Kaimyninėje Baltarusijoje – užsienio valiutos badas

Baltarusijos užsienio valiutos įplaukos mažėja ketverius metus iš eilės. 2016-aisiais šis rodiklis sumažėjo iki žemiausio lygio nuo 2010 metų. Nepaisant užsienio valiutos įplaukų, kurias generuoja ekonomika, sumažėjimo, vyriausybė ketina šiais metais gerokai padidinti piliečių pajamas. Ar tai įmanoma?

Teoriškai pasiekti, kad vidutinis darbo užmokestis padidėtų iki 500 dolerių, yra įmanoma tuo atveju, jei gerokai sustiprėtų Baltarusijos rublis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teoriškai pasiekti, kad vidutinis darbo užmokestis padidėtų iki 500 dolerių, yra įmanoma tuo atveju, jei gerokai sustiprėtų Baltarusijos rublis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teoriškai pasiekti, kad vidutinis darbo užmokestis padidėtų iki 500 dolerių, yra įmanoma tuo atveju, jei gerokai sustiprėtų Baltarusijos rublis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teoriškai pasiekti, kad vidutinis darbo užmokestis padidėtų iki 500 dolerių, yra įmanoma tuo atveju, jei gerokai sustiprėtų Baltarusijos rublis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos užsienio valiutos įplaukos 2008–2016 metais (milijardais dolerių)
Baltarusijos užsienio valiutos įplaukos 2008–2016 metais (milijardais dolerių)
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2017, 6:53 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:36 AM

Liūdnos išdavos ir miglotos perspektyvos

2016 metais Baltarusijos užsienio valiutos įplaukos sudarė 29,6 mlrd. dolerių, ir tai yra 10,3 proc. mažiau nei 2015 metais ir 36,6 proc. mažiau nei 2012 metais. Jeigu pažiūrėsime į šalies gaunamos valiutos dinamiką per pastarąjį dešimtmetį, tai 2016 metais jos uždirbta praktiškai lygiai tiek, kiek 2010 metais (29,7 mlrd. dolerių).

Užsienio valiutos įplaukų pagrindinis šaltinis yra prekių eksportas, pastebi straipsnio autorius. 2012–2016 metais pagal šį straipsnį pajamos užsienio valiuta sumažėjo 43,7 proc. – iki 23.1 mlrd. JAV dolerių.

Komentuodamas padėtį su nuolat mąžtančiomis valiutos įplaukomis į šalies biudžetą, Tyrimų centro IPM direktorius Aliaksandras Čiubrikas teigia, kad kiekvienais metais pajamų sumažėjimo priežastys buvo skirtingos. Pasak jo, 2013-aisiais, palyginti su 2012 metais, jos „suslūgo“, nes neliko tirpiklių ir skiediklių verslo ir kilo konfliktas dėl kalio, 2014-aisiais – Baltarusijos rublio sustiprinimas Rusijos rublio atžvilgiu susilpnino šalies eksportuotojų pozicijas, 2015-aisiais sumažėjo pasaulinės naftos ir naftos produktų kainos, 2016-aisiais Rusija sumažino naftos tiekimą į Baltarusiją.

Lietuviai neprisidėjo

Na, čia neprošal žvilgterėti, kokiu „įnašu“ į Baltarusijos užsienio valiutos atsargų tirpimą prisidėjo Lietuva. Lietuvos Respublikos ambasada Baltarusijos Respublikoje savo interneto svetainėje pernai gruodžio 21 dieną paviešino pranešimą apie ambasadoje vykusį Baltarusijos asocijuotų verslo struktūrų, Baltarusijos–Lietuvos ekonominio bendradarbiavimo tarybos ir Lietuvos verslo klubo Baltarusijoje atstovų susitikimą. Jame teigiama, kad ekonominė situacija Baltarusijoje, geopolitinė situacija regione sąlygojo, kad 2016 m. I–III ketvirtį Lietuvos ir Baltarusijos prekybos apyvarta sudarė 1,15 mlrd. eurų (20,6 proc. mažiau nei atitinkamu 2015 metų laikotarpiu). Eksportas sudarė 610 mln. eurų (sumažėjo 21,6 proc.), o importas – 546,5 mln. eurų (sumažėjo 19,5 proc.).

Pranešime taip pat konstatuojama, kad 2016 m. pastebima teigiama dinamika Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavime transporto ir logistikos srityje.

„Augantys krovinių srautai užtikrina teigiamus Lietuvos transporto ir logistikos kompanijų veiklos rezultatus“, – sakoma šiame pranešime.

Baltarusijos vyriausybė tikisi, kad 2017 metais šalies užsienio valiutos įplaukas pavyks šiek tiek padidinti. Ministrų taryba priėmė nutarimą Nr.138, kuriame teigiama, kad eksportas šiemet turi išaugti. Prognozuojama, kad, tarkime, padidės baltarusiškų prekių ir paslaugų pardavimas Azerbaidžanui (20 proc.), Kinijai (15 proc.), Nyderlandams (10 proc.), Rusijai (5 proc.).

