Emigrantai palygino kainas: „Lietuva tampa brangesnė už Maltą“

Viduržemio jūroje esanti Maltos sala žavi savo klimatu, mat čia daugiau nei 320 dienų per metus šviečia saulė. Nieko keista, kad čia noriai vyksta turistai ir naujų galimybių ieškantys imigrantai. Maltoje įsikūrusi ir nuolat gausėjanti lietuvių bendruomenė. Tautiečiai džiaugiasi, kad šiuo metu Malta išgyvena ekonominį pakilimą, šalyje jaučiamas nuolatinis darbo jėgos trūkumas, o ir į atvykėlius daugiakultūrė šalis žvelgia palankiai.

 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
 Kainos Maltoje mažesnės nei Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 7, 2017, 5:20 PM

Kai kurios kainos stebina

Saloje gyvenantys lietuviai pasakojo, kad grįžus į tėvynę apsilankymas parduotuvėje kas kartą pateikia ne pačių maloniausių staigmenų: kainos parduotuvėse Maltoje ir Lietuvoje ne tik kad panašios, bet saloje kai kurie produktai net pigesni, nors atlyginimų skirtumas akivaizdus. Maltoje vidutinis atlyginimas siekia apie 1200 eurų.

Maltoje studijuojanti Aistė K. teigė, kad gyvendama saloje pakeitė savo mitybos įpročius. „Man labai patinka, kad čia pigesni tie dalykai, kurie Lietuvoje vis dar laikomi gana prabangiais. Vos atvykusi niekaip negalėjau atsitokėti, kad alyvuogės, saulėje džiovinti pomidorai čia kur kas pigesni nei Lietuvoje. Nesikandžioja ir šviežių vaisių, daržovių kainos, tad apsigyvenusi Maltoje pradėjau maitintis kur kas sveikiau, tiesa, apie vietinius to nepasakyčiau. 

Mane labai stebina, kai kavinėje užsisakydami mėsainį prašo jį patiekti be salotų arba picos gabalėlis tiesiog skęsta sūryje“, – apie vietinių mitybos įpročius pasakojo studentė Aistė K.

Mergina teigė, kad nors patiekalų viešojo maitinimo įstaigose kainos šiek tiek didesnės nei Lietuvoje, gatvės maisto įvairovė ir kainos maloniai stebina: „Kurį laiką Maltoje turėjau tikrų tikriausią priklausomybę nuo pasticijų – tai trapios tešlos pyragėliai, įdaryti žirniais, sūriu ar kitais įdarais. Jų kaina pasticerijose paprastai svyruoja apie 30–40 euro centų“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad sunku buvo atsispirti ir picai.

„Malta ne taip toli nuo Italijos, tad šį patiekalą maltiečiai gamina puikiai, o picos gabalėlio, kurio man pakanka pietums, kaina – apie 1,20–1,40 euro“, – vietos kainas vardijo pašnekovė.

Apsilankymas parduotuvėje

Užsukus į vieną prekybos centrų maisto produktų kainos tikrai nešokiruoja: litras kukurūzų aliejaus kainuoja 1,36 euro, 250 ml alyvuogių aliejaus su prieskoniais – kiek daugiau nei  2 eurus, o 2 kg baltųjų ryžių pakuotė – 1,99 euro, 500 g makaronų pakuotės kaina nesiekia euro. Tiesa, mėsos gaminių kainos Maltoje didesnės už lietuviškas.

1,5 litro itališko stalo vyno pakuotė – 2,49 euro, o štai Maltoje populiaraus ir čia pat gaminamo „Citadel“ vyno butelis parduotuvėje kainuos apie 3,60 euro. Įdomu tai, kad užsakant šio vyno butelį  kavinėje piniginę tektų patuštinti jau 6–7 eurais.

Smaližiai taip pat neturėtų nusivilti, mat prekybos centre 200 g itališkų ledų pakuotė – 0,99 euro, 

Šaldytų pusgaminių kainos panašios į lietuviškas: šaldytų picų, kurių svoris 330–400 g, kaina – 2,30-250 euro. Silpnai užšaldytų maltiečių mėgstamų raviolių 250 g pakuotė kainuoja apie 1,30 euro.

Džiugina sūrio mėgėjus

Maltos maisto parduotuvėse – didelis sūrių pasirinkimas. Vietiniai itin vertina ožkos pieno sūrį, kurį naudoja įvairioms salotoms ar kitiems patiekalams kaip pagardą, o iki 100 g vakuume supakuoto sūrio kaina svyruoja nuo keliasdešimties euro centų iki maždaug trijų eurų, priklausomai nuo rūšies ir naudotų priedų.

Kietojo itališko sūrio kilogramas kainuoja apie 10 eurų, o už kilogramą maltiečių pamėgtos rikotos mokėtumėte apie 5,50 euro.

Daug dėmesio maltiečiai skiria pagardams ir prieskoniams: apie 40 ml prieskonių pakuotė parduotuvėje paprastai kainuoja iki 0,90 euro. Maisto prekių parduotuvėse Maltoje tikrai nudžiugs tie, kurie mėgsta iš arabiškosios virtuvės atkeliavusį humusą ar įvairias ankštinių daržovių užtepėles. Jų 250 g pakuotės kaina svyruoja nuo 1,40 iki 3 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?