Milijardieriaus R.Abramovičiaus aukso kasykloje - streikas: nemoka net už auksą

 Užbaikalės krašte nutiko nepaprastas įvykis: Tungokočeno rajone esančioje Darasano aukso kasykloje 81 kalnakasys pasibaigus pamainai atsisakė palikti šachtą dėl neišmokėto atlyginimo už balandžio mėnesį.

Streikas Darasano aukso kasykloje sukėlė didelį valdžios sujudimą ir pasimetimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Streikas Darasano aukso kasykloje sukėlė didelį valdžios sujudimą ir pasimetimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-23 10:46, atnaujinta 2017-05-24 09:57

 Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kada posovietinėje Rusijoje dar tik buvo tvirtinami rinkos ekonomikos pamatai, tokie atvejai buvo gana dažni, tačiau šiandien tai tikra sensacija. 
 
 Ir ženklas, kad ekonomika susiduria su rimtomis problemomis. Bet incidentas Darasane ypatingas ne tik tuo, kad tai yra retas ir netikėtas reiškinys. Pirma, tai atsitiko aukso kasykloje. Ir jeigu grįžtume į  paskutinįjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, kai pramonės įmonių darbininkams panašiose situacijose neretai mokėdavo atlyginimus gatava produkcija, tai čia dviem šimtams kalnakasių – ne tik streikuojantiems, bet visiems – valdžia yra skolinga (pagal Rusijos centrinio banko nustatytą kursą)  pusantro kilogramo aukso (pavertus pinigais – 3, 6 mln. rublių). 
 
 Atsižvelgiant į tai, kad kiekvienais metais Rusijoje išgaunama apie 230 tonų tauriojo metalo, skola kalnakasiams prilygsta 4,5 minutės šios pramonės šakos darbo laiko (dirbant ištisą parą). 
 
 Įdomu dar ir tai, kad trečdalis Darasano aukso kasyklos priklauso garsiausiam Rusijos multimilijardieriui Romanui Abramovičiui. Jo turtą „Forbes“ įvertino 9,1 mlrd. dolerių (12-oji vieta Rusijos turtuolių reitinge). Dar svarbiau, kad R. Abramovičius yra laikomas vienu iš artimiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygių.

 Tikriausiai dėl šių dviejų priežasčių streikas Darasano aukso kasykloje sukėlė didelį valdžios sujudimą ir pasimetimą.

 „Kad streikuojančiųjų gyvybei nekiltų jokio pavojaus suorganizuotas maisto ir oro tiekimas“, – pranešė Užbaikalės krašto vyriausybės spaudos tarnyba.  
 
 Ji taip pat pareiškė, kad Užbaikalės krašto gubernatorė Natalija Ždanova skubiai išvyko į Tungokočeno rajono Veršino-Darasuno (Vershino-Darasunskiy) gyvenvietę, „kad galėtų vietoje išsiaiškinti susidariusią padėtį ir rasti būdų, kaip kuo greičiau išspręsti darbo ginčą“. 
 
 Į vietą, kur streikuoja kalnakasiai, taip pat išvyko Rusijos prezidento įgaliotasis atstovas Sibiro federalinėje apygardoje Sergejus Meniajlo. Į šio incidento tyrimą įsitraukė ir Rusijos tyrimų komitetas.

Tuo tarpu Rusijos federalinė valstybės statistikos tarnyba pranešė, kad gegužės 1 dieną bendras įsiskolinimas, kurį sudaro darbuotojams laiku neišmokėtos algos, Rusijoje išaugo iki 3,848 mlrd. rublių – tai tūkstantį kartų daugiau nei pradelsti išmokėti atlyginimai dviem šimtams aukso gavybos pramonės darbininkų. 

Be to, didžiausios  skolos susidarė ne žaliavinių prekių gavybos, o apdirbamosios pramonės sektoriuje – šiam tenka 42 proc. visų pradelstų išmokėti atlyginimų. Tačiau nei federaliniai, nei vietiniai viršininkai neskuba gelbėti be pinigų likusių darbininkų ir tarnautojų. Gal jie laukia masinių streikų pradžios?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.