Paaukojo labdaros fondui ir pasigailėjo: „Jie tik savo algoms dirba“

Į jūsų namus pristato savanoris, renkantis pinigus nepasiturinčios šeimoms. Tinka ir buitinė technika, o jei grynųjų neturite – niekis, savanoris išsitrauks kortelių skaitytuvą. Vienam tokių fondų - „Gerumo projektai“ - paaukojęs vilnietis netrukus pasigailėjo  - ar tik nebus savo pinigų išmetęs į balą?

 Fondas rinko paramą daiktais, drabužiais bei pinigais.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Fondas rinko paramą daiktais, drabužiais bei pinigais.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Paklausus apie organizacijas, su kuriomis bendradarbiauja "Gerumo projektai", fondo vadovas atsiuntė padėkas, kurias organizacija gavo <br> "Gerumo projektai" nuotr.
 Paklausus apie organizacijas, su kuriomis bendradarbiauja "Gerumo projektai", fondo vadovas atsiuntė padėkas, kurias organizacija gavo <br> "Gerumo projektai" nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 5:12 PM, atnaujinta May 11, 2017, 11:31 AM

„Grįžau namo papietauti, tik spėjau pasigaminti valgį, paskambino į duris kažkoks vyras ir pradėjo pasakoti apie labdaros fondą. Nesiklausiau ir pasakiau, kad neturiu grynųjų, o jis išsitraukė kortelių aparatą“, - socialiniame tinkle dalinosi vilnietis. 

Nenorėjęs pasirodyti blogai vaikinas paaukojo fondui kelis eurus, bet paskui pasijuto apgautas  - apie fondą „Gerumo projektą“ informacijos internete mažai, apie jo gerus darbus dar mažiau.

Pasitikėjimo nekėlė 

Su fondu „Gerumo projektai“ susidūrė ir kita vilnietė – Danguolė. 

„Atėjo keistu metu – penktadienį vidurdienį. Vyras, apsirengęs kostiumą, su aukų dėžute ir kažkokiu bloknotu. Prašė paaukoti vaikiškų drabužėlių, smulkios buitinės technikos arba pinigų“, - prisiminė ji. 

Mergina pasakojo daiktų, kuriuos galėtų paaukoti, neturėjusi, o duoti pinigų nenorėjo: „Kažkaip įtartinai pasirodė. Net išsigandau, kad įdėsiu kortelę į skaitytuvą ir nuims neaišku kiek pinigų“, - lrytas.lt pasakojo Danguolė. 

Fondo „Gerumo projektai“ rekvizitų puslapyje taip pat galima rasti ne pačių geriausių atsiliepimų. „Daviau 5 eurus, gailiuosi ir pykstu ant savęs. Kitą sykį būtinai pasiimsiu kompiuterį ir iš karto ieškosiu kas per fondas ir kuo užsiima, jeigu sulauksiu svečių, arba vysiu lauk nuo durų“, - puslapyje atsiliepimą paliko Julius. 

„Paieškojau internete – tų labdaros fondų pilna, visi vilioja iš mūsų pinigus, visi nieko daugiau nedaro. Darbo įrodymų neradau. Net „Sodros“ įmokų nemoka“, - rašė Vilija, fondui paaukojusi 20 eurų. 

Gerų darbų nematyti 

Išties, pabandžius internete rasti daugiau informacijos apie fondo veiklą pasidaro aišku, kodėl žmonės į jį žiūri skeptiškai. 

Įprastai atsivertus labdaros fondų svetaines išvysi krūvas nuotraukų, kuriose besišypsantys vaikai, apie pagalbą pasakojantys savanoriai, dėžės dovanų ar projektų aprašymai. 

Labdaros ir paramos fondas „Gerumo projektai“ apie savo gerus darbus nėra linkęs kalbėti. „Pagalbą kreipiame į vaikus iš finansiškai sunkiai gyvenančių šeimų. Fondas bendradarbiauja su Vilniaus miesto vaikų dienos centrais, kitomis organizacijomis, kurios rūpinasi vaikais iš socialiai remtinų šeimų. Remiame šeimas finansiškai, daiktais“, - lakoniškai rašoma fondo internetinėje svetainėje. 

Fondas nuo savo įkūrimo 2016 metais pradžios vykdo projektą „Gerumas grįžta“, bet ir apie jo rezultatus informacijos. Internete pasakojama tik apie tai, kad projekto metu aktyviai ieškoma rėmėjų, bet apie tai, kas daroma su surinktais pinigais užsimenama pačioje aprašymo apačioje: „Visos surinktos lėšos panaudojamos fondo veiklos finansavimui.“

Tai visa informacija, kurią galima rasti internete – fondas turi savo „Facebook“ paskyrą, bet ji neaktyvi, apie fondą neužsimena ir kitos organizacijos. Galbūt fondas remiasi priežodžiu, kad gerus darbus daryti reikia tyliai?

Siūlo darbą 

Internautus papiktino ir tai, kad internete galima rasi fondo darbo skelbimų, kuriuose fondas ieško vadybininkų, kurie supažindintų žmones su fondo veikla ir ieškotų rėmėjų – aukoti norinčių žmonių. 

Už šį darbą vadybininkams siūlomas „sąžiningas atlygis“, kitame skelbime nurodoma ir konkreti suma, kurios galima tikėtis - 400-800 eurų atskaičius mokesčius. Tiesa, internete galima rasti ir ne visai gražių komentarų apie šį darbą.

