Bloga žinia Rusijos veltėdžiams: teks papurtyti pinigines

Darbingo amžiaus rusai, nemokantys socialinio draudimo įmokų, atsidūrė po didinamuoju stiklu. Valdžia svarsto žengti baltarusių pėdomis ir įvesti mokestį veltėdžiams.

Nedirbantys rusai turės sumokėti valstybei arba ieškoti darbo vietos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Nedirbantys rusai turės sumokėti valstybei arba ieškoti darbo vietos.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai LR, Maskva

Sep 13, 2017, 12:04 PM

Apie tokius planus prasitarė Rusijos darbo ir socialinės apsaugos ministras Maksimas Topilinas. Anot jo, pirmiausia ketinama sudaryti tikslius darbingo amžiaus asmenų, iš kurių biudžetas nieko negauna, sąrašus.

Spėjama, kad tokių šalyje yra net apie 15 milijonų. Anot ministro, šie žmonės dažniausiai dirba nelegaliai, todėl deklaruoja negaunantys pajamų, užtat naudojasi visomis jiems priklausančiomis lengvatomis. Ką ketinama daryti juos suregistravus, M.Topilinas kol kas neatskleidė.

Tačiau dar anksčiau ministro pavaduotojas Andrejus Pudovas prasitarė, kad ministerijoje svarstoma galimybė įvesti mokestį darbingiems, tačiau niekur nedirbantiems gyventojams. Jis net nurodė konkrečius skaičius – nuo 20 tūkst. iki 25 tūkst. rublių (287–358 eurai) per metus.

Pabūgęs skambių epitetų apie veltėdžių mokestį premjeras Dmitrijus Medvedevas tikino, kad viso labo ketinama priversti sumokėti socialinio draudimo įmokas visus, kurie naudojasi šia sistema.

Todėl valdžios institucijose sklando kitokie projekto darbiniai pavadinimai – pavyzdžiui, mokestis savarankiškai dirbantiems žmonėms.

Vis dėlto neabejojama, kad, sukūrus veltėdžių registrą, tolesnis žingsnis bus jų apmokestinimas.

Tačiau dėl to kilo abejonių. Ekonomikos mokslų daktaras Andrejus Gudkovas įspėjo, kad vargu ar toks įstatymas atitiks Rusijos konstituciją, kurioje, priešingai nei sovietmečiu, apie teisę į darbą ar juolab prievolę nėra užsimenama.

Įdomu, kaip mokesčių rinkėjai sugebės atskirti tikruosius veltėdžius nuo žmonių, kurie neina į darbą gamyklose, tačiau gauna legalias pajamas. Arba ką daryti žmonoms, kurias išlaiko dirbantys vyrai?

Įdomu, kad neseniai vienas valdžios pripažįstamų Rusijos ekonomistų, Aukštosios ekonomikos mokyklos rektorius ir centrinio banko vadovės Elviros Nabiulinos sutuoktinis Jaroslavas Kuzminas itin kritiškai įvertino šalies visuomenę.

Anot jo, apie ketvirtį (25–28 proc.) gyventojų sudaro nevykėliai, kurių indėlis į bendrojo vidaus produkto augimą yra nulinis arba neigiamas. Kitaip tariant, jie iš visuomenės gauna daugiau, nei jai duoda.

„Europoje šis rodiklis svyruoja nuo 6 iki 10 proc., o toks, kaip pas mus, yra nebent Meksikoje ar Brazilijoje. Tačiau šiose šalyse darbuotojų pakanka, o pas mus darbo jėgos trūksta“, – aiškino J.Kuzminas.

Todėl tikrai įmanoma, kad šie nedirbantys „nevykėliai“ arba turės susirasti darbą, arba jiems teks mokėti valstybei nemažus mokesčius.

Minskas apsižiūrėjo ir tvarką pakeitė

Veltėdžių mokesčiu jau spėjo pagarsėti Baltarusija. Šios šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka dar 2015-ųjų pradžioje išleido dekretą, pagal kurį nedirbantys darbingo amžiaus asmenys privalo sumokėti valstybei nustatyto dydžio mokestį. Šįmet jis siekia 460 Baltarusijos rublių (200 eurų) per metus.

Tokią tvarką pagyrė netgi prieš porą metų šalyje apsilankęs Prancūzijos aktorius Gerard‘as Depardieu.

Tačiau šįmet A.Lukašenka nusprendė sustabdyti savo dekreto galiojimą, tad už 2016 ir 2017 metus baltarusių veltėdžiams mokėti nieko nereikės.

Negana to, nuspręsta grąžinti pinigus tiems, kurie susimokėjo už 2015 metus, tačiau vėliau įsidarbino.

Iš viso už 2015-uosius valstybei turėjo sumokėti daugiau nei 470 tūkst. Baltarusijos piliečių, tačiau šią prievolę įvykdė tik 51,6 tūkst. žmonių. Biudžetas gavo 15,6 mln. rublių (6,78 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.