Paskaičiavo uždarbį iš „Uber“ ir nuliūdo – juokinga alga

Į redakciją kreipėsi skaitytojas, nusprendęs padirbėti su kompanija „Uber“. Gavęs pirmą uždarbį jis apsidžiaugė radęs progą papildomai užsidirbti, bet geriau paskaičiavęs suprato – suma tikrai juokinga.

„Mano akimis, jeigu ir „Uber“ nepakels vežimo kainų, tai ši veikla truks tol, kol užteks skaičiavimų vengiančių vairuotojų“. – įsitikinęs Jurgis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Mano akimis, jeigu ir „Uber“ nepakels vežimo kainų, tai ši veikla truks tol, kol užteks skaičiavimų vengiančių vairuotojų“. – įsitikinęs Jurgis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2017, 2:57 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 10:47 PM

Nemažai taksistų nerimauja, kad kompanija „Uber“ atims iš jų darbą. Į redakciją kreipėsis Jurgis (vardas pakeistas – Red. pastaba) teigia, kad to tikrai neturėtų būti, nes greitai niekas nenorės dirbti su šia kompanija.

„Vasario mėnesį tapau vienu iš „Uber“ partnerių – galimybė papildomai užsidirbti atrodė visai viliojančiai. Bet rezultatai mane patį taip nustebino, kad noriu pasidalinti su visuomene, o svarbiausia – taip sunerimusiais taksistais...“, – rašė vyras. Tiesa, ne visi „Uber“ partneriai liūdi – kitas vairuotojas papasakojo, kad su šia kompanija uždirba tikrai nemažai.

Pradžioje džiaugėsi

Pradėjęs teikti pavežėjimo paslaugas, per pirmąjį savo mėnesį Jurgis išdirbo 26 valandas ir uždirbo 198,6 eurų. „Uber“ už savo paslaugas nuskaičiavo 49,65 eurus, tad vyrui į sąskaitą buvo pervesta 148,5 euro.

„Iš pradžių atrodė visai neblogai – 5,71 eur/val. Na, tikrai ne kiekviename darbe įmanoma tiek uždirbti“, – pirmiausia samprotavo Jurgis.

Bet netrukus atėjo laikas susimokėti mokesčius – tuo „Uber“ partneriai turi rūpintys patys. Tuomet vyras suprato, kad reali suma, kuri papildys jo piniginę, bus kur kas mažesnė.

Jis nusprendė paskaičiuoti, kokia iš tikro būtų jo valandinė alga, dirbant su kompanija „Uber“.

Atimti ir atimti

Taigi 148,5 eurų – tiek pinigų buvo persiųsta į Jurgio sąskaitą. Prasidėjo skaičiavimai.

Turėdamas apynaują mašiną kurui vyras skaičiavo vos 5,5 litro šimtui kilometrų, tepalų keitimui – 29 centus šimtui kilometrų, o einamajam remontui – 0,02 eurų vienam kilometrui. Šios išlaidos sudarė 43,8 Eur.

„Labiau patyrę kolegos vairuotojai teigia, kad tokie paskaičiavimai iš mano pusės gan optimistiški, mat neįvertina ilgalaikių remontų ir įvairių „smulkmenų“, tokių, kaip plovimas, nežymūs dažų atšokimai ir kt., o kuro sąnaudos mieste retai būna mažesnės nei 6 l/100 km.“, – komentavo Jurgis.

Toliau, mokesčiai: 21 proc. PVM (10,4 euro), 5 proc. GPM (7 eurai), mokesčiai „Sodrai“ (37,2 euro). Iš viso – 54,6 euro mokesčių.

Ne viską išskaičiavo

„Atskirai reikėtų išskirti „Sodrai“ mokamą PSD (31 eurą), mokamą nepriklausomai nuo išdirbtų valandų skaičiaus. Bet, mano atveju – jo mokėti nereikia, nes turiu kitą darbą, tad, šiuo atveju jo neskaičiavau“, – pasakojo Jurgis.

Jis teigė, kad užsiimant tokia veikla būtina užsakyti ir pilną keleivių draudimą ir civilinį draudimą su padidinta rizika, bet šių išlaidų nusprendė nevertinti.