„Atėjau į darbo pokalbį ir likau pusiau aprėktas. Sėdi du vyrai pilvus išrietę, juokiasi dėl pinigų ir kaip jie „paims viską, ką tik duoda“ iš aukojančių žmonių. Ponai tik tai sau dėl algos sėdi, apsimeta, kad dėl vaikų kažką daro“, - apie fondą atsiliepimą paliko Tomas. 

„Turime padėkų“

„Pas mus kol kas vis dar yra ruošiama informacija apie veiklą. Žinome šitą savo minusą ir stengiamės jį ištaisyti. Mūsų pagrindinė veikla ne tiek pinigai, kiek pagalba daiktais, buitine technika, tai ką surenkame iš pačių žmonių ir perduodame arba tiesiogiai šeimoms, arba įstaigoms, kurios rūpinasi vaikais“, - pasiteiravus apie fondo veiklą pasakojo „Gerumo projektų“ vadovas Andrejus Džeksenevas. 

Paklaustas, su kokiomis įstaigomis fondas bendradarbiauja, jo vadovas taip pat nebuvo linkęs konkretizuoti: „Tai yra vaikų dienos centrai, keli laikinos globos namai. Jei įdomu galiu nufotografuoti mūsų padėkų kolekciją, galėsite viską pasižiūrėti ir su jais susisiekti bei paklausti.“

Po kurio laiko redakcijai tikrai buvo atsiųstos kelios padėkos („padėkų kolekcija“, kaip nuotraukas apibūdino fondo vadovas), skirtos fondui „Gerumo sparnai“ - vaikų ir jaunimo centras „Mūsų nameliai“ dėkojo už paramą, Grigiškių vaikų dienos centras dėkojo už finansinę pagalbą, už paramą dėkojo ir socialinės globos namai „Gilė“, už dovanas – Bernardinų socialinių paslaugų centras. 

Ataskaitų neturi

Vis dėlto, kelių padėkų kiek mažoka, kad galėtum susidaryti aiškų įspūdį apie fondo veiklą ir jo gerus darbus. 

Paklausus apie apie finansines ataskaitas, kuriose būtų galima susipažinti su informacija apie tai, kiek pinigų fondas surinko ir kaip juos panaudojo, A.Džeksenevas tvirtino negalintis jų pateikti. 

„Finansinė ataskaita šiuo metu yra ruošiama. Turime įmonėlę, kuri prižiūri buhalteriją. Kol kas ji nėra paruošta“, - sakė jis. 

Viešosios įstaigos finansines ataskaitas apie savo darbą turi Registrų centrui pateikti iki birželio pirmos dienos, tad „Gerumo projektai“ dar turi laiko.

Tai patvirtino Registrų centro Komunikacijos skyriaus vyresnysis specialistas Vytautas Brazaitis: „Fondas registruotas pernai, tad dar turi laiko pateikti finansinę ataskaitą“, Daugiau informacijos apie fondo veiklą „Registrų centras“ neturėjo. 

„Paramos gavėjo statusas suteikiamas asmens prašymu, o daugiau informacijos bus galima sužinoti iš finansinės ataskaitos“, – teigė  V.Brazaitis.

Vis dėlto, apie savo finansus ir atliktus darbus fondas turėtų žinoti daugiau. „Galime pabandyti suvesti informaciją už praeitą mėnesį surinktus ir panaudotus finansus ir daiktinę paramą, turėsite bendrą vaizdą apie mūsų veiklą. Tas kiek užtruks, tačiau galime padaryti“, - tiek pasiūlė A.Džeksenevas. 

Išties, gavus informaciją apie praeito mėnesio rezultatus šis tas turėtų paaiškėti, dar daugiau informacijos turėtų atskleisti finansinė fondo ataskaita. 

Kol kas aukotojams siūloma pasitikėti fondo vadovo žodžiais – paramą šeimos tikrai gauna. 

Turi duoti kvitą

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI)  duomenimis, „Gerumo projektai“ įsiskolinimų valstybės biudžetui neturi, yra pateikęs privalomas deklaracijas. „Dalį privalomų dokumentų fondas dar turės pateikti, kadangi nesuėjęs terminas: 2016 m. paramos gavimo ir panaudojimo metinę ataskaitą privaloma pateikti iki 2017 m. gegužės 15 d., 2016 m. pelno mokesčio deklaraciją – iki 2017 m. birželio 15 d“, - komentavo ilniaus AVMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Vitalija Remeikienė.

Jos teigimu, fondas turi teisę rinkti iš žmonių pinigus, gali surinktus pinigus skirti savo darbuotojų atlyginimams, bet paėmęs iš fizinių asmenų grynuosius pinigus, privalo išrašyti kasos pajamų orderius ir asmeniui išduoti kasos pajamų orderio antrą egzempliorių arba jo kvitą. 

VMI informuoja, kad inspekcijos internetinėje svetainėje galima pasitikrinti, ar labdaros paramos fondas yra realus juridinis asmuo, turintis teisę rinkti paramą. Kilus įtarimui dėl fondo veiklos gyventojai raginami kreiptis VMI pasitikėjimo telefonu 1882.

„Aukojantys labdarai gyventojai taip pat turėtų žinoti, kad gali susipažinti, kaip ir kam labdaros paramos fondas panaudojo surinktą paramą“, - priminė V.Remeikienė. 

Teisės aktai įpareigoja labdaros ir paramos fondus rengti fondo metinį pranešimą, kuris yra viešas. Fondo įstatuose nurodytas valdymo organas pasibaigus finansiniams metams turi parengti ir pateikti visuotiniam dalininkų susirinkimui praėjusių finansinių metų fondo metinį pranešimą ir metinių finansinių ataskaitų rinkinį. Šie dokumentai turi būti viešai prieinami.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.