Sunkvežimių draudimas tampa didele problema

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ kreipėsi į Lietuvos banką ir Transporto priemonių draudikų biurą bei informavo apie susidariusią kritinę situaciją sunkvežimių draudimo rinkoje.

Tolimųjų reisų vežėjai.<br>123rf.com
Tolimųjų reisų vežėjai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-20 17:16, atnaujinta 2018-02-09 21:33

Minėtoms institucijoms įteiktas raštas, kuriame ne tik atkreipiamas dėmesys į esamą situaciją, bet ir reikalaujama nedelsiant spręsti privalomojo civilinės atsakomybės draudimo kainų klausimą.

Rašte minima, kad pastaraisiais metais situacija tik blogėja, o pastaruoju metu sulaukiama draudimo pasiūlymų, kurie siekia ir 8 tūkst. eurų metams už vieną vilkiką. Tokius duomenis pateikia vežėjai, kurie taip pat akcentuoja, kad draudimo įkainiai šiemet išaugo daugiau nei ketvirtadaliu.

Asociacija „Linava“ įspėja, kad šiuo metu susiklostė situacija, kuri gali turėti skaudžių pasekmių Lietuvos kelių transporto sektoriui ateityje, kurias atitaisyti bus sunku. Šiuo metu transportas sukuria 13 proc. BVP, o vien tik kelių transportas – 6 proc. BVP, tad ši ūkio šaka itin svarbi Lietuvos ekonomikai.

Jau dabar pastebimos tendencijos, kad dalis transporto priemonių pradedamos registruoti užsienio šalyse, kuriose palankesnės verslo sąlygos. Kartu su gyventojais emigruoja ir verslas bei jo mokami mokesčiai į valstybės biudžetą.

Didžiulės draudimo išlaidos mažina Lietuvos vežėjų konkurencingumą Europos rinkose. Lietuvos vežėjų konkurentai draudžiasi pigiau ir turi pranašumą. Lietuvos vežėjams darosi vis sunkiau konkuruoti su kolegomis iš užsienio, o dėl to prarandamos šiuo metu užimamos rinkos.

Atsiranda ir tokių vežėjų, kurie nebeturėdami pakankamai lėšų draudimui, itin rizikuoja ir važinėja be civilinės atsakomybės draudimo. Ateityje tai gali turėti itin skaudžių pasekmių ir draudimo rinką kontroliuojančioms inistitucijoms.

Nėra tinkamos konkurencijos ir kontrolės?

Asociacija „Linava“ atkreipia dėmesį, kad transporto priemonių valdytojai yra įpareigoti draustis privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, tačiau tokia prievolė negalioja draudimo kompanijoms. Pastarosios ne visada pateikia savo pasiūlymus atsakydamos į draudimo užklausas. Tokie atvejai yra žinomi vežėjams. Šiuo metu rinkoje realiai veikia tik dvi draudimo bendrovės, o tai negarantuoja tinkamos konkurencijos rinkoje ir besidraudžiančių intereso užtikrinimo, tad reikalingas rinkos reguliavimo mechanizmas.

Šių metų rugsėjo mėnesį Lietuvos Respublikos Seimo Biudžeto ir finansų komitete po neigiamos Vyriausybės išvados užstrigo teiktas Lietuvos Respublikos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo pakeitimo projektas (Nr. XIIP-2472, XIIP-2473).

Jo pagalba buvo tikimąsi nustatyti taisykles, pagal kurias būtų skaičiuojamos draudimo įmokos. Kiek anksčiau įregistravus įstatymo pataisas įmokų dydžiai stabilizavosi, tačiau įstatymo projektui pradėjus strigti Seime, jie vėl pradėjo drastiškai augti.

Draudimo bendrovės nuolatos augančias jų paslaugų kainas motyvuoja dideliu Lietuvos vežėjų rizikingumu, nors yra pripažinę, kad kaimyninių šalių vežėjai, dirbantys tose pačiose tarptautinių pervežimų rinkose, už privalomąjį civilinės atsakomybės draudimą moka mažiau.

Asociacijos turimomis žiniomis įmokos nustatomas ne tik pagal patvirtintas ir išmokėtas žalas, tačiau į skaičiavimus įtraukiamos ir rezervuotos sumos, kurios gali būti ir neišmokėtos. Kitas svarbus aspektas – yra skaičiuojamas įvykių dažnis, kuris neatspindi realių išmokų kiekvieno vežėjo atveju.

Taip pat prašoma atidžiau administruoti žalas: asociacijos žiniomis transporto priemonių draudikų biuras apmoka visas pretenzijas, nesigilindamas ar jos pagrįstos ar ne. Tuo metu Lietuvos bankas tik stebi, kad būtų laikomasi likvidumo rodiklių, neatsižvelgiama į visos rinkos efektyvumą ir konkurencingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.