Kodėl Lietuvoje sviesto kaina – kaip Vokietijoje, o ūkininkams už pieną moka pusantro karto mažiau?

Sviesto kainoms ir toliau mušant rekordus ūkininkams telieka tikėtis, kad pieno perdirbėjai pradės šiems mokėti didesnes sumas už litrą pieno.

 Onutė pasakos, kad patys perdirbėjai teigia, kad moka daugiau, tačiau ūkininkai tokių kainų nemato, nes pieną priduoda ne tiesiogiai, bet per supirkėjus.<br>Lrytas.lt nuotr.
 Onutė pasakos, kad patys perdirbėjai teigia, kad moka daugiau, tačiau ūkininkai tokių kainų nemato, nes pieną priduoda ne tiesiogiai, bet per supirkėjus.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 3:53 PM

Ketvirtadienio pavakarę 17.35 val. LNK laidoje „Yra, kaip yra“ ūkininkė Onutė sakys, kad nors sviesto kainos kyla kaip ant mielių, bet ji iš supirkimo kainų to nejaučianti. Moteris sakys, kad kiekvieną dieną ji priduodanti apie pusę tonos pieno, o už litrą pieno gauna vos 22 centus.

Onutė pasakos, kad patys perdirbėjai teigia, kad moka daugiau, tačiau ūkininkai tokių kainų nemato, nes pieną priduoda ne tiesiogiai, bet per supirkėjus.

Laidoje taip pat dalyvaus verslininkė Violeta, kuri pasakos, kad ji perkanti po 30 pakelių sviesto, todėl net ir neženklų pabrangimą ji jaučia labai stipriai. Moteris pasakos, kad anksčiau už kilogramą sviesto ji mokėdavo apie šešis eurus, o dabar jau moka virš 10 eurų.

Violeta sutinka su ūkininkų pozicija bei nesupranta, kodėl taip išaugo sviesto kaina, jeigu supirkimo kaina padidėjo nežymiai. Be to, moteris nesupranta, kaip sviestas gali kainuoti tiek pat tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijoje.

Kainų ekspertas Arūnas Vizickas sako, kad sviesto kilogramo kaina per paskutinį laikotarpį padidėjo du kartus. A. Vizickas pastebti, kad nors perdirbėjai ir sako, kad moka daug ūkininkams, visgi jų mokamos sumos yra vienos mažiausių visoje Europos Sąjungoje, mažiau yra mokama tik Rumunijoje, tuo metu Vokietijoje ūkininkai gauna net pusantro karto daugiau.

SEB banko analitikas Tadas Povilauskas laidoje kalbės, kad kainų svyravimai susiję su daug faktorių, vienas tokių – prieš pusantrų metų įvykusi pieno krizė, dėl kurios stipriai krito pieno kainos, o ūkininkai buvo priversti sunaikinti savo karvių bandas, todėl pradėjo trūkti žaliavos, nes sviesto suvartojimas padidėjo, o pieno gamyba nepadidėjo.

Specialistas teigia, kad sviestas brangsta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, mat tai yra žaliavinė prekė. SEB analitikas pastebi, kad mūsų verslininkams yra pelningiau išvežti sviestą į užsienį nei parduoti čia Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.