Brangiausios pasaulio gatvės, kur patalpų nuomos kainos verčia iš koto

Niujorko Penktosios aveniu atkarpa Manhatane tarp 49-ojo ir 60-ojo stritų (XIX a. pabaigoje atkarpa tarp 59 ir 96 stritų buvo praminta Millionaire's Row/Upper 5th Avenue – Milijonieriaus gatvė/Aukštutinė Penktoji aveniu. – Red.) išlieka brangiausia pasaulyje gatvė prekybinių patalpų nuomos prasme. Ji šiek tiek lenkia Honkongo Causeway Bay gatvę, tačiau patalpų nuomos kainos tiek vienoje, tiek kitoje sumažėjo, kadangi firminių parduotuvių savininkai įprastinę prekybą derina su prekių pardavimu internetu.

XIX a. pabaigoje atkarpa tarp 59 ir 96 stritų buvo praminta Millionaire's Row/Upper 5th Avenue – Milijonieriaus gatvė/Aukštutinė Penktoji aveniu<br>AFP/Scanpix nuotr.
XIX a. pabaigoje atkarpa tarp 59 ir 96 stritų buvo praminta Millionaire's Row/Upper 5th Avenue – Milijonieriaus gatvė/Aukštutinė Penktoji aveniu<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2016, 12:01 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:51 AM

Kasmetiniame savo pranešime „Main Streets Across the World“ kompanija „Cushman & Wakefield“ apžvelgia brangiausias viso pasaulio gatves (šiemet – 462), ir kompanijos sukauptos informacijos pagrindu jos išrikiuojamos pagal patalpų pradinę nuomos kainą. Šių metų pranešimas rodo, kad komercinio nekilnojamojo turto nuomos kaina daugiau kaip trečdalyje visų analizuotų gatvių (36 proc.) pakilo.

Tiek Upper 5th Avenue, kurioje metinis patalpų nuomos mokestis už kvadratinę pėdą pirmą kartą nuo finansų krizės laikų sumažėjo (3000 dol./kv.pėdą – 32292 dol./kv.m arba 30486 Eur/m) , tiek Causeway Bay (2878 dol./kv.pėdą – 30979 dol./kv.m arba 29246 Eur./kv.m), yra daugiau kaip du kartus brangesnės už brangiausią gatvę bet kurioje kitoje šalyje. (Čia ir toliau pateikiamos vertės doleriais už kvadratinę pėdą paimtos iš „Cushman & Wakefield“ skelbiamo pranešimo ir perskaičiuotos į dolerius ir eurus už kvadratinį metrą, įvertinus, kad 1 pėda = 0,3048 m, 1 kv.pėda = 0,092903 kv.m, o dolerio kursas euro atžvilgiu kompanijos OANDA duomenimis yra 1 dol.= 0,944 Eur. – Red.).

Paryžiaus Eliziejaus laukų alėja (l'avenue des Champs-Élysées), kur metinis patalpų nuomos mokestis už kvadratinę pėdą siekia 1368 dolerius (14 725 dol./kv.m arba 13901 Eur/kv.m), yra trečioje vietoje, Londono New Bond Street yra ketvirtoje vietoje (1283 dol./kv.pėdą – 13810 dol./kv.m arba 13038 Eur/kv.m), o į penktąją vietą šoktelėjo Ginza gatvė Tokijuje – čia metinis nuomos mokestis už kvadratinę pėdą yra 1249 doleriai (13444,13 dol./kv.m arba 12692,2 Eur/kv.m). Myeongdong gatvė Seule, kuri vienu laipteliu pakilo aukščiau ir atsidūrė aštuntoje vietoje, yra antroji „pažangą padariusi“ gatvė brangiausių gatvių dešimtuke.

Europos, Viduriniųjų Rytų ir Afrikos (EMEA) regionas

Paryžiaus Eliziejaus laukai išsaugojo brangiausios gatvės komercinėms patalpoms išsinuomoti statusą, nepaisant sumažėjusio turistų skaičiaus ir jų paliekamų pinigų, kas turi didelę įtaką mažmeninės prekybos sektoriaus „sveikatai“. Prancūzijos sostinėje yra net penkios iš brangiausių gatvių EMEA regione.

Jungtinėje Karalystėje labai didelė paklausa prekybos vietoms prestižinėse gatvėse, bet daugelis iš tų gatvių nelabai ką tegali pasiūlyti nuomininkams, tad stebima teigiama nuomos dinamika. Ypač akivaizdu tai Londone, kur užfiksuoti keli labai smarkūs nuomos kainų augimo atvejai visame EMEA regione, kai mažmenininkai išreiškė norą net mokėti priedą, kad galėtų išsaugoti prekybos vietas ir gautų pelno iš miniomis plūstančių lankytojų. Londono New Bond Street – antrojoje pagal patalpų nuomos brangumą gatvėje EMEA regione – nuomos kainos per pastaruosius 12 mėnesių pakilo 14.3 proc., nors ją aplenkė Covent Garden su 31.6 proc. kilimu per tą patį laikotarpį ir Sloane Street (27.3 proc.).

Birželio mėnesį užfiksuotas patalpų Via Montenapole gatvėje Milane nuomos kainų augimas 20 proc. per metus, ši gatvė įsitvirtino trečioje pozicijoje EMEA regiono mastu, dar kartą patvirtindama, kad miestas yra patrauklus tiek masine prekyba besiverčiantiems žmonėms, tiek prabangos prekių parduotuvių savininkams.

Pasak kompanijos „Cushman & Wakefield“ mažmeninės prekybos patalpų EMEA regione sektoriaus vadovo Justino Tayloro, mažmenininkai tiesiogiai susiduria su iškylančiomis problemomis, susijusiomis su technologiniais pasiekimais, ir nestovi nuošalyje nuo technologinių naujovių – vis daugiau kompanijų pereina prie prekių pardavimo internetu, kartu prekiaudamos ir tradiciniu būdu. Jos taip pat pakelia klientų patirties kartelę tokiais pažangos pavyzdžiais, kaip bendrovės „Primark“ nauja parduotuvė Madride ir korporacijos „Apple“ atnaujinta parduotuvė Londono Regent Street.

„Paklausa gerai prekybos vietai gerame rajone yra labai didelė, ir dėl nepakankamos pasiūlos daugumoje Europos miestų pagrindinių arterijų nuomos kainos toliau kyla ir plečiasi žmones pritraukiančių gatvių ribos. Kaip pavyzdį galima pateikti nuomos kainų didėjimą kai kuriose pagrindinėse Londono gatvėse, įskaitant Bond Street ir Oxford Street“, – sakė J.Tayloras.

Priminsime, kad „Cushman & Wakefield“ – didžiausia pasaulyje Jungtinių Valstijų privati komercinio nekilnojamojo turto kompanija, teikianti pardavimo, nuomos, konsultavimo ir kitokias paslaugas. Kompanija įkurta Niujorke 1917 metais. Ji turi per 230 biurų 60 šalių, kuriuose dirba daugiau nei 13 tūkstančių darbuotojų.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.