Vyriausybė viliasi, kad tokiu būdu Baltarusijos prekių ir paslaugų eksportas padidės 3,8 proc. palyginti su 2016 metais. Pinigine išraiška tai reiškia, kad Baltarusija užsienio rinkoms šiemet parduos prekių ir paslaugų maždaug 1 mlrd. dolerių daugiau nei 2016 metais.

Reikia pasakyti, kad ir 2016 metais vyriausybė planavo prekių bei paslaugų eksporto augimą 3,5 proc., bet iš tikrųjų jis sumažėjo 9,3 procento.

Pasak ekonomistų, 2017 metų Baltarusijos eksporto dinamika yra labai neaiški, todėl tikrumo, kad užsienio valiutos įplaukos augs, kol kas nėra.

„Mes nežinome, kiek naftos Rusija parduos Baltarusijai 2017 metais. Išlieka rizika, kad angliavandenilinių energijos šaltinių apimtys, kurias mes gausime iš Rusijos, bus mažesnės nei mūsų šalis nori, ir šiuo atveju Baltarusijos eksporto į Nyderlandus, kuris daugiausia apima naftos produktus, augimas bus nerealus“, – pažymi A.Čiubrikas.

Be to, ekonomistai atkreipia dėmesį, kad nuo Maskvos sprendimų priklauso Baltarusijos maisto produktų eksporto apimtys. „Rosselchoznadzoro“ veiksmai, kada ši institucija savo sprendimais apriboja Baltarusijos maisto produktų tiekimą į Rusijos rinką, padaro Baltarusijos mėsos ir pieno produktų eksporto perspektyvas miglotas.

Įplaukos sumažėjo, o atlyginimai padidės?

Įdomu tai, kad nuolat mažėjant užsienio valiutos įplaukoms Baltarusijoje valstybiniu lygiu yra pavedamos užduotys gerokai padidinti gyventojų darbo užmokesčius dolerine išraiška, pastebi straipsnio autorius.

Ir primena, kad 2016 metų gruodžio mėnesį vidutinis darbo užmokestis Baltarusijoje sudarė 409 JAV dolerius (perskaičiavus pagal Nacionalinio banko nustatytą valiutų keitimo kurso vidurkį). Tuo tarpu pramonės ministerija praėjusią savaitę įgaliojo valstybines įmones parengti iki vasario pabaigos planus, kurių įgyvendinimas prisidės prie vidutinio darbo užmokesčio padidinimo iki 2017 metų pabaigos iki 500 dolerių.

Taigi, kalbama apie tai, kaip šiais metais padidinti gyventojų pajamas dolerine išraiška daugiau nei 20 procentų. Ekonomistų įsitikinimu, tai pasiekti padidinus darbo našumą yra nerealu.

„Pagal vyriausybės oficialią prognozę darbo našumo augimas 2017 metais bus 1,8 procento. Tikėtis, kad šis rodiklis bus daug didesnis, kol kas nėra jokio pagrindo. Todėl prielaidų sparčiam gyventojų pajamų didėjimui šiemet taip pat nėra“, – sako Baltarusijos ekonomikos tyrimų ir mokslo centro (BEROC) ekspertas Dmitrijus Krukas.

Pasiekti, kad vidutinis atlyginimas išaugtų iki 500 dolerių padidėjus įmonių pelnui taip pat yra mažai tikėtinas dalykas.

„Daugumos įmonių pardavimų rentabilumas (po pardavimo gautas pelnas. – Red.) yra mažesnis nei 5 procentai. Jei atlyginimus kelsime aukodami pelną, įvykdyti nurodymą (prezidento A.Lukašenkos. – Red.) iki konkrečios datos galima, bet po to reikės padėti įmonėms išeiti iš sunkios finansinės padėties, ir dėl to reikės mažinti išlaidas ir darbo užmokesčius“, – sako D.Krukas.

Jo nuomone, teoriškai pasiekti, kad vidutinis darbo užmokestis padidėtų iki 500 dolerių, yra įmanoma tuo atveju, jei gerokai sustiprėtų Baltarusijos rublis. Tačiau stebėtojai abejoja, kad šis įvykių vystymosi scenarijus būtų neskausmingas ekonomikai.

„Baltarusijos rublio stiprinimas gali sukelti neigiamų pasekmių. Visų pirma, tai sumažins Baltarusijos eksportuotojų kainų konkurencingumą užsienio rinkose ir pablogins įmonių, kurių skolos šiandieną yra didelės, finansinę padėtį“ – pabrėžia A.Čiubrikas.

„Apskritai imant, panašu, kad be „kliurkų“ ekonomikoje užtikrinti, kad vidutinis darbo užmokestis iki metų pabaigos padidėtų iki 500 dolerių vargu ar pavyks. Tam, kad darbo užmokestis dolerine išraiška augtų, turi didėti šalies pajamos užsienio valiuta, o mes pastaruosius ketverius metus, deja, stebime priešingą vaizdą ...“ – baigia savo straipsnį D.Zajacas portale „naviny.by“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.