Vieniems lietus – nelaimė, kitiems – pelnas

Vandentvarkos įmonės tebeskaičiuoja vasaros liūčių padarytus nuostolius, o statybininkai – vandenį šalinančių įrenginių nuomai išmestus pinigus. Užtat šią įrangą nuomojančios bendrovės džiūgauja.

Vandenį pumpuojančios įrangos šiais metais daug sykių prireikė ir statybvietėse, ir ligoninėse, ir viešosiose vietose.<br>T.Bauro nuotr.
Vandenį pumpuojančios įrangos šiais metais daug sykių prireikė ir statybvietėse, ir ligoninėse, ir viešosiose vietose.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, LR korespondentė

2017-09-17 13:05

Pasak geologų, rugpjūtį lietūs padalijo Lietuvą į dvi dalis. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, per paskutinį vasaros mėnesį vakarinėje Lietuvos pusėje kritulių iškrito vos pusė santykinės klimato normos, o vietomis – ir visa. Tuo metu rytinėje šalies pusėje prilijo dvigubai gausiau.

Tad vakarinėje šalies dalyje gruntinis vanduo yra nusekęs.

Tuo metu Vidurio ir Rytų Lietuvoje gruntinio vandens lygis gerokai pakilęs, o Vilniaus pakraščių gyventojai nuolat skundžiasi, kad į jų rūsius teka vanduo.

Siurblių net pristigdavo

Lietūs šįmet vis dar neleidžia atsipūsti vandentvarkos įmonėms, užtat siurblių ir generatorių nuomotojai turi sparčiai suktis.

„Po smarkaus lietaus išgraibstomi vandens ir purvo siurbliai, padidėja ir elektros generatorių paklausa, o taip nutinka kasmet, vos audrai praūžus.

Tačiau šįmet buvo daugiau liūčių, todėl didesnis ir įrangos nuomos poreikis.

Vandenį ne tik iš gatvių tenka išsiurbti. Statybvietės gaudavo tą patį lietaus smūgį.

Tad po audringos nakties vandens siurbliai būna išnuomoti jau kitos dienos pradžioje. Būdavo, kad jų ir pritrūkdavome“, – neslėpė įrangą nuomojančios bendrovės „Cramo“ Vilniaus regiono vadovas Giedrius Skruodys.

Užklupo nuo vidurvasario

Ankstesniais metais tokia įranga būdavo itin paklausi tik atėjus rudeniui. Šįmet nuomotojus klientai užplūdo nuo vidurvasario.

„Daugiausia vargo būna, kai liūtys užklumpa neprognozuotai. Labiausiai nukenčia statybininkai. Tuomet jie nesuspėja iškasti vandens nutekėjimo latakų“, – pasakojo G.Skruodys.

O pasiskolinti reikiamą įrangą nėra pigu.

Pavyzdžiui, didesnio galingumo dyzelinio generatoriaus nuoma dienai kainuoja 105–167 eurus, mažesnio – 17–47 eurus. Vandens ir purvo siurblių nuomos kaina taip pat priklauso nuo jų galingumo ir siekia iki 98 eurų už dieną.

Siurbė namų rūsius

Galingų elektros generatorių liepos viduryje prireikė Širvintose. Praūžus liūčiai mieste buvo paskelbta ekstremali situacija, mat vanduo užliejo ligoninės rūsį – sugadino elektros skydinę. Tas pat nutiko ir Širvintų pirminės sveikatos priežiūros centre, kitose įstaigose.

„Šią vasarą dėl lietaus buvo kaip niekada daug darbo. Siurbėme vandenį ir iš gyvenamųjų namų rūsių, ir iš įstaigų. Buvo užlietas „Iki“ parduotuvės rūsys, sugadinti šaldytuvai. Ligoninės rūsį taip pat teko sausinti“, – pasakojo vandentvarkos įmonės „Širvintų vandenys“ direktorius Kęstutis Vaškevičius.

Anot jo, įmonei teko samdyti papildomos technikos drenažo kamščiams valyti.

„Kol tokio vandens srauto nebuvo, tie kamščiai nebuvo reikšmingi. Bet per liūtis vanduo ėmė plūste plūsti, ir inžinerinės komunikacijos nebeįstengė su juo susidoroti. Jis sruvo ir į nuotekų tinklus – teko daug vargti“, – pasakojo K.Vaškevičius.

Teko likviduoti avarijas

„Šįmet lietaus gerokai daugiau nei įprastai. Tačiau pakilę gruntiniai vandenys nepadidino avarijų skaičiaus nei Švenčionių, nei kituose rajonuose“, – sakė „Vilniaus vandenų“ įmonės atstovas Antanas Bubnelis.

Vis dėlto ir šiai bendrovei teko nemenkas išbandymas, kai liūtys sukėlė avariją netoli Valakupių reabilitacijos centro.

Ir aplinkosaugininkai, ir Vilniuje vandentvarka besirūpinančios įmonės darbuotojai nustatė, kad nuotekos plūstelėjo iš trūkusio slėginio fekalinės nuotekų trasos vamzdžio.

O birželio pabaigoje po didelės liūties buvo sutrikęs „Vilniaus vandenų“ siurblinės, esančios Upės gatvėje, darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.