Seimas nutarė, kiek brangins visą alkoholį

Naujoji Seimo dauguma, atrodo, nusprendusi pagerinti visus nuomonių keitimo rekordus. Bene akivaizdžiausias pavyzdys – siūlymai dėl akcizų svaigalams.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Dec 22, 2016, 11:47 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:16 PM

Didinsime akcizo mokestį alui daugiau nei 400 procentų per ketverius metus, o stipriesiems gėrimams – maždaug trečdaliu.

Toks buvo pradinis „valstiečių“ siūlymas. Bet netrukus dingo ir šie skaičiai, ir ketverių metų laikotarpis. Užtat atsirado idėja nuo kitų metų kovo akcizą alui pakelti 111 procentų, o stipriesiems gėrimams – vos 5 proc.

Antradienį Seimas priėmė galutinį nuosprendį - nuo kitų metų kovo stipraus alkoholio akcizas didės 23 proc., alaus ir vyno – iki 112 proc.

Surado kompromisą?

Tokios užmačios ant kojų sukėlė ne tik aludarius, bet ir kai kuriuos Seimo narius. Netgi buvo kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ji atliktų pataisų antikorupcinį vertinimą.

Mat netgi su alkoholio pramone visiškai nesusiję ekonomistai tvirtino, kad dėl to pirkėjai vietoj silpnesnių gėrimų dažniau rinktųsi stipriuosius, o tai visiškai prieštarauja pasaulinei praktikai kovojant su alkoholio vartojimu.

Kita vertus, visiems buvo akivaizdu, kad tokie pokyčiai labiausiai būtų naudingi stipriųjų gėrimų gamintojams, o mūsų šalyje šiame sektoriuje akivaizdžiai pirmauja koncernui „MG Baltic“ priklausančios įmonės.

Nors stebėtinai greitai apsisukusi STT korupcijos apraiškų neaptiko, valdantieji vis dėlto nesiryžo įgyvendinti drastiškų pokyčių: antradienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete sutarta, kad akcizas alui bus didinamas 111 proc., o etilo alkoholiui – penktadaliu.

Geriau nei blogiausia

„Tai šiek tiek sąžiningesnis projektas – bent jau panašu į mėginimą mažinti alkoholio vartojimą, o ne priversti pirkėjus rinktis vienus ar kitus gėrimus. Tačiau vis dėlto alaus ir kitų silpnųjų gėrimų apmokestinimas išliks neproporcingai didelis.

Bet kuriuo atveju dalis vartotojų pasislinks į stipriųjų gėrimų pusę, o nemažai – ir į nelegalią rinką“, – įspėjo Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.

STT užtarimo šaukęsis Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius irgi tvirtino, kad antradienį pasirinktas kompromisas yra kur kas geresnis nei anksčiau kone buldozeriu stumtos nesuvokiamos pataisos.

Stebina valdančiųjų skuba

„Mes esame už tai, kad akcizas būtų didinamas sparčiau nei iki šiol. Tačiau tokias pataisas reikia rimtai parengti, apsvarstyti, o ne paskubomis prastumti per porą savaičių. Didžiausias pavojus – greičiausiai išaugsianti nelegali rinka ir gėrimų gabenimas iš kitų ES šalių.

Deja, rimtos analizės apie šias grėsmes neteko išgirsti“, – apgailestavo A.Kubilius.

Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje panašiai aiškino ir buvęs premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius. Pasak jo, verslui būtų daug geriau, jei įmonės iš anksto žinotų valdžios ketinimus didinti mokesčius.

„Kai yra parengta daugiametė programa, mes siunčiame signalus gamintojams: jie sprendžia, ar Lietuvoje apsimoka gaminti, investuoti į gamybą, kaip konkuruoti viduje, kaip jie atrodo konkurencinėje kovoje išorėje“, – agentūrai BNS sakė A.Butkevičius.

Trauks pas kaimynus

Alus tikrai nėra kontrabandininkų mėgstamiausia prekė. Bet didėsiantys kainų skirtumai tikrai taps rimta priežastimi keliauti pirkti jo, pavyzdžiui, į Lenkiją.

Juolab kad visiškai legaliai iš kitos ES valstybės vienam žmogui galima įsivežti 110 litrų šio gėrimo.

Pasak S.Galadausko, nuo kitų metų kovo akcizas alui Lietuvoje bus 58 proc. didesnis nei Latvijoje ir 55 proc. – nei Lenkijoje.

„Jau dabar alus Lenkijoje yra šiek tiek pigesnis nei pas mus, o kitąmet skirtumai taps itin ryškūs. Nenoriu gąsdinti, kad atsiras jį gabenančių ir perparduodančių žmonių.

Bet alus tikrai taps dar viena preke, dėl kurios bus verta vykti pas kaimynus. Todėl Valstybinės mokesčių inspekcijos apskaičiuojamas legalaus alkoholio vartojimas Lietuvoje tikrai smarkiai sumažės“, – neslėpė aludarių gildijos vadovas.

Kainos gerokai smarkiau draskys kišenes

Kiek vis dėlto pabrangs alkoholiniai gėrimai?

Teigiama, kad iki 8,5 laipsnio stiprumo tokie gėrimai brangs 14 proc., arba 21 centu (0,5 litro), stipresni – 17 proc., arba 74 centais (0,7 litro), alus – 9–13 centų (0,5 litro), kiti spiritiniai gėrimai – 42–74 centais (0,5 litro).

Tačiau tai – tik brangimas akcizo mokesčių sąskaita. Užtat vėliau nuo padidėjusios kainos skaičiuojamas pridėtinės vertės mokestis ir pridedamas prekybininkų antkainis, kuris siekia ir 25, ir daugiau procentų.

Anot aludarių, pusės litro alaus butelio kaina nuo kitų metų kovo turėtų kilti 18–20 centų. Tad jei šiuo metu parduotuvėse skardinė „Premium“ rūšies alaus kainuoja per 80 centų, tai po kelių mėnesių jos kaina tikrai turėtų perkopti eurą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.