„Sodra“ pripažino savo klaidą: emigrantai niekuo dėti

Nors „Sodra“ privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skolos išieškojimą atidėjo dar mėnesiui, kol išnagrinės ir susipažins su gautais dokumentais, emigrantai ir toliau nerimsta.

Pasak emigrantų, net jei asmenys ir yra deklaravę gautinį išvykimą iš Lietuvos per Valstybinę mokesčių inspekciją, PSD skola jiems ir toliau skaičiuojama.<br>lrytas.lt nuotr.
Pasak emigrantų, net jei asmenys ir yra deklaravę gautinį išvykimą iš Lietuvos per Valstybinę mokesčių inspekciją, PSD skola jiems ir toliau skaičiuojama.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2017, 9:43 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:07 PM

Pasak jų, net jei asmenys ir yra deklaravę gautinį išvykimą iš Lietuvos per Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), PSD skola jiems ir toliau skaičiuojama.

Deklaravo kelis kartus

„Pagal VMI ir „Sodros“ pateiktą informaciją – jei asmuo negyvena Lietuvoje ir yra deklaravęs galutinį išvykimą – PSD mokėti jam nereikia. Tai kiek tų „galutinių“ deklaracijų reikia pateikti, kad pagaliau „Sodra“ vis iš naujo nebeskaičiuotų PSD mokesčio?

Gal kiekvienais metais atskirai „Sodrai“ reikia teikti „galutinius“ išvykimus? Nes pirmas „galutinis“ išvykimas negalioja. Gal antrasis galios? O gal trečią reikia pateikti?“, – klausė redakcijai adresuotame laiške „Sodros“ tvarka pasipiktinusi emigrantė.

Pasak moters, čia, ko gero, kalta prastai veikianti „Sodros“ sistema.

„Pirmiausia, reikėtų „Sodrai“ susitvarkyti savo sistemą, mums parodant gerą pavyzdį, o ne reikalauti mokesčio vis iš naujo ir iš naujo“, – piktinosi užsienyje gyvenanti moteris.

Sistemoje yra klaidų

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Stalnionis patikino, kad šiuo metu sistemoje fiksuojamos tam tikros klaidos.

„Žinome šią situaciją. Yra keičiama programinė įranga ir tiems žmonėms, kurie yra deklaravę savo išvykimą per VMI , PSD skola skaičiuojama nebus. Tai nesusipratimas“, – teigė R.Stalnionis.

Pasak jo, baimintis nereikėtų, nes per kelias dienas sistema bus sutvarkyta ir veiks tinkamai.

„Žmonės turėtų palaukti arba individualiai kreiptis į „Sodros“ informacijos centrą. Įsiskolinimas dar keletą dienų gali būti rodomas, tačiau problema turėtų būti išspręsta gana greitai“, – ramino specialistas.

Privalo deklaruoti

Gyvenantys užsienyje ir norintys išvengti nesusipratimų bei PSD skolų, turėtų deklaruoti savo išvykimą iš Lietuvos. Pasak R.Stalnionio, tai daryti reikėtų naudojantis gyventojų registru.

„Kad būtų panaikinta prievolė mokėti PSD įmokas, pagrindinė sąlyga yra išvykimo deklaravimas. Dirbantys užsienyje gali pateikti ir A1 pažymą, kuri galios ir į ateitį. Ją pateikus bus nutrauktas įmokų skaičiavimas. Kita populiari forma E104 – ji galioja už praėjusį laikotarpį. Įmokų skaičiavimas sustabdomas nėra, tačiau naikinamas įsiskolinimas už praėjusį laikotarpį. Žinoma, patogiausia forma yra tiesiog deklaruoti išvykimą“, – kaip išvengti PSD skolų aiškino specialistas.

Lrytas.lt primena, kad vasario mėnesį „Sodra“ PSD skolų išieškojimų nevykdys.

„Šiuo metu, kol neįvertinsime visų dokumentų, pinigų išieškojimo šį mėnesį netaikysime. Didžiausia problema, kad žmonės nedeklaruoja savo išvykimo į užsienį. Mes to nežinome, todėl formuojame tą prievolę mokėti PSD.

Todėl dar lauksime per visą vasario mėnesį, kad jie įrodytų, jog buvo drausti kitoje šalyje. Mums reikia laiko viską apdoroti. O jei dar bus gauta daugiau dokumentų, galbūt dar nukelsime terminą“, – dar praėjusią savaitę sakė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.