„Sodros“ staigmena: dėl kelių centų klaidos prarado dalį darbo stažo

„Nusprendžiau viską paviešinti, nes tai pasityčiojimas iš paprasto žmogaus: dėl trijų centų nubrauktas visas mėnuo 2016 metų stažo. Būtų tai buvę trys eurai, būčiau tylėjusi, bet kai yra trys centai, nei juoktis, nei verkti.... Juk aš dirbau visas darbo dienas ir tai yra tiesiog maža buhalterijos klaida, kai vieną mėnesį vietoj 380 eurų man buvo išmokėtas vos keliais centais mažesnis atlyginimas“, – apie neįprastą situaciją kalbėjo pašnekovė (moters vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Aut.).

Dėl kelių centų moteriai nubrauktas mėnuo darbo stažo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dėl kelių centų moteriai nubrauktas mėnuo darbo stažo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Tokio laiško sulaukė vieno Žemaitijos miestelio gyventoja.<br>„Lrytas.lt“ skaitytojo nuotr.
 Tokio laiško sulaukė vieno Žemaitijos miestelio gyventoja.<br>„Lrytas.lt“ skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2017, 3:37 PM

„Vyšninis vokas“ dėl trijų centų

Moteris pateko tarp 140 tūkst. „laimingųjų“, kuriems „Sodra“ išsiuntė „vyšninius vokus“ pranešdama apie per metus sumokėtas įmokas, kurių, deja, nepakanka vienų metų stažui sukaupti.

Nedideliame Žemaitijos miestelyje gyvenančiai moteriai buvo pranešta, kad per 2016-uosius ji uždirbo mažiau nei 12-a minimalių algų – 4379,97 euro, o nustatytoji 12-os minimalių atlyginimų suma turėjo būti ne mažiau nei 4380 eurų neatskaičius mokesčių.

Dėl to, kad „Sodra“ apskaičiavo trijų centų trūkumą, moteriai prie senatvės pensijos stažo už 2016 m. pridėta ne 12-a, o tik 11-a mėnesių.

„Tokius laiškus gavo daug žmonių, bet siųsti laišką dėl trijų euro centų... Skaudu, juk sąžiningai dirbau visus metus, o dėl tokios sumos esu skriaudžiama. Juk anksčiau viskas buvo protingai apvalinama. Suprantu, jei man būtų pritrūkę trijų ar trisdešimties eurų, o dabar...“ – kalbėjo moteris ir patikino, kad pažįstanti nemažai „vyšninių vokų“ gavėjų. 

„Dažnu atveju taip nutiko žmonėms, kurie per praėjusius metus turėjo nedarbingumą, sirgo, tad jų atlyginimai nepasiekė nustatytos sumos“, – pridūrė ji.

Pašnekovė tikino, kad vos atplėšusi laišką sudvejojo, ar moka gerai skaičiuoti, – nepatikėjo, kad dėl tokios sumos galėjo būti siunčiamas laiškas, o paskui pyktį pakeitė juokas.

„Tikrai nepajutau, kad valstybė manimi rūpinasi, atvirkščiai... Juk laiškams siųsti išleista tiek pinigų. Apsilankiau vietiniame „Sodros“ padalinyje, ten darbuotojai, išgirdę mano istoriją, buvo labai nustebę“, – kalbėjo moteris.

„Sodra“ siūlo išeitis

Naujienų portalo lrytas.lt redakcijai „Sodros“ specialistai atsiuntė tokį situacijos komentarą:

„Labai dėkojame už šį pavyzdį. Jis rodo, kad dirbti ir tobulinti „vyšninio voko“ atrankos sistemą tikrai dar reikia – kitais metais tai būtinai išspręsime. Pripažįstame ir atsiprašome už nesusipratimą: tokių laiškų, kur skirtumas yra ypač mažas, žmonės gauti neturėjo. Tačiau žmogus taip pat gavo labai svarbią informaciją apie visą savo sukauptą stažą bei apie tai, kaip jis skaičiuojamas.

Laiške, siekiant informaciją pateikti paprastai ir aiškiai, sukauptas stažas yra suapvalintas, ir dėl trijų centų žmogus neprarado viso mėnesio. Tikslų stažą visada galima sužinoti prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojams. Kita vertus, skubame nuraminti: šis skirtumas žmogaus pensijos dydžiui faktiškai neturės įtakos, jei bus sukauptas reikiamas stažas.

Galima ir dar viena išeitis: jei nepriemoka yra atsiradusi dėl klaidos, yra numatyta galimybė darbdaviui pateikti patikslintą SAM pranešimą apie žmogaus draudžiamąsias pajamas „Sodrai“ ir stažas pensijai bus perskaičiuotas.

Norime dar kartą priminti, kad „Sodros“ iniciatyva „Vyšninis vokas“ siekia priminti žmonėms, kaip skaičiuojamas stažas pensijai gauti. Jau daugiau nei 20 metų galioja įstatyme įtvirtinta nuostata, kad stažas skaičiuojamas ne pagal pradirbtą laiką (ar „etatą“), o pagal gautas pajamas ir nuo jų sumokėtas valstybinio socialinio draudimo įmokas. Tačiau didelė dalis visuomenės stažą vis dar skaičiuoja neteisingai, todėl dažnai neįvertina, kiek jo yra sukaupę. Spręsdami šią situaciją ir ateityje kartosime iniciatyvą „Vyšninis vokas“, informuosime žmones apie socialinio draudimo sistemą ir skatinsime ja domėtis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.