Vitas Vasiliauskas: šiemet Lietuvoje gali atsirasti naujas bankas

Pernai bankai daug dosniau teikė paskolas klientams, o tai augino bankų turtą, didino pajamas ir pelną. Bankuose daugėjo indėlių, gerėjant ekonomikos būklei, mažėjo neveiksnių paskolų. Bankų sistema buvo kapitalizuota, o kapitalo stiprinimas ir toliau aktualus vietos bankams.

Antradienį vykusioje Lietuvos banko konferencijoje Lietuvos banko valdybos pirmininkas V.Vasiliauskas prasitarė ir apie vieną naujovę – mat dar šiemet planuojama steigti specializuotą banką.<br>J.Stacevičiaus ir V.Ščiavinsko nuotr.
Antradienį vykusioje Lietuvos banko konferencijoje Lietuvos banko valdybos pirmininkas V.Vasiliauskas prasitarė ir apie vieną naujovę – mat dar šiemet planuojama steigti specializuotą banką.<br>J.Stacevičiaus ir V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos banko duomenimis, skolinimas įmonėms 2016 m. augo 11,3 proc.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos banko duomenimis, skolinimas įmonėms 2016 m. augo 11,3 proc.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neaudituotais duomenimis, bankai ir užsienio bankų filialai 2016 m. uždirbo 252,2 mln. eurų pelno, net 36,9 mln. eurų daugiau nei 2015 m.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neaudituotais duomenimis, bankai ir užsienio bankų filialai 2016 m. uždirbo 252,2 mln. eurų pelno, net 36,9 mln. eurų daugiau nei 2015 m.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 9:59 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 12:57 AM

Antradienį vykusioje Lietuvos banko konferencijoje Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas prasitarė ir apie vieną naujovę – mat dar šiemet planuojama steigti specializuotą banką.

Skolinimasis augo

„2015 m. buvo žemo starto metai, o pernai skolinimasis jau įsibėgėjo. Bankai dosniau teikė paskolas tiek įmonėms, tiek gyventojams, o būsto paskolų vertė viršijo prieš krizę buvusį lygį“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Lietuvos banko duomenimis, skolinimas įmonėms 2016 m. augo 11,3 proc.

„Skaičius nemažas, tačiau iš tų procentų bent 5 proc. yra susiję su neproduktyviu kreditu. Tuo kreditu, kuris yra susijęs su įmonių susijungimu, jų finansavimu. Jis skirtas finansinėms transakcijoms. Kiti 5 proc. buvo skirti įmonėms augti. Didžiausi kreditai susiję su energetikos, prekybos, vaistinių, žemės ūkio, nekilnojamojo turto (NT) sektoriais“, – pasakojo V.Vasiliauskas.

Bankų klientams suteiktų paskolų portfelio grynoji vertė per 2016 m. išaugo 10,6 proc. – iki 18,1 mlrd. eurų. Gyventojams suteiktų paskolų vertė padidėjo 6,9 proc. – beveik iki 8,1 mlrd.

Daugiausia skolinosi būstui

Pasak V.Vasiliausko, didžiąją namų ūkiams suteiktų paskolų dalį sudarė būsto paskolos – jų vertė išaugo 6,4 proc. ir sudarė 6,4 mlrd. eurų. Jos viršijo ikikrizinį lygį.

„Buvo išduoda 400 mln. eurų paskolų, o per paskutinius tris mėnesius buvo išduotas net trečdalis sumos“, – sakė specialistas.

Paskoloms daugiausia įtakos, anot V.Vasiliausko, lėmė ekonominė situacija: „Tai lemia aktyvumą NT rinkoje. Čia atskirčiau keletą aspektų: Vilnių ir likusią Lietuvą. Iš visų paskolų daugiausia tenka Vilniui, paskui Kaunui ir Klaipėdai. Iš esmės turime kalbėti apie tris rinkas“, – aiškino specialistas.

Apie 41 proc. visų būstų yra finansuojama paskolomis.

Bankų pelnas augo

Padidėjęs skolinimo mastas, mažėjusios palūkanų išlaidos, didino grynąsias bankų palūkanų pajamas, o jos labiausiai prisidėjo prie pelno augimo.

Neaudituotais duomenimis, bankai ir užsienio bankų filialai 2016 m. uždirbo 252,2 mln. eurų pelno, net 36,9 mln. eurų daugiau nei 2015 m. Pelningai veikė 10 bankų ir užsienio bankų filialų, nuostolius patyrė vos 3 rinkos dalyviai.

„Pagrindinis bankų pelno šaltinis – bendrosios palūkanos. Komisinių pajamų augimas yra 3,5 proc.“, – sakė V.Vasiliauskas.

Planuose – naujas bankas?

„Yra naujovė steigti specializuotą banką. Artimiausiu metu Lietuvoje gali atsirasti naujas bankas. Kontaktai jau buvo, mes tikimės, kad toks bankas galėtų būti atidarytas dar šiemet, tačiau nenoriu prisižadėti, visko gali būti“, – atskleidė V.Vasiliauskas.

Pasak specialisto, tai – užsienio subjektas, tačiau kas galėtų ateiti į Lietuvos rinką, V.Vasiliauskas nedetalizuoja.

„Iš viso domėjosi trys įmonės, viena buvo gana rimta. Galiu pasakyti tiek, kad susijęs pretendentas nėra iš euro zonos“, – tik tiek galintis pasakyti sakė specialistas.

Anot jo, didžiausias viliojimo aspektas  susijęs su Lietuvos naryste euro zonoje.

„Tai susiję su mūsų aktyviais veiksniais mokėjimo rinkoje, su reguliatoriaus, kaip partnerio, įvaizdžiu. Kol kas mes nežinome viso vaizdo, su kuo tas pretendentas sietų atėjimą, tačiau pagrindinė vyšnia susijusi su naryste euro zonoje“, – sakė V.Vasiliauskas.

Pasak V.Vasiliausko, specializuoto banko licencija rimtai domisi viena kredito unijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.