Investicijos į nuomą: nusprendę pasipelnyti gali likti ant ledo

Daugelis žmonių, siekdami užtikrinti investicijų pelningumą, atsigręžia į nekilnojamojo turto (NT) sektorių. Kartais tokia investicija gali atnešti didžiulį pelną, o kartais tai gali virsti ir nemenku galvos skausmu.

„Mūsų rajonai silpsta, gyventi juose gera, bet nuomoti – ne. Mes žiūrime tik kaip parduoti, bet nežiūrime kaip toje vietoje nuomosime būstus“, – aiškino specialistas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Mūsų rajonai silpsta, gyventi juose gera, bet nuomoti – ne. Mes žiūrime tik kaip parduoti, bet nežiūrime kaip toje vietoje nuomosime būstus“, – aiškino specialistas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2017, 10:27 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 7:31 AM

Specialistai įspėja – geriau devynis kartus pamatuoti, ir tik dešimtą kirpti, nes rizikų čia išties daug.

Mano, kad viską supranta

Pasak turto vertintojos, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto docentės Ievos Augutytės-Kvedaravičienės, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kas tas investavimas ir su kuo jis valgomas.

„Investavimas – pinigų panaudojimas siekiant išsaugoti arba padidinti kapitalo vertę, arba gauti pajamas. Pagrindiniai jo tikslai – pajamų maksimalizavimas. Investuodami paprastai mes tikimės vertės augimo ir neretai kalbame, kad investicija apsaugo mūsų lėšas nuo infliacijos“, – dėliodama visus taškus ant i ir aiškindama terminus sakė I.Augutytė-Kvedaravičienė.

Jos manymu, daugelis žmonių tokia veikla užsiima vien dėl to, nes mano, jog viską supranta.

„Viena populiaresnių investavimo formų – būstas. Žmonės ten investuoja, nes mano, kad viską supranta, todėl mažiau investuoja į, tarkime, kokias akcijas. Už to slepiasi nemažai dalykų. Mūsų investicijų objektas – būstas, yra ilgaamžis, jo vieta nekinta, jis gali būti unikalus, jo pasiūla ribota, aukšti kaštai ir jo negalima grąžinti.

Visa tai suformuoja specifinę rinką. Tai tobulas netobulos rinkos pavyzdys“, – investavimo į NT rinką priežastis vardijo specialistė.

Milijonas rizikų

Verslo praktikas ir NT projektų vystytojas Jurgis Šefleris teigė, kad pagrindinė naujais projektais užsiimančiųjų ir savo turtą norinčių išnuomoti problema – negalėjimas pasiskaičiuoti, ar toks verslas atsipirks.

„Dažnai sukuriame kažką unikalaus, tačiau tai neapsimoka, nes žmonės ten negyvena, jiems tai nėra naudinga. Dažnai kalbame apie nuomos privalumus, tačiau nemokame pasiskaičiuoti, kaip uždirbti iš tos nuomos. Daug butų yra tinkami gyventi, bet didžioji dauguma butų nėra patrauklūs klientams, mūsų nuomininkams.

Mes nematome vietovės, klestinčiu laikotarpiu daug sugebame parduoti, daug išnuomoti, tačiau ne visada viskas gerai, kai ateina sunkmetis“, – pagrindines rizikas vardino J. Šefleris.

Pasak jo, reikėtų atkreipti dėmesį į buto ar namo nuomos vietą – turėtų būti patogus susisiekimas, būstas būti arčiau centro.

„Mūsų rajonai silpsta, gyventi juose gera, bet nuomoti – ne. Mes žiūrime tik kaip parduoti, bet nežiūrime kaip toje vietoje nuomosime būstus“, – aiškino specialistas.

Dar vienas dalykas – nuomotojai dažnai žiūri į nuomos kainą ir jos nepalygina su pačia būsto verte.

„Tai liečia senus butus, nerenovuotus. Daug kas pyksta, kai sakau, kad seno buto nuomoti neapsimoka. Kiek papildomų pinigų reikia įdėti į butą kasmet? O kai viską sudedi – buto atsiperkamumas krenta“, – sakė J. Šefleris.

Trūksta ekspertų

Anot jo, Lietuva negali pasigirti didele ir profesionalia būsto nuomos rinkos konsultantų gausa.

„Reikia, kad pasakytų aiškius rajonus, kuriuose apsimoka nuomoti būstus, o kuriuose ne. Dar blogai tai, kai pasirenkame unikalius ir neįprastus butus nuomai. Vietos gražios, pavyzdžiui, Palanga, Nida. Perkame būstus nuomai, bet nuomos laikotarpis yra labai trumpas ir per jį reikia uždirbti visus metų pinigus, tad nuomos grąža yra maža“, – nuomos rizikas vis vardino specialistas.

Dar viena rizika – bandyti išnuomoti būstą, jei jame yra prasti kaimynai ar buvo koks nors nesusipratimas.

„Jaunimas dabar viską nuomojasi – jie internete vis tiek viską paskaito ir viską sužino“, – teigė J. Šefleris.

Galvoje – tik pelnas

Visgi vienas pagrindinių specialisto patarimų – tinkamai apsiskaičiuoti nuomos grąžą.

„Mes neįvertiname rizikos veiksnių ir investuojame ten, kur mažai išmanome. Investuodami daugiausiai galvojame tik apie būsimą pelną, bet parinkę objektą nuomai, mes susiduriame su nuomininkais, o jie būna labai reiklūs, jie reikalauja, spaudžia investuoti į butą papildomus pinigus. Jiems nepatinka baldai, reikia paveikslų, reikia automobilio stovėjimo vietos ir tai priverčia nuomotoją skirti papildomų lėšų.

Reikia, kad nuomos grąža būtų jums patraukli. Labiausiai reikia negalvoti ką kalba žmonės. Reikia visada skaičiuoti, mąstyti ir iš to tada patirti didelį pelną“, – patarė J. Šefleris.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.