaita pilnės bankininkų kišenės?

Rūpindamiesi savo kišene bankai nusitaikė į smulkųjį verslą. Taip mano bankų klientų gynėjai. Užtat patys bankininkai aiškina tik siekiantys padėti sutaupyti.

Iš pažiūros įkainiai keisis nedaug, tačiau per metus prikapsės nemenkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš pažiūros įkainiai keisis nedaug, tačiau per metus prikapsės nemenkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Kupšys: „Ilgainiui, tikrai ne per vieną dieną, didelis bankas gali tapti ir mažas.“<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Kupšys: „Ilgainiui, tikrai ne per vieną dieną, didelis bankas gali tapti ir mažas.“<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 22, 2016, 5:17 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 8:24 AM

Didžiausi šalies bankai nuo kitų metų keis sąskaitos turėjimo ir tvarkymo įkainius.

Nuo vasario SEB verslo klientams tai kainuos 3,3 euro per mėnesį, o „Swedbank“ – 3,5 euro. Iki šiol tik turėti sąskaitą atsieidavo 0,58 euro.

Paslaugų nepridės

„Už sąskaitas iki šiol tekdavo mokėti minimaliai, bet nuo vasario mėnesio ši suma išaugs 5–6 kartus, o paslaugų nebus pridėta“, – piktinosi asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vykdomasis direktorius Kęstutis Kupšys.

Greičiausiai tokie pokyčiai susiję su Lietuvos banko nustatytu būtiniausių paslaugų krepšeliu už fiksuotą mokestį privatiems klientams (1,5 euro, o socialiai remtiniems – 0,75 euro).

„Bankininkai nujaučia, kad dalį paslaugų turės teikti pigiau, nei siekia jų savikaina. Jie nori atsigriebti, kad jų pelno rodikliai nepablogėtų ir galėtų toliau sau mokėti premijas. Todėl bankų vadovai ir brangina paslaugas verslui, nes jų pačių kišenė jiems svarbiausia“, – kalbėjo K.Kupšys.

Nori padėti taupyti?

Bankų atstovai tvirtino, kad kelis kartus pabrangus paslaugoms verslo klientai tiktai sutaupys.

Kaip sakė SEB Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis, nuo vasario jiems nebeliks atskirų dviejų mokesčių – už sąskaitos tvarkymą ir lėšų įskaitymą.

Juos pakeis vienas minimalus pagrindinių banko paslaugų mokestis (3,3 euro per mėnesį), tačiau paslaugų planą pasirinkusios įmonės šio mokesčio nemokės.

„Apskaičiuota, kad vidutiniškai viena įmonė per mėnesį gauna apie 10 pinigų pervedimų, tad šiuo metu už šių lėšų eurais įskaitymą vidutiniškai moka 4,1 euro per mėnesį. Taigi jos sutaupys.

Be to, bendrovėms, dabar dažnai turinčioms po sąskaitą keliuose bankuose, bus palankiausia pasirinkti vieną savo pagrindinį banką ir nuolat naudotis jo paslaugomis už fiksuotą mokestį per mėnesį“, – aiškino V.Žagūnis.

Nuo sausio naują kasdienių paslaugų kainodarą verslo įmonėms taikys ir „Swedbank“ – galios fiksuotas kasdienių paslaugų mokestis per mėnesį – 3,5 euro.

Kaip ir SEB atveju, už jį bus suteikiamas neribotas pervedimų įskaitymų į įmonės sąskaitą skaičius, taip pat sąskaitos administravimo paslauga.

„Vidutiniškai viena įmonė per mėnesį gauna apie 13 pervedimų įskaitymų, kurių vienas šiuo metu kainuoja 0,35 euro.

Todėl taikant vienodą fiksuotą mokestį per mėnesį įmonė sutaupys, paslaugų kainodara bus aiškiau suprantama ir paprastesnė, bendrovės galės paprasčiau prognozuoti išlaidas sąskaitai tvarkyti“, – aiškino banko atstovas Saulius Abraškevičius.

Tiks ne visiems klientams

Tačiau asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vadovas tvirtino, kad tie smulkieji verslo atstovai, kurie sąskaitomis naudojasi mažai, o pervedimus atlieka arba gauna retokai, tikrai nukentės.

„Įsivaizduokite, jei aš gaunu vieną pervedimą per mėnesį. O bankai apskaičiavo savo įkainius pagal dešimt ar keliolika pavedimų.

Per metus susidaro ne tokia ir menka suma – apie 40 eurų.

Toks verslininkas tikrai permokės, o realios naudos gaus tik didelės įmonės“, – piktinosi K.Kupšys.

Jo nuomone, bankininkai kasasi duobę – rinkoje gausėja alternatyvų, todėl smulkieji klientai tikriausiai dažniau rinksis elektroninių pinigų įstaigas, atsisakinės neaktyvių sąskaitų.

„Klientų lojalumą lengva prarasti, o susigrąžinti sunku. Todėl ilgainiui, tikrai ne per vieną dieną, didelis bankas gali tapti ir mažas“, – tvirtino K.Kupšys.

Priartėjo laikas įkainių pokyčiams

Komerciniai bankai pradėjo keisti įkainius ir privatiems klientams.

Nuo gruodžio 1 d. „Swedbank“ pasiūlys du pagrindinius paslaugų planus, kurie skirsis nemokamo išgryninimo bankomatuose limitais. Abiejuose – neriboti elektroniniai pervedimai eurais į bankus Lietuvoje ir kitose Europos šalyse. Standartinė paslaugų plano kaina – nuo 1,7 euro per mėnesį.

SEB banke privatiems klientams nuo kitų metų vasario mėnesio nebeliks atskirų sąskaitos tvarkymo ir lėšų eurais įskaitymo mokesčių. Juos pakeis vienas minimalus pagrindinių banko paslaugų mokestis (0,7 Eur/mėn.), tačiau paslaugų planą pasirinkę asmenys šio mokesčio nemokės. Planų kainos – 1,5–3 eurai per mėnesį.

DNB bankas kainodarą pakeitė lapkritį ir siūlo tris kasdieninių paslaugų krepšelius, kurių kaina siekia nuo 1,8 iki 5,5 euro per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.