Seimo nariui Latvijoje akis badė lietuviškų prekių kainos

„Negaliu atsistebėti, kaip lietuviškas mineralinis vanduo „Akvilė“ Lietuvoje gali kainuoti beveik dvigubai brangiau negu Latvijoje“, - socialiniame tinkle pasidalinęs nuotrauka iš parduotuvių piktinosi Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. 

 „Negaliu atsistebėti, kaip lietuviškas mineralinis vanduo „Akvilė“ Lietuvoje gali kainuoti beveik dvigubai brangiau negu Latvijoje“, - socialiniame tinkle pasidalinęs nuotrauka iš parduotuvių piktinosi Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. <br> "Facebook" nuotr. 
 „Negaliu atsistebėti, kaip lietuviškas mineralinis vanduo „Akvilė“ Lietuvoje gali kainuoti beveik dvigubai brangiau negu Latvijoje“, - socialiniame tinkle pasidalinęs nuotrauka iš parduotuvių piktinosi Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. <br> "Facebook" nuotr. 
„Negaliu atsistebėti, kaip lietuviškas mineralinis vanduo „Akvilė“ Lietuvoje gali kainuoti beveik dvigubai brangiau negu Latvijoje“, - socialiniame tinkle pasidalinęs nuotrauka iš parduotuvių piktinosi Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. <br>T.Bauro nuotr.
„Negaliu atsistebėti, kaip lietuviškas mineralinis vanduo „Akvilė“ Lietuvoje gali kainuoti beveik dvigubai brangiau negu Latvijoje“, - socialiniame tinkle pasidalinęs nuotrauka iš parduotuvių piktinosi Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė, Gintarė Valentinaitienė

Aug 21, 2017, 2:19 PM, atnaujinta Aug 21, 2017, 2:34 PM

Parlamento „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas R.Žemaitaitis apsilankęs Latvijoje užfiksavo, kad 1,5 litro mineralinio vandens „Akvilė“ kainuoja 0,35 euro, kai Lietuvoje už jį prašoma 0,62 euro be papildomų 10 centų už tarą. 

Tiesa, Latvijoje vandeniui taikoma nuolaida, tačiau ir be jos „Akvilė“ 7 centais pigesnė nei mūsų šalyje ir kainuoja 0,55 euro. 

Įvardijo kelias priežastis

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su parlamentaru jis patikino, kad tokį vaizdą užfiksavo pats. Paklaustas, kaip, jo nuomone, galėjo atsirasti toks kainų skirtumas, politikas atsakė, kad tai lėmusių priežasčių gali būti daugiau nei viena. 

„Jeigu žiūrėtume grynai iš ekonominės pusės, galiu tik įtarti, kad ten pelno marža yra daug mažesnė. Kitas variantas, kad gal prekybos centras nelaužo rankų, tarkime, Lietuvos gamintojams, kad prekė turi būti parduodama tik už tam tikrą kainą“, - priežastis vardijo parlamentaras. 

Jis teigė iš lietuviškų mėsos gamintojų ar pieno perdirbėjų neretai išgirstantis, kad prekybos tinklai jiems kelia kainos reikalavimus, tai yra kad gamintojai savo produkciją parduotų tik tam tikra kaina. Jei kitam prekybos tinklui nuspręstų prekes parduoti pigiau, tas, kuriame produkcija parduodama brangiau, apskritai nepardavinėtų tų gamintojų produkcijos. 

„Taip pat tikėtinas dalykas, kad tai yra mažos parduotuvės, kurios gali taikyti skirtingas kainų sudarymo metodikas“, - sakė R.Žemaitaitis. 

Jis taip pat pasakojo pastebėjęs, kad tų pačių prekybos tinklų parduotuvėse Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje vienodų prekių kainos kartais labai skiriasi. 

Antkainių nereguliuoja

„Noriu patikinti, kad nediskriminuojame nė vienos šalies prekybininkų bei vartotojų ir stengiamės pateikti produkciją pačiomis geriausiomis kainomis“, - kalbėjo bendrovės „Birštono mineraliniai vandenys“, gaminančios vandenį „Akvilė“, komercijos direktorius Robertas Šnaras. 

Jis teigė, kad bendrovė negali turėti įtakos prekybininkų antkainiams, reguliarioms ir akcijinėmis kainomis, – kiekvienas prekybininkas pats nustato produkto kainą. 

Nors viename  Lietuvos prekybos tinklų reguliari natūralaus mineralinio vandens Akvilė kaina yra 0,62 eur, o viename Latvijos prekybos tinklų – 0,55 eur., kituose prekybos taškuose kainos gali būti visai kitokios.

Kalbėdamas apie tai, kodėl vanduo brangesnis Lietuvoje, R.Šnaras siūlė atkreipti dėmesį į praėjusių metų lapkritį įvestą naują depozito sistemos administravimo mokestį, kurį Lietuvoje moka visi gamintojai bei importuotojai. 

„Už kiekvieną Lietuvoje parduodamą ir į depozito sistemą patenkantį PET buteliuką šiuo metu yra mokamas 0,03 eur administravimo mokestis. Todėl keitėsi ir produkcijos tiekimo kainos“, - komentavo „Birštono mineralinių vandenų“ atstovas. 

Jo teigimu, prisidėjus antkainiams ir PVM kainos grandinėje, produkcija Lietuvos parduotuvių lentynose nuo šių metų pradžios šiek tiek pabrango. 

Pastebi kainų skirtumus

„Tvarkietis“ pasakojo neretai besilankantis Latvijoje ir jau spėjo pastebėti, kaip kainos skiriasi mūsų ir kaimyninėje šalyje. Anot jo, kai kurių produktų kainos beveik nesiskiria, tačiau yra ir tokių, kurie Latvijoje gerokai pigesni. 

„Tarkime, alui. Yra tas pats alaus platintojas ir Lietuvoje, ir Latvijoje, ir Estijoje. Jo produkcija visur ta pati, bet kaina skiriasi kai kur ir per 25 centus. Aišku, tai yra ir akcizo problema, nes Lietuva turi didžiausią akcizą Baltijos regione“, - kalbėjo Seimo narys ir pridūrė, kad skiriasi ir mėsos bei pieno produktų kainos. 

Du vaikus turintis R.Žemaitaitis sakė, kad Latvijoje ir kavinėse pietauti pigiau nei Lietuvoje. Esą jo keturių asmenų šeima kaimyninėje šalyje gali papietauti už 25 eurus, o  Lietuvos kavinėse minimali sąskaita būna 35 eurai. 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.