Grįžus iš užsienio – prasta žinia: „Sodra“ ištuštino sąskaitą

Grįžti iš užsienio, aplankius vaikus, patikrini savo banko sąskaitą, o ji – tuščia. Štai tokia bėda ištiko bedarbę Ireną. Pasirodo, jos sąskaitą banke už nesumokėtus įsiskolinimus iki paskutinio cento ištuštino „Sodra“. 

"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>M.Patašiaus nuotr.
"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>M.Patašiaus nuotr.
"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>J.Butkutės nuotr.
"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>J.Butkutės nuotr.
"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>V.Balkūno nuotr.
"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>V.Balkūno nuotr.
"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
"Sodra" turi teisę išskaičiuoti skolą iš gyventojo sąskaitos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 11:35 AM, atnaujinta Aug 30, 2017, 8:55 PM

„Aš suprantu, kad skolą reikia grąžinti, nesiginčiju dėl to. Bet „Sodra“ galėjo bent pranešti, kad yra susikaupusi skola ar įspėti, kad ji bus nurašyta nuo sąskaitos“, - pasakojo Irenos sūnus Tomas. Jis patikino, kad apie įsiskolinimą jos motina informuota nebuvo. 

Ištuštino sąskaitą

„Mano mama yra bedarbė, ji yra registruota darbo biržoje, bet neseniai kelis mėnesius praleido pas mus, užsienyje“, - pasakojo Tomas. 

Kol mama lankėsi užsienyje, ji privalėjo „Sodrai“ mokėti privalomojo socialinio draudimo įmokas, tačiau to nepadarė. 

„Mums nebuvo atsiųstas joks pranešimas apie įsiskolinimą“, - teigė Tomas ir tikino, kad skolą mama tikrai būtų sumokėjusi. 

Atėjus laikui grįžti į Lietuvą, Irena nusprendė pasiimti grynųjų pinigų ir savo sąskaitos, kurioje turėjo būti keli šimtai eurų. Bet ją atsidarius paaiškėjo, kad sąskaita visiškai tuščia. 

„Sąskaitą ištuštino „Sodra“ už nesumokėtą privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį. Nesuprantu, kaip taip galima daryti. Visose normaliose civilizuotose šalyje būtų atsiųstas pranešimas, laiškas apie įsiskolinimą, bet tik ne Lietuvėlėje. Joje  svarbiausia paskutinį centą iš žmogaus atimti“, - pasipiktinimo neslėpė Tomas. 

 

Turi teisę 

„Apgailestaujame, kad „Sodros“ veiksmai sukėlė nepatogumų, tačiau mūsų prievolė yra administruoti privalomojo sveikatos draudimo įmokas ir išieškoti susidariusius įsiskolinimus“, - susisiekus su „Sodra“, paaiškino jos komunikacijos skyriaus darbuotojai. 

Jei žmogus PSD įmokų nesusimoka tik vieną mėnesį, išieškojimas nevykdomas, tačiau jeigu skola kaupiasi ir toliau, „Sodra“ turi teisę skolą išieškoti iš žmogaus sąskaitos. 

„Privalomas išieškojimas – tai viena iš įstatymais numatytų priemonių, kurios imamasi tik išbandžius visas kitas alternatyvas: priminimus apie vėluojančias įmokas, raginimus pateikti reikalingus dokumentus ir skolą panaikinti, skolos mokėjimo atidėjimą ir, kai įmanoma, išskaidymą laikotarpiais ir panašiai“, - komentavo „Sodros“ atstovai. 

 

Tomą piktino tai, kad buvo ištuština visa jo mamos sąskaita, nepaliekant joje nei euro.

 „Kas mėnesį mes mamai pervedame truputį pinigų. Ir mokėjimo paskirtyje visuomet nurodome, kad tai yra parama. Kai galima nusavinti tokias lėšas?“ – svarstė Tomas. 

Pasirodo, tam tikros taisyklės, kokią dalį pinigų galima išskaičiuoti iš skolininko sąskaitos, taikomos tik skolos išskaičiavimui iš darbo užmokesčio. Jei jis nesiekia minimalios mėnesinės algos, „Sodra“ gali išskaičiuoti iki 20 proc. sumos, jei darbo užmokestis didesnis – iki 70 proc. 

„Skolos nurašymui iš kitų lėšų jokie apribojimai netaikomi“, - paaiškino „Sodros“ komunikacijos skyrius. 

Vis dėlto praneša 

„Ypač daug dėmesio skiriame žmonių informavimui, taip siekdami, kad dėl nežinojimo žmonės netyčia nesukauptų PSD skolos. Kiekvienas PSD įmokų pirmą mėnesį nesumokėjęs žmogus yra apie tai informuojamas“, - teigė „Sodros“ darbuotojai. 

Nors Irena nieko nežinojo apie savo įsiskolinimą, „Sodra“ teigė prieš išskaičiuojant pinigus iš sąskaitos apie tai visuomet pranešanti du kartus – pirmą mėnesį nesumokėjus ir tuomet, kai planuojama vykdyti skolos išrašymą iš sąskaitos. 

Pasirodo, skolingi asmenys net turi galimybę skolos mokėjimą nukelti ir išskaidyti – tam tereikia „Sodrai“ pateikti prašymą. 

Reiktų tik atkreipti dėmesį į tai, kad pranešimai yra siunčiami į žmogaus asmeninę „Sodros“ paskyrą Elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje.  Jei čia neužsukate – derėtų tai padaryti. 

„Todėl labai svarbu, kad žmogus sistemoje būtų palikęs savo elektroninio pašto adresą ir neatsisakęs šiuo būdu būti informuojamas. Tokiu atveju visi pranešimai yra atsiunčiami ir nurodytu elektroninio pašto adresu – labai kviečiame visus pasitikrinti, ar esate suvedę kontaktinius duomenis savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje ir pasirinkę informavimo būdus“, - gyventojų prašė „Sodros“ atstovai. 

Jie teigė, kad jau daugiau nei metus bando  kuo geriau informuoti lietuvius apie PSD įmokų mokėjimą bei aiškina, kaip netapti skolininkais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.