Finansų ministras Vilius Šapoka atskleidė, apie ką svajoja

„Dažnai pasidarome priklausomi nuo negatyvių nuotaikų, kad štai Lietuva išsivaikščios, niekas mums nepasiseks, investicijos neefektyvios, inovacijų trūksta... Bet čia tas pats, kas surasti didžulį naftos telkinį ir verkšlenti, kad reikės gręžti“, – Finansų rinkų forume kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Viliaus Šapokos teigimu, Lietuvos finansų rinka turi daug potencialo, tačiau trūksta postūmio, galinčio finansų rinkoje padaryti revoliuciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viliaus Šapokos teigimu, Lietuvos finansų rinka turi daug potencialo, tačiau trūksta postūmio, galinčio finansų rinkoje padaryti revoliuciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-30 09:56, atnaujinta 2017-04-06 21:58

Jo teigimu, Lietuvos finansų rinka turi daug potencialo, tačiau trūksta postūmio, galinčio finansų rinkoje padaryti revoliuciją.

Reikia instrumentų

„Visos valstybės svajoja apie tris A. Aš svajoju apie 4 – valstybę, kuri remiasi aukštu mokslu, aukštomis technologijomis, aukšta pridėtine verte ir aukštu valstybės valdymo efektyvumu“, – pasakojo V.Šapoka.

Tiesa, jis teigė puikiai suprantantis, kad svajonių neužtenka. Lietuvos finansų sektoriui būtinai reikalingas postūmis, pirmiausia – verslo finansavime, ypatingai kalbant apie paramą smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Mūsų finansų rinka stabili, bet finansavimas ne visuomet apima visą įmonių veiklos ciklą – nuo idėjos gimimo iki intensyvios plėtros“, – kalbėjo finansų ministras.

Todėl reikia kurti įvairias priemones, gaivinančias finansų rinką: „Turime daugybę institucijų, trūksta tik tinkamų instrumentų, kad galėtumėme pritraukti tiek tarptautines finansų institucijas, tiek vietinius ar užsienio investuotojus ar pensijų fondus“.

Svarbiausia, finansų ministro nuomone, nepalikti įmonių vienų ir jas finansuoti visose veiklose – tiek gimstant naujai idėjai, tiek vystant verslą, ieškant eksporto partnerių ar pradėjus intensyvią plėtrą.

Kas tempia žemyn?

Žemyn, V.Šapokos teigimu, Lietuvą tempia neefektyvus valstybės investavimas.

„Dėl to pirmiausia yra numatyta sutvarkyti valstybės įmones: ne tik tam ,kad būtų prieinamas finansavimas, bet ir tam, kad būtų užtikrintas skaidrumas, o valstybės įmonės taptų pavyzdžiu verslui“, – kalbėjo finansų ministras.

Jis siūlo visuomet stengtis pakilti aukščiau ir galvoti apie aukštas technologijas.

„Fintechui turime visą reikalingą bazę – talentingus žmones, puikią IT infrastuktūrą, paslaugų centrus“, – sakė V.Šapoka. Tai reikėtų išnaudoti ir pirmiausia bandyti pritraukti verslus, kurie kurtų aukštą pridėtinę vertę.

„Visa tai pasiekiama. Tačiau mus stabdo pasenę įstatymai, kliūtys su ūkinėmis bendrijomis, mokestinės kliūtys. Reikėtų džiaugtis tuo, kad tai yra dalykai, kuriuos galima pakeisti. O tada svajonė išsipildytų“, – kalbėjo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.