Metus pirko tik tai, kas būtina. Nepatikėsite, kiek pavyko sutaupyti

Nors Michelle McGagh 10 metų dirbo verslo žurnaliste, savo finansus moteriai tvarkyti sekėsi sunkiai. Dėl to ji pasiryžo eksperimentui – metus pirko tik tuos daiktus, be kurių visiškai negalėtų išsiversti, rašo „Bright Side“.

Per metus M.McGagh pavyko sutaupyti įspūdingą sumą.<br>„Twitter“ nuotr.
Per metus M.McGagh pavyko sutaupyti įspūdingą sumą.<br>„Twitter“ nuotr.
Mergina nepirko naujų drabužių, nešiojo tuos, kuriuos jau turėjo savo spintoje.<br>„Twitter“ nuotr.
Mergina nepirko naujų drabužių, nešiojo tuos, kuriuos jau turėjo savo spintoje.<br>„Twitter“ nuotr.
M.McGagh visą maistą ruošdavo pati ir stengėsi valgyti kuo paprasčiau.<br>„Twitter“ nuotr.
M.McGagh visą maistą ruošdavo pati ir stengėsi valgyti kuo paprasčiau.<br>„Twitter“ nuotr.
Moteris atsisakė ir kirpėjo paslaugų<br>„Twitter“ nuotr.
Moteris atsisakė ir kirpėjo paslaugų<br>„Twitter“ nuotr.
Pabaigusi eksperimentą M.McGagh savo draugus ir artimuosius pavaišino alumi.<br>„Twitter“ nuotr.
Pabaigusi eksperimentą M.McGagh savo draugus ir artimuosius pavaišino alumi.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 23, 2017, 12:26 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:54 AM

M.McGagh priėmė sprendimą: vilkės tik tuos drabužius, kuriuos jau turi spintoje, važinės dviračiu ir valgys tik paprastą namuose ruoštą maistą. Metų pabaigoje moters piniginė pasipildė 23 tūkst. dolerių suma. Įspūdinga, ar ne?

„Pastebėjau, kad daug pinigų išleidžiu dalykams, kurių man iš tikrųjų nereikia: apsilankymams baruose, gražiems drabužiams, kavai išsinešti ir t.t. Pasidaviau vartojimui ir patikėjau, kad tik leisdama pinigus galiu būti laiminga. Bet galiausiai pavargau, kad nuolat greitai dingsta pinigai, ir nusprendžiau pakeisti įpročius“, – pasakojo moteris.

Ką palikti, o ko atsisakyti?

Ji nusprendė atsisakyti visų daiktų ir paslaugų, kurie pragyvenimui nėra būtini. M.McGagh ir toliau mokėjo būsto paskolą, už komunalines paslaugas, sveikatos draudimą, internetą ir mobilųjį telefoną, be to, toliau rėmė savo tėvus. Visos šios išlaidos kas mėnesį jos piniginę paplonino 2 tūkst. dolerių.

Moteris taip pat netaupė higienos priemonėms, buitinei chemijai, maisto produktams. Šios išlaidos kas savaitę siekė apie 35 dolerius.

M.McGagh atsisakė išlaidų reikalaujančių pramogų – kino, barų ir restoranų, maisto išsinešti, kavinių, kelionių ir gardėsių. Ji nebesilankė sporto klube, nustojo pirkti naujus drabužius, kvepalus, nereikalingas grožio priemones. Mergina liovėsi lankytis pas kirpėją ir naudotis mokamu transportu – taksi, autobusais bei metro.

Ką veikti?

Kad pavyktų kuo daugiau sutaupyti, moteris ėmė visur važinėtis dviračiu. Kavines ji pakeitė piknikais gamtoje, keliones – iškylomis su palapine, ėmė ieškoti nemokamų renginių ir koncertų, kuriuose galėtų apsilankyti.

Namuose ji visus patiekalus ruošė pati ir valgė tik paprasčiausią maistą. Ir toliau kasdien sportavo, tačiau sporto salę iškeitė į pratimus namuose.

„Per metus išmokau protingai leisti pinigus maistui. Pradėjau savo pusryčius ir pietus planuoti į priekį ir viską ruošti namuose. Anksčiau buvau prasta virėja, o dabar maisto ruošimo srity tapau visai nebloga“, – pasakojo ji.

M.McGagh neapsimeta, kad viskas buvo lengva: pirmus mėnesius ji bandė gyventi taip, kaip ir anksčiau, bet be pinigų. „Kartais labai norėjosi viską pamiršti ir nusiaubti prekybos centrą, apsilankyti bare ar tiesiog nusipirkti bilietą vietoj kelionės dviračiu“, – prisiminė ji.

Išvados

„Vis dėlto supratau vieną dalyką – nereikia atverti savo piniginės kaskart, kai nori gerai praleisti laiką“, – įsitikino M.McGagh.

Per metus ji aplankė daugybę nemokamų koncertų ir festivalių, daugiau parodų nei kada nors anksčiau.

Moteris prisiminė nuostabias atostogas su vyru, kurias praleido tiesiog važinėdama dviračiu, o naktis leisdama palapinėse. „Jei ne šis eksperimentas, niekada nebūčiau taip sugalvojusi, o dabar nekantrauju, kada galėsiu tai pakartoti“, – pasakojo ji.

Žinoma, ne viskas tobula – moteris praleido nemažai naujų filmų, negalėjo su draugais leisti vakarų kavinėse, šukuosena, kuria dabar rūpinosi pati, irgi atrodo keistai.

„Buvo nejaukių momentų, kai draugai pakviesdavo į svečius, o mes atvykdavome tuščiomis, nes neturėjome pinigų buteliui vyno. Tiesa, už maistą draugų namuose visuomet išplaudavau indus“, – prisiminė M.McGagh.

Per metus labiausiai ji pasiilgo indiškų patiekalų, gyvų gėlių, kurių nebepirko, veido drėkiklio, kurio kažkodėl neįtraukė į būtinųjų išlaidų sąrašą, kvepalų ir kelionių autobusu lietingomis dienomis.

Pasimokė

Per metus moteris padarė tai, kas daugeliui gali pasirodyti neįmanoma, – sutaupė 23 tūkst. dolerių.

„Labai džiaugiausi! Įsivaizdavau, kad tokiai sumai sutaupyti man prireiktų 25 metų, bet dabar supratau, kad tai galima padaryti labai greitai. Žinoma, nebūtina elgtis itin radikaliai, bet aš supratau, kad tikrai daug ko galiu atsisakyti“, – pasakojo M.McGagh.

Eksperimento metu žmonės dažnai klausinėdavo, ar moteris nepasiilgo apsipirkinėjimo, bet metų pabaigoje ji įsitikino, kad jai to nereikia. Šiandien M.McGagh užtenka poros džinsų, kvepalų ir šukuosenos.

„Kai baigėsi mano eksperimentas, nelėkiau į parduotuvę. Tiesiog nupirkau po bokalą alaus savo draugams ir šeimai, kad padėkočiau už palaikymą. Taip pat nusipirkau lėktuvo bilietą į Airiją, kur gyvena mano senelis“, – pasakojo M.McGagh.

Ji teigia, kad didžiausią naudą davė ne sutaupyti pinigai, o nuotykiai, kuriuos patyrė, ir žmonės, su kuriais susipažino: „Išmokau viskam sakyti „taip“ ir supratau, kad tai yra viskas, ko reikia, kad būtum laimingas.“

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.