„Sodra“ nuskaičiavo skolą taip, kad moteris su mažamečiu liko tuščiomis kišenėmis

„Per visus 10 darbo metų aš praleidau tik vieną mėnesį nesumokėdama mokesčių, bet, kas baisiausia, tai paveikė ne tik mane, bet ir mano sūnų, kuriam valstybė neužtikrina net minimalių poreikių", – piktinosi skaitytoja Inesa (vardas pakeistas - Red.). Ji tikino, kad dėl „Sodros“ nuskaičiuotos skolos mėnesio viduryje ji su mažamečiu sūnumi liko vos su 10 eurų kišenėje.

„Jie turi palikti pragyvenimui bent kažkokias pajamas. Tai vienintelės mano pajamos ir mano sūnui reikia pinigų pragyvenimui“, – piktinosi Inesa.<br> V.Balkūno nuotr.
„Jie turi palikti pragyvenimui bent kažkokias pajamas. Tai vienintelės mano pajamos ir mano sūnui reikia pinigų pragyvenimui“, – piktinosi Inesa.<br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-21 15:52, atnaujinta 2017-09-21 20:45

lrytas.lt atsiųstame laiške moteris pasakojo dirbanti pagal individualios veiklos pažymėjimą, todėl kasmet iki gegužės 1-osios turinti deklaruoti pajamas ir sumokėtus mokesčius, o tai padariusi dažniausiai valstybei lieka skolinga.

Nebeužteko pinigų

„Žinodama, kad galima turėti mokesčių atidėjimo sutartį ir kad tuos mokesčius galima išskaidyti kas mėnesį po tam tikrą dalį, nuvykusi į „Sodrą“ ir parašiusi prašymą taip ir padariau“, – pasakojo ji.

Vieną mėnesį, sumažėjus vienišos mamos pajamoms, jai nebeužteko pinigų „Sodrai“ padengti to mėnesio skolą, todėl ji mokėjimą teigė praleidusi.

„Vyliausi, kad kitą mėnesį su priskaičiuotomis palūkanomis galėsiu sumokėti skolą, tačiau po pavėluotos įmokos praėjus vos dviem savaitėms mano skola buvo nuskaičiuota nuo banko sąskaitos, o joje liko vos 10 eurų“, – tikino vieniša mama.

Jos teigimu, ji nedelsiant kreipėsi į „Sodrą“ ir prašė suprasti esamą situaciją: „Jie teigė, kad viskas padaryta pagal įstatymą, tačiau reikia suprasti, su tais žodžiais aš vaikui ant stalo nepadėsiu maisto, nesumokėsiu už darželį.

Jie turi palikti pragyvenimui bent kokias pajamas. Tai vienintelės mano pajamos ir mano sūnui reikia pinigų pragyvenimui“, – piktinosi Inesa.

„Paklausus, ką man dabar daryti ir kaip mums pragyventi, sulaukiau vientelio pasiūlymo: „Nueikite prie bažnyčios, gal sušelps“, – negalėjo patikėti mama.

Pateikė paaiškinimą

Susisiekus su „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausiuoju specialistu Rytu Stalnioniu, šis paaiškino, kad kai yra pažeidžiamas įsiskolinimo grafikas, skolos mokėjimo atidėjimas yra nutraukiamas, o nuo darbo užmokesčio, nesiekiančio minimalios algos (MMA), galima nurašyti iki 20 proc. siekiančią skolos sumą, o jei ji viršija MMA – iki 70 proc.

„Apgailestaujame, kad „Sodros“ veiksmai sukėlė nepatogumų, tačiau mūsų prievolė yra administruoti valstybinio socialinio draudimo įmokas ir išieškoti susidariusius įsiskolinimus. Įstatymas yra numatęs ne vieną išieškojimo priemonę, tačiau kol kas vykdomas tik įsiskolinimo sumos nurašymas iš banko sąskaitos, naudojantis PLAIS sistema.

Pasirašydamas skolos mokėjimo atidėjimo sutartį, žmogus sutinka su tam tikromis sąlygomis – atidėjimo dokumentas su šiomis sąlygomis jam yra pateikiamas.

Pagal galiojančius įstatymus, pažeidus įsiskolinimo sumokėjimo grafiką, atidėjimas yra nutraukiamas ir įsiskolinimas turi būti išieškomas nustatyta tvarka“, – pasakojo R.Stalnionis.

Anot jo, civilinio proceso kodekse yra numatytos tam tikros taisyklės skolos išskaičiavimui iš darbo užmokesčio.

„Skolos nurašymui iš kitų lėšų jokie apribojimai netaikomi. Nuo darbo užmokesčio, nesiekiančio minimalios mėnesinės algos dydžio (šiuo metu 380 eurų „ant popieriaus“) galima nurašyti iki 20 proc. siekiančią sumą. Nuo sumos viršijančios MMA – iki 70 proc.“, – tikino specialistas.

Pasak jo, darbo užmokesčiu laikomos piniginės lėšos, gautos einamąjį mėnesį, ir tokios, kurias žmogus gali pagrįsti pateikdamas sąskaitos išrašą arba išrašą iš darbovietės buhalterijos, vadinamąjį „algos lapelį“. Jei žmogus „Sodrai“ parašys prašymą grąžinti sumą, viršijančią kodekse numatytus leistinus nuskaityti dydžius, ir pateiks minėtus dokumentus, pinigai bus grąžinti.

Pagal Civilinio proceso kodeksą, negalima įsiskolinimų išieškoti iš šių pajamų: motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos; išmokos vaikams, mokamos pagal išmokų vaikams įstatymą; išmokos, mokamos pagal Šalpos pensijų įstatymą ir tikslinių kompensacijų įstatymą, ir kitos tikslinės socialinės išmokos, pašalpos ir kompensacijos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų nepasiturinčių gyventojų socialinei paramai.

„Jeigu įsiskolinimai buvo išieškoti iš nurodytų išmokų, pateikus prašymą ir reikiamus dokumentus, jos visos gali būti grąžintos“, – sakė R.Stalnionis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.