Kaunietis banke sužinojo: kariškių pensininkas – kitoks

Į atsargą išleistas buvęs Lietuvos kariuomenės pulkininkas Gediminas Macijauskas manė, kad galės naudotis visomis šalies pensininkų teisėmis. Kaunietis suprato klydęs, kai sumanė pasiimti pensijų fonde kauptas lėšas. 

 Pensijų fonde sukauptas lėšas G.Macijauskas galės pasiimti tik po dešimtmečio. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Pensijų fonde sukauptas lėšas G.Macijauskas galės pasiimti tik po dešimtmečio. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Pensijų fonde sukauptas lėšas G.Macijauskas galės pasiimti tik po dešimtmečio. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Pensijų fonde sukauptas lėšas G.Macijauskas galės pasiimti tik po dešimtmečio. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2017, 11:32 AM, atnaujinta Aug 3, 2017, 1:28 PM

Sutartį dėl lėšų kaupimo II pakopos pensijų fonde G.Macijauskas su bendrove „SEB gyvybės draudimas“ pasirašė dar 2000 metais. Šiuo metu sukaupta apie 8 tūkst. eurų. 

Neseniai į atsargą šalies ginkluotosiose pajėgose išėjęs kaunietis nusprendė pasiimti pinigus. 

Nuvykęs į bendrovės „SEB gyvybės draudimas“ padalinį Kaune vyras sužinojo – jis per jaunas, kad galėtų naudotis pinigais. 

Nemato prasmės laikyti pinigų

„Bendrovės darbuotojai patarė užsukti tuomet, kai būsiu pensininkas pagal civiliams nustatytą amžių“, – pasakojo G.Macijauskas, kuriam šiuo metu 55-eri. 

Jie dar svarstė, kad galbūt reikėtų pasirūpinti pažyma iš „Sodros“, kurioje būtų patvirtinta, kad žmogus tikrai yra pensininkas. Gauti tokį dokumentą išvis neįmanoma, mat kariškiams pensijas moka ne „Sodra“. 

G.Macijauskas nemato jokios prasmės laikyti esamus pinigus pensijų fonde, mat jis šiuo metu nedirba ir papildomos lėšos sąskaitos nepapildo. Priešingai – bendrovė dar nuskaičiuoja mokesčius už pinigų valdymą. 

„Jokio kito pasiūlymo neišgirdau – pasirašyta tipinė sutartis, kariškiams išimtys netaikomos ir pinigų išmokėti nėra galimybių“, – po susitikimo su bendrovės „SEB gyvybės draudimas“ darbuotojais kalbėjo G.Macijauskas. 

Sąraše – gausybė sąlygų

„Pensijų kaupimo įstatyme apibrėžta, kad kaupdamas pensiją II pakopos pensijų fonduose, teisę į pensijos išmoką asmuo įgyja tik sulaukęs senatvės pensijos amžiaus“, – aiškino bendrovės „SEB gyvybės draudimas“ generalinė direktorė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

2017-aisiais vyrams tokia riba yra 63 metai 6 mėnesiai, moterims – 62 metai. 

Anksčiau laiko II pakopos pensijų fonduose sukauptos lėšos asmeniui gali būti išmokėtos tik tuo atveju, jeigu jam yra paskirta išankstinė valstybinė socialinio draudimo senatvės pensija.

Tam, kad gautų išankstinę senatvės pensiją, asmuo turi atitikti sąlygas, išvardytas Valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų išankstinio mokėjimo įstatyme. Pagrindinės sąlygos: žmogus turi turėti ne mažesnį kaip 30 metų valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą, negauti kitų valstybinio socialinio draudimo, šalpos, valstybinių (įskaitant pareigūnų ir karių valstybinę pensiją) pensijų.

„Norime atkreipti dėmesį, kad jei asmuo, kuris dar nėra sulaukęs senatvės pensinio amžiaus ir neturi teisės gauti išankstinės senatvės pensijos, kaupia pensiją papildomai ir III pensijų pakopoje, joje sukauptas lėšas gali pasiimti anksčiau, nei jam sukaks senatvės pensijos amžius“, – aiškino S.Gutauskaitė-Bubnelienė. 

Papildomo savanoriško pensijų kaupimo įstatymas leidžia lėšas, sukauptas III pensijų pakopoje, pasiimti 5 metais anksčiau negu asmeniui sukanka senatvės pensijos amžius. 

Be to, nepaisydamas amžiaus asmuo gali bet kada nutraukti III pakopos pensijų kaupimo sutartį ir pasiimti sukauptas lėšas, tačiau tokiu atveju asmuo turės susimokėti gyventojų pajamų mokestį, kurio lengvata yra taikoma kaupiant III pensijų pakopoje.

Siekis – paspirtis senatvėje

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo ir kaupimo pensijų skyriaus vedėja Rita Babianskaitė patvirtino, kad šiuo atveju „SEB gyvybės draudimo“ darbuotojai buvo teisūs, nes pagal galiojančius įstatymus pensijų išmoką iš pensijų fondų galima pasiimti tik pasiekus visiems gyventojams nustatytą senatvės pensijos amžių.

Dar viena galimybė – 5 metais anksčiau nustatyto senatvės pensijos amžiaus, jei žmogus gauna išankstinę senatvės pensiją. Jokiais kitais atvejais – nei gaunant netekto darbingumo pensiją, nei pareigūnų ir karių valstybinę pensiją – išmoka iš kaupiamųjų pensijų fondų nemokama. 

Tai susiję su tuo, kad pati pensijų kaupimo sistema yra sukurta siekiant sukaupti papildomas pajamas būtent senatvei, o ne esant darbingo amžiaus žmogui turėti papildomų lėšų.

Į pensijų fondą pervedama senatvės pensijai skirta asmens socialinio draudimo įmokos dalis, todėl ir teisė gauti išmoką siejama tik su visiems Lietuvos gyventojams nustatytu senatvės pensijos amžiumi. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.