Suskaičiavo, kiek lietuviai šiemet išleis dovanoms

Lietuvos gyventojai dovanoms per Kalėdas ir Naujuosius metus yra nusiteikę išleisti vidutiniškai po 86 eurus. Tai didžiausia suma nuo 1999 metų, kai kompanija „Baltijos tyrimai“ ėmė rengti tokias apklausas.

Lietuvos gyventojai dovanoms per Kalėdas ir Naujuosius metus yra nusiteikę išleisti vidutiniškai po 86 eurus. Tai didžiausia suma nuo 1999 metų, kai kompanija „Baltijos tyrimai“ ėmė rengti tokias apklausas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos gyventojai dovanoms per Kalėdas ir Naujuosius metus yra nusiteikę išleisti vidutiniškai po 86 eurus. Tai didžiausia suma nuo 1999 metų, kai kompanija „Baltijos tyrimai“ ėmė rengti tokias apklausas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2016, 8:39 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:54 PM

Prieš metus žmonės dovanoms buvo linkę skirti vidutiniškai 84 eurus, o 2014-ųjų pabaigoje – 63 eurus.

Gana dosnūs lietuviai buvo ir 2007 metais (71 euras), o labiausiai taupūs – 2000–2001 metais, kai dovanoms surado po 36–37 eurus.

Dosniausi – vadovai

Šiemet 150 eurų ir daugiau dovanoms ketino išleisti beveik penktadalis apklaustųjų, o kas ketvirtas buvo nusiteikęs tam skirti nuo 100 iki 150 eurų.

Taigi kaip ir prieš metus, keturi iš dešimties suaugusių šalies gyventojų dovanoms per šventes vėl žadėjo išleisti 100 eurų ir daugiau.

Įvairaus rango vadovai dovanoms nepagailės vidutiniškai 151 euro, o specialistai ir tarnautojai – 114 eurų. Maždaug penktadalis apklaustųjų šiam tikslui sugraibys iki 50 eurų. Tai daugiausia moksleiviai, studentai ir pensininkai.

7 proc. apklaustųjų, tarp kurių dominavo bedarbiai ir pensininkai, dovanoms apskritai neišlaidaus.

Per pastaruosius metus ketinančių skirti daugiau pinigų dovanoms padaugėjo tik tarp jaunesnių nei 50 metų žmonių, didmiesčių gyventojų, taip pat dirbančių žmonių.

Pensininkai nusiminę

Šiuo požiūriu labiausiai pablogėjo pensininkų nuotaikos – prieš metus kiekvienas senjoras dovanoms ketino skirti vidutiniškai po 56 eurus, o šiemet suma susitraukė iki 47 eurų.

Matyt, jie nepajuto, kad per dvejus metus pajamos vienam šeimos nariui padidėjo vidutiniškai 55 eurais per mėnesį, o namų ūkio pajamos – 155 eurais.

2014-ųjų rudenį Lietuvoje vidutinės namų ūkio pajamos per mėnesį buvo 704 eurai, vidutinės pajamos vienam šeimos nariui – 291 euras, o šių metų lapkritį – atitinkamai 859 ir 346 eurai.

Įpročiai lieka stabilūs

Užtat jau daug metų stabilūs lietuvių, sutinkančių Naujuosius metus, įpročiai.

Kaip ir anksčiau, didžiausia dalis (44 proc.) suaugusiųjų ketina būti savo namuose – su šeima, vieni arba su svečiais, o maždaug šeštadalis tikėjosi pasisvečiuoti pas gimines ar draugus.

Namuose dažniau linkusios švęsti moterys, vyresni nei 50 metų gyventojai, mažiau uždirbantys, o didžiausi namisėdos – pensininkai (du iš trijų švęs namuose vieni ar su šeima).

Nedaug Lietuvos gyventojų planavo 2017-uosius pasitikti gamtoje arba užsienyje.

Lygiai trečdalis žmonių (apklausa buvo atliekama lapkričio pabaigoje–gruodžio pradžioje) tvirtino dar neapsisprendę, kur švęs.

Taip atsakė dažniau vyrai, 30–49 metų žmonės, bedarbiai ir namų šeimininkės.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.