Maskvos Čerkizovo turgaus savininkų likimas: nuo milijardų, vakarėlių su žvaigždėmis iki vienutės vienuolyne

Vienoje rusiškoje dainoje yra toks posmas: „Kodėl, merginos, mylite gražuolius, jų meilė gi nepastovi...“. Ir nors, kaip sakoma, iš dainos žodžių neišmesi, bet „gražuolius“ pakeitus į „turtuolius“, ši daina galėtų tapti savotišku leitmotyvu vienai be galo liūdnai istorijai, kuri nutiko turtuolį pamilusiai ir už jo ištekėjusiai merginai.

 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 15, 2017, 10:41 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 7:17 AM

Klestėjimas

Kas gi tas turtuolis? Pasirodo, tai garsaus Rusijos verslininko Telmano Ismailovo jaunesnysis sūnus Sarhanas (Sarkhanas). Jo tėvas kilęs iš Azerbaidžano sostinės Baku, senelis azerbaidžanietis, močiutė – kalnų žydų (bendruomenės, gyvenančios Kaukaze, daugiausia Azerbaidžano ir Dagestano teritorijose, save vadinančios juhuro) šeimos atstovė. 

T.Ismailovas buvo garsiojo Maskvos Čerkizovo turgaus, vadinamojo Čerkizono – rusiško Gariūnų turgaus atitikmens – savininkas. Šis turgus užėmė daugiau kaip 200 ha teritoriją, jame prekiavo ir klientų aptarnavimo bei paslaugų teikimo sferoje dirbo per 100 tūkst. žmonių, iš to skaičiaus per 60 tūkst. kinų. Didžiąją turgaus dalį kontroliavo kompanijų grupė „AST“ – T.Ismailovo ir dviejų jo sūnų valdoma grupė, pavadinta akronimu, sudarytu iš jų vardų pirmųjų raidžių (Alekperas-Sarhanas-Telmanas). Šios grupės apyvarta sukosi apie 2 mlrd. dolerių. 

Tačiau 2009 metų liepos 16 dieną Maskvos vyriausybės sprendimu turgus buvo likviduotas.

Pasak portalo  „uznayvse.ru“, kontroliuojančiajai bendrovei „AST“ priklausė 31 kompanija, kiekviena iš jų specializavosi savoje verslo srityje. Pavyzdžiui, šiai kompanijų grupei priklausė įmonės, dirbančios statybų ir viešbučių verslo srityje, keleivių vežimo, papuošalų gamybos, restoranų verslo ir daugelyje kitų rinkos segmentų.

T.Ismailovui kažkada priklausė ir viešbutis „Mardan Palace“ Turkijoje, 25 km nuo Antalijos centro. Viešbutį jis pastatė 2009 metais ir pavadino savo tėvo garbei – jo atidarymo dieną tėvui Mardanui būtų sukakę lygiai 100 metų. Vokietijos laikraštis „Süddeutsche Zeitung“ pavadino šį objektą brangiausiu žemyno viešbučiu, kadangi jo statybai buvo išleista daugiau kaip milijardas dolerių.

Statant 560 vietų viešbutį, buvo paauksinta 10 tūkst. kv. metrų ploto, panaudota 500 tūkst. krištolinių  papuošalų, 23 tūkst. kv. metrų išklota itališku marmuru. Į paplūdimį (viešbutis stovi prie jūros) atvežta 9 tūkst. tonų smėlio iš Egipto. Čia platus restoranų pasirinkimas: japoniškas, tajiškas, itališkas...Viešbutyje taip pat yra teniso kortai, zoologijos sodas ir „dainuojantys“ fontanai.

Viešbučio atidaryme 2009 metų gegužės 23 dieną dalyvavo daug garsių žmonių: buvęs Maskvos meras Jurijus Lužkovas su žmona, dainininkai ir artistai Josifas Kobzonas, Mariah Carey, Kendall Jenner, Sharon Stone, Richardas Gere`as, Monica Bellucci, Paris Hilton, Sealas, Tomas Jonesas, taip pat Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas ir daug kitų svečių. Beje, kai viešbutis pradėjo veikti, verslininkas paprašė antrosios pilietybės, ir Turkija šį prašymą patenkino.

