Cigarečių kontrabanda Singapūre ir Lietuvoje – raskite skirtumų

Kodėl žmonės į cigarečių kontrabandą žiūri pro pirštus? Nerūkantiems dažniausiai atrodo, kad tai – ne jų „kiškis, ir nereikia kištis“. Rūkantiems? Jiems patiems nejauku tampa paskaičiavus, kiek pinigų pakloja cigaretėms. Todėl jie nė nesuka galvos, ką ir kam iš po skverno parduoda kaimynai ar kur nors turguje pirkėjams paslapčia mojančios romų moterys.

Valstybėse, kur mažiau demokratijos, kontrabanda suneša dideles pajamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Valstybėse, kur mažiau demokratijos, kontrabanda suneša dideles pajamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 6, 2016, 11:47 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:23 AM

Nėra kontrabandos? „Nenormali“ tai valstybė

„Nerūkau. Bet abejoju, ar daug pasaulyje yra valstybių, kuriose nėra cigarečių kontrabandos – kur prekiaujama tik legaliais tabako gaminiais.

Jei vienose valstybėse cigaretės pigios, kitose – brangios, visada žmonės ras landų sienose, pro kurias atsigabens tai, ką pardavus galima uždirbti“, – sako Lietuvos-Malaizijos verslo tarybos prezidentas, ekonomistas 38 metų Paulius Kunčinas.

Šiuo metu jis gyvena Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre. Nuo 2004-ųjų jis yra Jungtinės Karalystės konsultacijų ir leidybos įmonės „Oxford Business Group“ vadovas Azijoje. Pastaroji įmonė rengia metines ataskaitas apie ekonomiką ir investicijas įvairiose valstybėse, apie Lietuvą – taip pat.

Tad šis žmogus taip pat yra šiek tiek prisilietęs prie „lietuviškos statistikos“, todėl nutuokia ir tai, kodėl Lietuvoje tokie dideli kontrabandos srautai.

Tik „mažas blogis“?

„Kodėl žmonės toleruoja kontrabandininkus? Paprasčiausiais atsakymas – jiems atrodo, kad kontrabanda viso labo tėra mažas blogis. Valstybės taip pat nepersistengia, kontroliuodamos sienas, nesvarbu, kas per jas nelegaliai gabenama – alkoholis ar rūkalai. Jos nenori uždrausti žmonėms visų malonumų.

O tose valstybėse, kur mažiau demokratijos, kontrabanda dar yra ir dideli pinigai. Be to, veikia ir karteliniai susitarimai“, – svarstė P.Kunčinas.

Neigiamos įtakos legaliai prekybai cigaretėmis daro ir tai, kad joms nustatyti muitai yra „iškraipyti“ – valstybės taiko skirtingo dydžio mokesčius.

„Būdamas trylikos metų iš Vilniaus išvykau mokytis į Britaniją. Atsimenu, kaip mokantis Londone buvo kalbama apie tai, kad paranku kirsti Lamanšo sąsiaurį ir atsigabenti perpus pigesnių cigarečių. Netrūko kalbų ir apie „gėrį“ Italijoje, kur cigaretės buvo labai pigios.

Mokykloje buvo pilna rūkančių kontrabandines cigaretes“, – pasakojo P.Kunčinas.

Kaimynės maitina Singapūrą

Ne išimtis ir Pietryčių Azija – kontrabandos ir ten į valias. Pavyzdžiui, Singapūre cigaretės dvigubai brangesnės, nei greta esančiose valstybėse.

Didžiausia cigarečių gamintoja Pietryčių Azijoje yra Indonezija, joje auginamas ir tabakas.

„Singapūre pilna kontrabandinių cigarečių, atgabentų iš Indonezijos arba Malaizijos.

Žinoma, sienos ten yra griežtai saugomos, bet cigaretės – tai ne narkotikai. Į jų kontrabandą vis dar žiūrima pro pirštus.

Jei už narkotikų kontrabandą gali būti baudžiama mirties bausme, tai už nelegaliai gabenamas cigaretes tikrai nėra tokių baisių nuobaudų. Vargu, ar reikėtų abejoti ir tuo, kad muitinė ten – be dėmės“, – svarstė pašnekovas.

Jo teigimu, cigarečių pakelis Malaizijoje kainuoja 8 ringitus – maždaug 2 eurus. Singapūre jos parduodamos dvigubai brangiau. Tiems, kurie nerūko, galime pašnibždėti, kad vidutinė cigarečių kaina Lietuvoje sukasi apie 3 eurus.  

„Jei žmogus daug rūko, jis nebijo rizikuoti. Tad cigaretės ten gabenamos lagaminais. Mačiau ir pats, kaip muitininkai atsainiai juos tikrina.

Kainų skirtumą juk nulemia tabako akcizai. Singapūre jie – milžiniški, – kalbėjo P.Kunčinas. – Viską lemia kontrabandininkų uždarbis ir nebaustinumas. O kai kainų skirtumas yra didelis, užtvenkti konrabandos srautą yra sunku“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.