Kažkas bankomate pamiršo pinigus? Geriau jau nė nesiartinti

Bankomate kažkieno užmirštus pinigus į namus parsinešęs kretingiškis Vytautas Špokas po mėnesio buvo apkaltintas smulkia vagyste ir nubaustas administracine bauda. Vyras tikino nieko nevogęs, o tik laukęs, kol pinigų savininkas jį suras.

Kretingiškis V.Špokas buvo apkaltintas smulkia vagyste, nors savo kaltės nejaučia.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Kretingiškis V.Špokas buvo apkaltintas smulkia vagyste, nors savo kaltės nejaučia.<br>„Pajūrio naujienų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2017, 10:48 AM

Iki šiol nė karto su teisėsauga reikalų neturėjęs garbaus amžiaus kretingiškis kaltės nejaučia, bet išgyvena gėdą: „Aš juk tuos rastus pinigus saugojau, kad sugrąžinčiau savininkui, o likau apvagintas ir dar turėjau sumokėti 45 eurų baudą.“

Vyras nesiryžo malonės prašyti teisme, nors jis pensininkui skirtą baudą galėjo sumažinti ar, atsižvelgdamas į visas aplinkybes, pradėtą administracinę bylą iš viso nutraukti.

Bankomate rado 100 eurų

Ši istorija prasidėjo liepos 20-ąją, kai 79 metų V.Špokas į Kretingos centre esantį „Swedbank“ skyrių atėjo pasitikrinti savo sąskaitos.

Vienas šio skyriaus prieangyje buvęs bankomatas neveikė, o kitas skleidė kažkokius signalus ir žybsėjo.

„Žiūriu, kad iš bankomato plyšio, per kurį išduodami pinigai, kyšo du banknotai po 50 eurų“, – pasakojo kretingiškis.

Jis teigė, kad paėmęs kažkieno pamirštus pinigus išpuolė laukan tikėdamasis užuomaršą pamatyti, tačiau šalia skyriaus durų žmonių nebuvo matyti.

Sugrįžęs V.Špokas banko kortele pasitikrino savo sąskaitą ir, kurį laiką dar luktelėjęs, bankomate rastus pinigus parsinešė namo.

Laukė, kol bankas jį susiras

Pensininkas sakė į tokią situaciją patekęs pirmą kartą, todėl iš karto nesumojo, ką daryti su rastais pinigais: „Juos pasisavinti nebuvo kilę nė minties. Namuose pinigus padėjau į sekciją ir norėjau grąžinti tik juos palikusiam žmogui. Iš karto nešti į banką nenorėjau, nes kaip aš po to būčiau įrodęs, kad juos palikau kasininkei.“

Vyras teigė supratęs, kad patalpa prie bankomato yra filmuojama, jis prie to paties bankomato atliko operaciją su savo banko kortele, todėl jo asmenybė bus lengvai nustatyta ir pinigus užmiršusiam žmogui bus pranešta, kaip jį susirasti.

Grąžino pinigus ir gavo baudą

Bankomate pamirštų pinigų pasigedusi 45 metų Kretingsodžio gyventoja į banką sugrįžo po pusvalandžio.

Jos prašymu bankas greitai nustatė pinigus paėmusio žmogaus asmenybę ir patarė kreiptis į policiją.

Pareigūnai dėl smulkios vagystės pradėjo administracinę bylą. Kol iš banko buvo gauti oficialūs duomenys, bankomato patalpos vaizdo įrašas, praėjo dar kelios savaitės.

Pas V.Špoką policijos pareigūnai atvyko po pinigų radybų praėjus penkioms savaitėms.

Pensininkas neneigė radęs pinigus ir juos policijoje grąžino jų savininkei. Kretingiškis labai nustebo sužinojęs, kad dėl to bus baudžiamas.

Senyvam žmogui atleido ir nukentėjusioji – ji tyrėjos prašė už tai jo nebausti. Tačiau administracinio nusižengimo protokolas jau buvo surašytas, todėl policija privalėjo žmogui skirti baudą.

Už smulkią vagystę įstatymas numato nuo 90 iki 300 eurų administracinę baudą.

Anksčiau administracine tvarka nebaustam pensininkui iki nurodyto termino buvo pasiūlyta geranoriškai susimokėti pusę minimalios baudos.

„Su žmona, kuri turi regėjimo negalią, gauname po 200 eurų pensijas. Mums skirta bauda yra nemaži pinigai. Bet ką darysi. Šį mėnesį daugiau kruopų valgysime ir kaip nors galą su galu sudursime“, – sakė skirtą baudą jau sumokėjęs V.Špokas.

Pranešti turėjo laiko?

Tačiau Kretingos policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininko Ričardo Kačino tokie pensininko pasiaiškinimai negraudina: „Nustūmę į šalį emocijas turime konstatuoti, kad bankomate rasti svetimi pinigai paprasčiausiai buvo pavogti.“

Anot pareigūno, net ir nepasitikėdamas banko darbuotojais apie bankomate rastus pinigus kretingiškis galėjo pranešti policijai, pinigų savininko ieškoti per vietos laikraštį.

„Juk tai ne gatvėje rasti pinigai, kurių savininką surasti sudėtinga.

Į policiją žmonės atneša pamestas pinigines su pinigais, o V.Špokas daugiau nei mėnesį laukė, kol jį susiras bankas, nors pats į tą patį banką galėjo kreiptis iš karto.

Vaizdo įraše matyti, kad už bankomate pinigus aptikusio vyro stovėjo jauna mergina. Jei senyvas žmogus ir sutriko, galėjo su ja pasitarti, ką daryti, tačiau jis pinigus įsikišo į kišenę ir parsinešė namo“, – teigė R.Kačinas.

Jis neatmeta, kad kipšas žmogui kuriam laikui buvo susukęs galvą.

Anot pareigūno, tegul kretingiškis džiaugiasi, kad išsiblaškiusi moteris bankomate nepaliko gerokai didesnės pinigų sumos, nes tuomet pensininkui būtų buvusi iškelta baudžiamoji byla.

Klientė praturtėjo dėl bankininkės klaidos

Reikalų su teisėsauga gali turėti ir moteris, kuri prieš keletą dienų Panevėžyje buvo užsukusi į vieno banko poskyrį išsikeisti Norvegijos kronų į eurus.

Skaičiuodama pinigus 51 metų bankininkė suklydo ir klientei atidavė daugiau pinigų, nei jai priklausė. Pasiėmusi eurus moteris išėjo.

Tik po kurio laiko bankininkė pastebėjo, kad kasoje trūksta pinigų. Perskaičiavusi ji pasigedo 5,4 tūkst. Norvegijos kronų. Tai sudarytų 593 eurus.

Kreiptis pagalbos į policiją bankininkė neskubėjo. Pranešimo pareigūnai sulaukė tik po kelių valandų.

Banko patalpos filmuojamos, tad tikimasi, kad tai padės demaskuoti nesąžiningą klientę. Jeigu pareigūnams nepavyks jos surasti, nuostolį iš savo kišenės privalės padengti pati bankininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.