Akcizų šuolį pirkėjai jau pajuto savo kailiu: alus brango iki 25 proc.

Dėl seniai regėto akcizų padidėjimo jau vakar pradėjo brangti alus. Netrukus ateis eilė ir vynui bei degtinei, o per du ar tris mėnesius pasikeis ir rūkalų kainos.

Parduotuvių alkoholio skyriuose pirkėjai nemalonių staigmenų jau sulaukė arba sulauks artimiausiomis dienomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Parduotuvių alkoholio skyriuose pirkėjai nemalonių staigmenų jau sulaukė arba sulauks artimiausiomis dienomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2017-03-02 13:10, atnaujinta 2017-04-08 18:08

Akcizas sumokamas tuo metu, kai prekės pajuda iš akcizinių sandėlių. Pavyzdžiui, alus dažniausiai laikomas paties gamintojo arba importuotojo sandėliuose.

Anot šalies aludarių, paprastai prekybininkai iš jų sandėlių prekes gabena kas 2–3 dienas, todėl per tiek laiko kainos turėtų pasikeisti daugumoje parduotuvių.

Juolab kad didesniuose miestuose esantys prekybos centrai, vengdami išlaidų, turi mažus sandėlius ir prekių atsiveža kasdien.

Etiketes jau pakeitė

Didesni akcizo mokesčiai svaigalams ir rūkalams įsigaliojo nuo vakar. Tą pačią dieną kai kuriose parduotuvėse buvo perrašytos ir dalies gėrimų kainos.

Antai sostinės centre esančioje parduotuvėje „Maxima“ skardinė „Volfas Engelman“ alaus „Rinktinis“ pirmadienį kainavo 0,88, o vakar – jau 1,1 euro.

To paties gamintojo skardinė „Pilzeno“ alaus nuo 0,8 euro pabrango iki 0,99 euro. „Švyturio Ekstra“ kainos šuolis – nuo 0,88 iki 1,1 euro, o „Tuborg Green“ – nuo 0,9 iki 1,08 euro.

Brango ir sidras „Fizz“: pirmadienį skardinė kainavo 1,4, vakar – 1,69 euro.

„Maxima“ patvirtino, kad trečiadienį jų tinkle alus pabrango 20–25 proc. „Kainų pokyčiai įsigalios pamažu įvairiomis datomis visą kovo mėnesį. Didėjantis akcizas alkoholiniams gėrimams yra tik vienas iš keleto veiksnių, auginantis kainas.

Kitos priežastys, kurias keldami produkcijos kainas įvardijo aludariai, yra išaugusios sąnaudos darbuotojų atlyginimams, didesnės gamybos sąnaudos, augusios žaliavų kainos“, – aiškino „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Dantė.

Gerų žinių nebus

Kad greitai išstyps alkoholinių gėrimų kainos, žadėjo ir kiti prekybininkai.

Alkoholis ir cigaretės mūsų tinkle kol kas nepabrango, nes dar turime atsargų. Bet per savaitę jos pasibaigs. Pakelis cigarečių brangs 25–30 centų.

Kiek tiksliai pakils alkoholio kaina, dar neaišku. Galbūt gamintojai pasinaudos proga jį pabranginti labiau“, – svarstė „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis.

Kaip sakė „Rimi“ tinklo atstovė Giedrė Bielskytė, svaigalų kainos turėtų pasikeisti per savaitę, o tabako kainos – kol kas ne. „Kada jos keisis, sunku prognozuoti“, – kalbėjo pašnekovė.

Tiesa, akcizai tabako gaminiams didinami kasmet kovo mėnesį. Paprastai pirkėjai prekybos centruose brangesnes cigaretes išvysta nuo gegužės ar net birželio.

Skubinosi apsipirkti

Tai, kad prekybininkai rengėsi akcizų šuoliui, įrodė ir vasarį į šalies biudžetą plūstelėjusios pajamos iš šio mokesčio. Jų surinkta daugiau, nei planuota, paskelbė agentūra BNS. Tiesa, tikslūs skaičiai kol kas nepateikti.

Tad galima daryti išvadą, kad prekybos tinklai siekė įsigyti kol kas pigesnių gėrimų ir kurį laiką nedidinti kainų.

Valstybinės mokesčių inspekcijos laikinasis vadovas Artūras Klerauskas neslėpė, kad pastebimas pajamų augimas dėl išaugusio alkoholio pardavimo.

„Pagal kiekį stipriųjų gėrimų pardavimas sausio mėnesį išaugo 16 proc., nors visais praėjusiais metais mažėjo nuosekliai mažėjo“, – teigė A.Klerauskas.

Valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos pirmąjį šių metų mėnesį buvo 3 proc. (beveik 20,7 mln. eurų) didesnės už planuotas – iš viso 704,9 mln. eurų pajamų. Vien valstybės biudžeto pajamos siekė 614,2 mln. eurų – 1,2 proc. (7,3 mln. eurų) daugiau, negu planuota.

Palyginti su praėjusių metų sausiu, valstybės ir savivaldybių biudžeto pajamos buvo 90,1 mln. eurų didesnės, o vien valstybės biudžeto – 68,9 mln. eurų didesnės.

Už visas akcizines prekes pirmąjį metų mėnesį gauta 107,8 mln. eurų – 0,2 proc. daugiau, nei prognozuota.

Prieš porą dešimtmečių nusvilo nagus

Nuo vakar stipraus alkoholio akcizas išaugo 23 proc., o vyno ir alaus – iki 112 proc.

Dėl to 0,5 litro alaus butelis pabrango arba pabrangs 9–13 centų, iki 8,5 laipsnio stiprumo gėrimai – maždaug 21 centu, vynas ir kiti stipresni gėrimai – maždaug 74 centais, o spiritiniai gėrimai – maždaug euru.

Pastarąjį kartą alkoholio akcizai drastiškai buvo pakelti 1997 ir 1998 metais – atitinkamai 43 proc. ir 37 proc. Vis dėlto tais metais labai sumažėjo iš akcizų gaunamos pajamos ir 1999-aisiais akcizai vėl buvo grąžinti į 1997 metų lygį.

Nuo kovo cigaretėms akcizų tarifas padidėjo apie 10,5 proc., minimalus – apie 6 proc. (iki 90 eurų už 1 tūkst. cigarečių).

Cigarečių pakelis dėl to vidutiniškai turėtų pabrangti apie 18 euro centų (pigiausių cigarečių – apie 12 centų.). Minimalus akcizas, taikomas Lietuvoje parduodamam cigarečių pakeliui, šiuo metu siekia 1,7 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.