„Sąžiningai skaičiuojant reikėtų įvertinti ir laiką, skirtą apskaitai (kurios gerokai daugiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio), o ne tik praleistą „už vairo“, – sakė Jurgis.

Rezultatas nustebino

Atėmus visas išlaidas, Jurgio alga gerokai suplonėjo ir siekė 50,55 Eur. arba 1,94 euro už valandą.

„Padarius prielaidą, kad dirbčiau pilnu etatu (40 val. per savaitę), per 21 darbo dieną mano uždarbis siektų 295 eurus per mėnesį į rankas. Priminsiu, kad pavertus litais tai tesudarytų 1019 Lt ir neviršytų dar prieš penkerius metus buvusio minimalaus atlyginimo“, – sakė Jurgis.

Pamatęs, kiek iš tikrųjų uždirbo, Jurgis suvokė niekaip nesuprantantis taksistų, besibaiminančių dėl „Uber“: „Mano akimis, jeigu ir „Uber“ nepakels vežimo kainų, tai ši veikla truks tol, kol užteks skaičiavimų vengiančių vairuotojų“.

Jam pagailo ne tik „Uber“ partnerių, bet ir taksistų: „Susidūręs „akis į akį“ su šiuo „verslu“ nebesuprantu kaip apskritai išgyveno taksistai dar iki „Uber“ atėjimo. Juk paprastas taksistas turi gerokai daugiau prastovų, nei „Uber“ vairuotojai (nors ir tarifai jų gerokai didesni)“

Patys sau šeimininkai

„Uber“ vadovas Ennas Metsaras teigė negalintis komentuoti konkrečios situacijos: „Nėra tipinio partnerio-vairuotojo. Visi partneriai-vairuotojai Lietuvoje dirba sau ir pelnas priklauso nuo jų verslumo bei kaštų – kokiu paros ar savaitės metu ir kur jie pasirenka vairuoti, vairuojamo automobilio ekonomiškumo ir kitų faktorių“.

Jis teigė, kad daugybė žmonių „Uber“ renkasi kaip papildomą pajamų šaltinį būtent dėl to, kad taip jie patys gali būti sau šeimininkais – pasirinkti kada, kur ir kiek laiko jie nori vairuoti.

„Vilniuje maždaug pusė partnerių-vairuotojų naudojasi „Uber“ programėle mažiau nei dešimt valandų per savaitę“, – sakė E.Metsaras.

Uždarbiu džiaugiasi

Kitas „Uber“ partneris Valerijus lrytas.lt papasakojo visai kitokią istoriją. Jis teigė, kad su „Uber“ tikrai galima uždirbti.

„Yra kelių tipų vairuotojai. Viena važiuoja kasdien visą dieną, o aš priklausau antrai kategorijai – tiems vairuotojams, kurie turi nuolatinį darbą, o po jo, vietoje to kad valgytų traškučius ar gertų alų, užsidirba papildomai“, – pasakojo Valerijus.

Kadangi uždarbiauja papildomai, vyras nesitiki uždirbti milijonų, bet papildomomis pajamomis džiaugiasi.

Jis pasakojo, kad vairuotojai, per savaitę važinėjantys 40-45 valandas jau atmetus „Uber“ nuskaičiuojamus pinigus už paslaugas, gali uždirbti 350-450 eurų“.

„Tiesa, viskas priklauso nuo vairuotojo. Jei tu nuveži į žmones kur nors į Grigiškes ir paskui sėdi ten ir lauki, tai aišku gali ir nieko neuždirbti“, – sakė jis.

Vairuotojas taip pat priminė, kad „Uber“ partneriai turi patys sumokėti mokesčius. Jei tai daroma protingai, atsižvelgiant į visas lengvatas ir sąnaudas, kurias galima nurašyti, taip pat galima labai daug sutaupyti.

„Tikrai realu atmetus visus mokesčius ir sąnaudas per valandą uždirbti 5 eurus. Jei tai yra papildomas darbas tai, mano nuomone, toks uždarbis tikrai yra geras“, – pasakojo Valerijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.