Duona kasdieninė brangsta – tam yra netikėta priežastis

Per metus juodos duonos kaina pasistiebė 12,35 proc. Taip skelbia Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Bet kepėjai sako daugiausia kainas pakėlę 5 proc.

Duona per metus pabrango daugiau nei 12 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Duona per metus pabrango daugiau nei 12 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 9:53 AM, atnaujinta Aug 8, 2017, 9:55 AM

Bendrovės „Fazer Bakery Baltic“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis sakė, kad jo vadovaujamos įmonės kepama duona per metus pabrango vos keliais procentais.

Jam pritarė ir „Plungės duonos“ direktorius Romualdas Kalvaitis: „Duona brango nereikšmingai. Tačiau tai yra toks produktas, jog visi iškart atkreipia dėmesį kad ir į nereikšmingą pabrangimą.“

Kepyklų vadovai įžvelgė kelias priežastis, kodėl kito duonos kaina.

„Šiokios tokios įtakos tam turėjo žaliavų kainos pokyčiai – brango cukrus, keitėsi ir miltų kaina. Tai atsispindi galutinėje produkto kainoje“, – sakė M.Snarskis.

Jis spėjo, kad daugiausia kilo pigiausios rinkoje duonos kaina: „Jos kainai žaliavų kainos turi daugiau įtakos. Tačiau tai ne mūsų kepama duona. O žaliavų kaina nėra esminė priežastis, kodėl ji brango.“

Esminės įtakos, anot duonininkų, turėjo kylančios algos. „Svarbiausia priežastis – spaudimas kelti atlyginimus darbuotojams.

Dėl to turėjome ir duoną branginti“, – sakė M.Snarskis.

Pernai kelti algas darbuotojams verslininkai turėjo dėl padidėjusios minimalios mėnesio algos. 2016-aisiais ji stiebėsi du kartus – nuo 325 iki 350 eurų ir nuo 350 iki 380 eurų.

Kad pakėlus atlyginimą darbuotojams teko pabranginti ir produkciją, pripažino ir „Plungės duonos“ direktorius R.Kalvaitis. Pasak jo, bendrovės atlyginimų biudžetas dėl to išaugo 15 tūkst. eurų per metus.

„Tačiau nėra jokios abejonės, kad mūsų darbuotojai nusipelnė dar didesnių atlyginimų“, – sakė pašnekovas.

Duonos kepėjai susiduria su dar dviem iššūkiais – emigracija bei konkurencija su kitais ūkio sektoriais, netgi su nekilnojamojo turto verslu.

„Su tuo susiduria visi, kuriems reikia daug rankų darbo. Nekilnojamojo turto rinkoje dabar nuotaikos teigiamos, daugėja statybų. Jei yra galimybė uždirbti keliais kartais, o ne keliais procentais daugiau, aišku, ką žmogus rinksis.

Matome ir emigracijos rodiklius. Juk dažniausiai išvažiuoja ne tie žmonės, kurie gauna aukštesnes nei vidutinės pajamas, o darbininkai.

Visa tai yra papildomi iššūkiai mums“, – kalbėjo „Fazer Bakery Baltic“ vadovas M.Snarskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.