Dviejų vaikų mama tapo darbdavio įkaite: nėra duomenų, nėra ir išmokų

[[ge:lrytas:lrytas:348165]]

Kūdikį auginanti moteris nustebusi dėl darbdavio neatsakingumo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kūdikį auginanti moteris nustebusi dėl darbdavio neatsakingumo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kūdikį auginanti moteris nustebusi dėl darbdavio neatsakingumo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kūdikį auginanti moteris nustebusi dėl darbdavio neatsakingumo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-09 21:54, atnaujinta 2017-04-14 03:04

„Dirbdama vienoje įmonėje prieš trejus metus išėjau motinystės atostogų. Dėl to nekilo jokių problemų su darbdaviu, pati žinojau, kad su dukra namuose noriu būti bent dvejus metus.

Po kurio laiko sužinojau, kad įmonė buvo parduota naujiems savininkams, kurie naują pirkinį perėmė su visais darbuotojais ir su jais sudarė naujas sutartis, o aš buvau palikta motinystės atostogose“, – pasakojo vilnietė Rasa (pašnekovės pavardė redakcijai žinoma. – Aut.).

Kuo toliau – tuo įdomiau

Moteris po kurio laiko pastojo antrą kartą ir labai nustebo susisiekusi su darbdaviu ir sužinojusi, kad įmonė buvo parduota dar kartą. Rasa buvo nuraminta, kad ji nebus palikta „tarp žemės ir dangaus“, toliau gaus vaiko priežiūros išmokas.

„Gimus sūnui gavau vienkartinę išmoką ir laukiau, kol bus apskaičiuotos vaiko priežiūros atostogų išmokos. Tuomet prasidėjo tikrasis įdomumas, nes jų nebuvo. Sulaukiau „Sodros“ darbuotojo skambučio, jis teigė, kad mano darbdavys dabar „Sodrai“ neteikia jokių duomenų nei apie mane, nei jokių kitų nuo sausio mėnesio“, – pasakojo Rasa.

Dviejų vaikų mama kelis kartus susisiekė su įmonės klausimais besirūpinančia moterimi, ji pažadėjo pateikti duomenis „Sodrai“, bet jos pažadas taip ir liko tik pažadu. „Sodros“ duomenimis, šiuo metu įmonėje yra du darbuotojai – viena iš jų veikiausiai ir pati pašnekovė.

Siūlo atleisti iš darbo

Moteris iš „Sodros“ specialisto sužinojo, kad ji gali būti atleista pačiai „Sodrai“ taip pasiūlius.

„Sodros“ darbuotojas man sakė, kad dabar, jei jie nieko nepateiks, atleis mane iš darbo „Sodros“ teikimu“ – mane, esančią vaiko priežiūros atostogose, nesant mano kaltės... Koks tuomet bus mano socialinis statusas, kai baigsis vaiko priežiūros atostogos? Kaip dėl darbo vietos saugojimo garantijos?“ – teiravosi moteris.

Ji suabejojo, ar darbdavys iš viso tenkino jos prašymą išeiti vaiko priežiūros atostogų trejiems metams. „Prašymą dėl atostogų pateikiau darbdaviui, o dėl išmokų gavimo – „Sodrai“, tačiau nuo to momento iš darbdavio nėra jokių žinių, į mano skambučius neatsakoma“, – kalbėjo ji.

Rasa stebėjosi ne tik atsainiu darbdavio požiūriu, bet ir šiuo metu galiojančia tvarka: „Sodroje“ mane patikino, kad mano išmokų pinigėliai niekur nedings ir bus išmokėti, kai visa ši absurdiška situacija išsispręs, bet jei būčiau vieniša mama, neturinti kito pajamų šaltinio, kaip reikėtų verstis negaunant jokių motinystės išmokų?“

„Sodra“: reikia tik dviejų pranešimų

Susisiekus su „Sodros“ specialistais jie patarė moteriai pačiai kreiptis į juos ir aptarti konkrečią situaciją.

„Sodros“ specialistai patikslino, kad kai darbdavys išleidžia darbuotoją vaiko priežiūros atostogų, daugiau jokių duomenų „Sodrai“ teikti nereikia, tik pranešti, kai jis grįžta iš vaiko priežiūros atostogų.

Pašnekovės minėtas atleidimas „Sodros“ teikimu yra duomenų pakeitimas registruose, jei iš tiesų ilgą laiką nepavyksta susisiekti su darbdaviu ir jam priminti, kad jis nepateikė pranešimo apie įmonėje dirbančius darbuotojus. Tokiu atveju darbuotojas taip pat gauna pranešimą, kad jokių duomenų apie jį darbdavys „Sodrai“ neteikia ir jam gali būti nutraukiamas socialinis draudimas.

Moteriai esant motinystės atostogose socialinis draudimas negali būti nutraukiamas.

Įstatymas gina darbuotojos teises

Valstybinės darbo inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė teigė, kad net ir esant sudėtingai situacijai įstatymas gina darbuotojos teises: „Problema yra ta, jog neaišku, kas vyksta įmonėje, – ar ji egzistuoja, veikia, bankrutavo, dingo vadovai ir pan.

Įstatymas bet kokiu atveju gina darbuotojos, auginančios vaikus, teises ir nustato papildomų garantijų. Pavyzdžiui, darbdavys, neatsižvelgiant į tai, kad keitėsi savininkai, neturi teisės atleisti vaiko priežiūros atostogose esančios darbuotojos ir jai grįžus į darbą privalo suteikti tą patį darbą, nebent įmonė likviduota ar bankrutavo.“

Anot specialistės, į Valstybinę darbo inspekciją, tiksliau į jos teritorinį skyrių, pašnekovė gali kreiptis su skundu dėl darbdavio dingimo. „Tokiu būdu būtų galima išsiaiškinti, kokia yra tos įmonės situacija, ir patikrinti, ar nėra pažeidžiamos pašnekovės darbo teisės“, – patarė I.Janukevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.