Čekių loterija vilioja prizais, bet ekspertams ji kelia rimtų abejonių

Apie čekių loteriją kalbama jau ne vienerius metus. Panašu, kad laikas išlošti ateina – Finansų ministerija nusprendė, kada loterija galėtų prasidėti ir jau vilioja sumomis, kurias bus galima išlošti.

Čekių loterija turėtų prasidėti jau šį rudenį.<br>T.Bauro nuotr.
Čekių loterija turėtų prasidėti jau šį rudenį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 7:16 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 8:06 PM

Kasos čekių loterijos esmė – šešėlio mažinimas. Žmonės visuomet buvo skatinami atsiskaitant prašyti čekių, bet šįkart įvedamas naujas elementas – prizas. Gavus čekį ir jį užregistravus kas savaitę keli laimingieji galės džiaugtis piniginiais prizais. Bet ar tikrai ši loterija bus naudinga kovojant su šešėliu? Ekspertai tuo abejoja.

Prašyk čekio

Finansų ministerija planuoja, kad čekių loterija Lietuvoje galėtų prasidėti jau rudenį. Mėnesinis loterijos prizinis fondas siektų 13 eurų: kartą per mėnesį vienas žmogus galėtų laimėti 5 tūkst. eurų, o kas savaitę 10 laimingųjų gautų 200 eurų prizą.

Viskas, ką reikės padaryti, – tiesiog paprašyti čekio, o jį gavus užregistruoti specialia programėle ir laukti.

Tiesa, loterijoje dalyvauti galėtų ne visi čekiai, tik gautieji labiausiai šešėlio apimtuose sektoriuose. Finansų ministerija skelbia, kad sektoriai laikui bėgant gali keistis. Parduotuvėje gauti čekiai loterijoje nedalyvaus.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad įgyvendinti loteriją valstybei kainuos apie 50 tūkst. eurų, bet atsipirkimo tikimasi kur kas didesnio.

Daroma „skūpai“

Tiesa, ekspertai nenori tikėti, kad idėja pasiteisins.

„Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys kalbėjo atvirai: „Mane nuvylė šie planai padaryti loteriją tokią gana apkarpytą, smulkią, tarsi apkirptais sparnais“.

Labiausiai K.Kupšiui užkliuvo planai į loteriją įtraukti tik tam tikrų sektorių čekius. „Idėja turi būti globalesnė. Turėtų apimti kiekvieną kasos čekį, kuris išleistas Lietuvoje. Ir viešųjų ryšių prasme, ir poveikiu biudžetui bei visuomenės sąmoningumui tai duotų tikrai geresnį rezultatą“, – kalbėjo K.Kupšys.

Pačią loterijos idėją jis palaiko – Slovakijoje, Portugalijoje ir kitose šalyse tokie dalykai tikrai pasiteisino, bet į loteriją reikėtų žiūrėti kiek kitaip. „Idėja gera, bet matosi, kad ją norima padaryti šiek tiek atmestinai, „skūpai“. Kai skamba tokios sumos, toks prizinis fondas, tai aišku, kad negalima kažko padaryti globaliu mastu“, – kalbėjo K.Kupšys.

Jo teigimu taupyti tam nereikėtų – kitose valstybėse kiekvieną savaitgalį išlošiami solidūs automobiliai, loterijoje dalyvauja milijonai čekių.

Ekspertas siūlytų viską daryti globaliai – solidūs prizai kiekvieną savaitę, nacionalinė televizija, pramogų pasaulio žvaigždės – tokia turėtų būti nacionalinio lygio kompanija, priverčianti visą visuomenę susidomėti.

„Tuomet būtų natūralu atėjus į kavinę paprašyti fiskalinio čekio, nes visi viską suprastų. O dabar ką? Ateisi į autoservisą ir sakysi: „Jūs esate rizikingas sektorius, duokite man čekį“? Išeina visai kitokia interakcija ir kitokia žinutė“, – sakė K.Kupšys.

Šešėlio nemažins

Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitinė Ieva Valeškaitė taip pat netiki, kad čekių loterija galėtų padėti efektyviai kovoti su šešėliu, tiesa – dėl kitokių priežasčių.

Jos teigimu, dauguma žmonių, perkančių šešėlinėje rinkoje, puikiai supranta, ką daro: „Dažniausiai žmonės supranta, kad perka kažką nelegaliai ir renkasi tai tiesiog dėl to, kad jiems taip pigiau“.

Loterijos tikslas yra kovoti su šešėliu skatinant žmones visur reikalauti čekių, bet jau šešėlinėje rinkoje perkantis žmogus tikriausiai kvito ir toliau neprašys.

„Galima sakyti, kad loterija paveiks tik labai nedidelę dalį pirkėjų, kurie patys nežino, kad dalyvauja neapskaitomame sandoryje, nemato, kad jiems neįmuša čekio ar panašiai. Bet tokių atvejų mažuma, didžioji dalis šešėlio – prekyba kuru, kontrabandinėmis cigaretėmis. Tokių sandorių loterija nepalies“, – pasakojo analitikė.

I.Valeškaitė teigė, kad ir žmonių susidomėjimas loterija neturėtų būti ilgalaikis: „Kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad susidomėjimas ir dalyvavimas tokiose loterijose labai greitai mažėja. Čekių pildymas, registravimas sistemoje užtrunka ir žmonės tiesiog nustoja tai daryti“.

Panašios loterijos iš pradžių sukuria efektą – žmonės kalba apie tai, domisi, tačiau dažniausiai efektas būna trumpalaikis ir labai greitai pradeda mažėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.