Rusijos žiniasklaida rašė, kad T.Ismailovas – labai dosnus žmogus. Pasak portalo „24smi.org“, visa jo aplinka įprato gauti iš jo dovanų. „Nenuskriaudžia verslininkas ir garsenybių, kurios dažnai pas jį svečiuojasi, – rašo portalas. – Štai aktorė Sharon Stone gavo dovanų vėrinį su briliantais, psichologas ir televizijos laidų vedėjas Ilhamas Mirzajevas – auksinį Koraną, dainininkas Tomas Jonesas – platininį laikrodį (beje, T.Ismailovo aistra – laikrodžių kolekcionavimas, jų verslininkas jau turi daugiau kaip du tūkstančius. – Red.). O žinomam Rusijos dainininkui Nikolajui Baskovui jis padovanojo vilą Turkijoje“.

Ir turtuoliai verkia

Bet, deja, kartais ir turtuoliai verkia... Nors prieš gerą dešimtmetį žurnalas „Forbes“ verslininką buvo įrašęs į turtingiausių Rusijos žmonių sąrašą 76-uoju numeriu (jo turtas tada buvo įvertintas 620 mln. dolerių), nors geriausiais laikais tas turtas buvo pasiekęs milijardą dolerių, šiandien T.Ismailovas nebefigūruoja didžiausių turtuolių sąraše, jį užgriuvo bėdos.

Kadangi Rusijos verslininkas turėjo nemažai skolų Turkijos bendrovėms, 2015 metais Maskvos srities arbitražo teismas oficialiai pripažino jį bankrutavusiu, o tų pačių metų lapkričio mėnesį viešbutį teko pusdykiai parduoti aukcione. Už 123 mln. dolerių jį įsigijo Turkijos bankas „Halkbank“. Tačiau T.Ismailovas tebėra savo įkurtos kompanijų grupės „AST“ prezidentas, o jo sūnūs – akcininkai.

O štai spalio 10 dieną Maskvos arbitražo teismas pripažino bankrutavusia T.Ismailovui priklausančią akcinę bendrovę „Praha-AST“, turinčią savo nuosavybėje Maskvos centre stovintį restoraną „Praha“. Anksčiau žiniasklaida pranešė, kad JAV teismas areštavo prekybos centrą Las Vegase, kuris taip pat priklauso buvusiam Čerkizovo turgaus savininkui. Į teismą kreipėsi Rusijos bankas „Bank Moskvy“, apkaltindamas T.Ismailovą sukčiavimu: „nebeaptarnaudamas kreditų Rusijoje, jis organizavo gautų lėšų perkėlimą į užsienį, taipogi ir į JAV, kur jos buvo panaudotos jo giminaičių nekilnojamajam turtui įsigyti“. 

Užgriuvusios finansinės problemos neaplenkė ir verslininko sūnų šeimų. Ypač skaudžią dalią teko patirti Sarhano žmonai Jekaterinai.

Su Jekaterina jie gyveno nebažnytinėje santuokoje. Susilaukė dviejų vaikų, bet dabar vyras jų likimu visiškai nebesidomi. Jis spėjo susituokti su kita ir dabar savo ateitį sieja su ja. Jekaterina yra įsitikinusi, kad būtent ji buvo jo didžioji meilė, apie kurią ir papasakojo  televizijos kanalo „360“ laidoje. 

Prarastas turtas

Moteris tvirtino, kad jai priklauso graikiško stiliaus trijų aukštų atskiras namas Lesnoj miestelyje. Jame registruota tiek ji, tiek du jos vaikai: 13-metė Ruslana ir 7-metis Davidas. Šis namas išsiskiria kitų namų fone:

 „Prieš tris dienas aš atvažiavau prie namo, kuriame mes gyvenome su vaikais ir Sarhanu. Ant vartų kabo didžiulis raudonas skydas su skelbimu: „Parduodamas“. Surinkau nurodytą telefono numerį, klausiu: kaip jūs galite parduoti namą su jame registruotais žmonėmis? Tai mano namas. Ragelį pakabino“, – verkia apgauta moteris.

