Viskas apie banko mokėjimo paslaugų krepšelį: ar būtina jį rinktis?

Nuo vasario 1-osios visi bankai ir kredito unijos privalės klientams pasiūlyti būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelius, kurių kaina žmogui turėtų būti ne didesnė nei 1,5 euro. Tačiau daugeliui gali iškilti klausimas, ar tikrai būtina pasirinkti paslaugų mokėjimų krepšelį?

Lietuvos banko rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius pabrėžė, kad šis krepšelis nėra prievolė, o vartotojai gali laisvai rinktis ar naudotis pagrindiniu mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos banko rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius pabrėžė, kad šis krepšelis nėra prievolė, o vartotojai gali laisvai rinktis ar naudotis pagrindiniu mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 11:33 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:27 PM

„Bankai tuos krepšelius jau turi ir jau siūlo“, – LRT laidoje „Laba diena, Lietuva“ sakė Lietuvos banko rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius.

Ne prievolė

„Tai apima mokėjimo sąskaitą, jos atidarymą, uždarymą, valdymą, prieigą prie sąskaitos internetu ir tam reikalingas priemones. Taip pat bus įskaitomi visi mokėjimai, gaunami eurais, pati mokėjimo kortelė, visi mokėjimai ja prekybos vietose, internetu. Taip pat suteikiama 10 mokėjimų internetu ir 550 eurų išsigryninti banko bankomate“, – aiškino T.Karpavičius.

Specialistas pabrėžė, kad šis krepšelis nėra prievolė, o vartotojai gali laisvai rinktis ar naudotis pagrindiniu mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu.

Gyventojams jis pataria įvertinti savo poreikius ir tada nuspręsti, ar reikia naudotis tokiu krepšeliu.

„Kiekvienas įvertinęs savo poreikius gali nuspręsti, koks banko siūlomas krepšelis jiems tinka, arba jei netinka nė vienas – toliau naudotis banko paslaugomis kaip ir anksčiau, už tuos įkainius, kuriuos taiko bankas“, – apie nebūtiną krepšelio pasirinkimą kalbėjo T.Karpavičius.

Namų darbų – milijonas

Specialistas pabrėžė, kad ne mažiau svarbu – patikrinti ar bankai nepakeitė savo kainodaros.

„Jei įkainiai pasikeitė, atitinkamai, reikia pasižiūrėti ar vis dar tinka to banko paslaugos ir kas rinkoje teikia geresnes sąlygas“, – perspėjo T.Karpavičius.

Bankai siūlo ir brangesnius mokėjimų krepšelius, už kuriuos gaunama daugiau paslaugų, tačiau specialistas teigia, kad čia viskas vėl priklauso tik nuo poreikių.

„Siūlyčiau atkreipti dėmesį ir koreguoti savo mokėjimo įpročius ir daugiau atlikti mokėjimų tais atvejais, kai anksčiau sulaikydavo įkainis nuo mažos vertės mokėjimų atlikimo. Kiek mokėjimų atliksite, vis tiek mokėsite tą pačią fiksuotą sumą, todėl yra prasmė vykdyti daugiau mokėjimų ir jų gauti“, – apie brangesnius mokėjimų krepšelius sakė T.Karpavičius.

Šiuo atveju, net jei kolegai paskolintumėte porą eurų, jis skolą galėtų atiduoti pervesdamas pinigus per banką, o nei skolintojui, nei skolininkui tai nieko papildomai nekainuotų.

Priklauso tik vienas krepšelis

Pasak specialisto, dar vienas dalykas, apie kurį tiesiog būtina pagalvoti – tai kiek bankų sąskaitų turite.

„Reikia pasižiūrėti, kur jūs turite sąskaitas, nes dažnai žmonės turi net keliuose bankuose, o apie kai kurias net yra pamiršę. Tokiu atveju, reikėtų pasižiūrėti ką siūlo tie bankai ir, matyt, pasirinkti tą, kurio įkainiai palankiausi, o nenaudojamas sąskaitas uždaryti“, – sakė T.Karpavičius.

Įdomu tai, kad įstatymas numato teisę tik į vieną būtiniausių paslaugų krepšelį už reguliuojamą kainą, tačiau turint sąskaitas keliuose bankuose – galima likti nieko nepešus.

„Bankai gali atsisakyti atidaryti jums sąskaitą už reguliuojamą kainą, bet neprivalo to daryti, kitaip tariant, jie patys spręs: gali atidaryti, gali atsisakyti atidaryti, jei jūs kitame banke turėsite mokėjimo sąskaitą“, – apie galimus nesklandumus kalbėjo T.Karpavičius.

Galima pasikeisti

Bankuose ir toliau išlieka nuolaidos senjorams, jaunimui bei lojaliems klientams, kurie į banko sąskaitą gauna pastovias pajamas.

Socialiai remtiniems žmonėms bankuose krepšelis kainuos puse kainos – 0,75 euro.

Jei nuspręsite pasikeisti jau pasirinktą banko krepšelį – bankas numato sąlygas, kuriomis remiantis bus galima tai padaryti.

„Manau, kad tai nesudarys kliūčių pasirinkti vieną ar kitą kainą už krepšelį“, – sakė specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.