Dokumentų, patvirtinančių nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą, savo rankose ji neturi. Namą pardavė be jos sutikimo.

Gražus gyvenimas

Jekaterina televizijos laidoje parodė keletą to praėjusio gyvenimo nuotraukų, padarytų namuose. Namo interjeras prašmatnus: užuolaidos už 200 tūkstančių dolerių, senoviniai prancūziški baldai, kolonos iš marmuro su paauksuota išorine palange. 

 „Mes kūrėme savo namų jaukumą. Manėme, kad šiame name gyvensime ilgai. Ir, žinoma, kai išvažiavau iš čia su vaikais, nemaniau, kad visam laikui. Dabar aš noriu vėl grįžti į šį namą. Tai mano namas, – sako Jekaterina Romanova. – Bandžiau susirasti Sarhaną, tačiau ankstesniu telefono numeriu negaliu prisiskambinti. Su jo draugais nėra ryšio. Per tuos ketverius metus, kai mes esame ne kartu, jis nė karto nepaskambino ir nepasidomėjo, ar viskas gerai su vaikais, kur jie gyvena. Jis netgi nė karto nepasveikino sūnaus su gimtadieniu... Ir dukros ... Nors taip juos mylėjo. Aš nesuprantu ... Kodėl viskas taip...“

Liūdnas finalas

„Prieš ketverius metus gražus gyvenimas baigėsi, nes Sarhano tėvas pradėjo susidurti su verslo problemomis. Legendinį Čerkizovo turgų uždarė“, – rašoma televizijos kanalo „360“ interneto svetainėje. Vyras pradėjo kelti ranką prieš savo žmoną: „Kartą jis vos manęs nepasmaugė mašinoje, išgelbėjo atsitiktiniai praeiviai“. 

Namą išlaikyti pasidarė per brangu, todėl šeima nusprendė persikelti į butą:

„Mes pasiėmėme tik būtiniausius daiktus. Juk po kelių mėnesių turėjome grįžti į šį namą. Aš atsimenu, sėdėjome su vaikais automobilyje. O asmens sargybiniai nešė mūsų daiktus. Paskui aš pakilau į butą. 

Automobilis su vaikais staiga rovė iš vietos ir nurūko. Aš supratau, kad jis nusprendė palikti mane, pasiimdamas vaikus. Tuos keturis mėnesius aš negalėjau miegoti ir valgyti. Nesupratau, kodėl jis taip pasielgė“, – papasakojo moteris.

Po poros mėnesių vyras nusprendė grąžinti vaikus motinai. Buvusi S.Ismailovo žmona prisipažįsta, kad niekada net nepretendavo į nekilnojamąjį turtą ir į jo pinigus. Ji tik nori, kad jos vaikams nieko netrūktų.

Gyvenimas vienuolyne

 

Moteris neturėjo pinigų butui išsinuomoti, todėl pažįstamas vienuolyno vyresnysis pasiūlė jai pagyventi vienuolyne. Su vaikais ir motina ji persikėlė į mažą, ankštą kambarį. Iš elito gyvenimo su tarnaite, vaikų auklėmis, guvernantėmis ir kelionėmis prie jūros privačiu lėktuvu – į gyvenimą vienuolyne, dirbant cerkvės bufete ir gaunant 15 tūkstančių rublių (221 Eur) atlyginimą. Jekaterina prisimena, kad ji nieko nemokėjo dirbti.

„Iš pradžių iš manęs vienuolyne nuolat juokdavosi, aš juk nieko nemokėjau daryti: plauti grindų, indų. Aš visada turėjau tarnų, vairuotojų ir asmens sargybinių“, – pasakojo buvusi S.Ismailovo žmona.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.